24 yasındayım gaziantep şahinbeyde yalnız yasıyorum. ama bu para yetmiyor. para nereye gidiyor onu da anlamıyorum. suyunu çekiyor..birikim yapamıyorum. Ay sonunda gıdım gıdım anca yetiyor. ayın 15ini dört gözle çekiyorum. Yani 1 ay maaşım yatmasa muhtemelen çok büyük zorluk yaşayacağım. birikim yapanlar çok merak ediyorum nasıl başarıyorsunuz? ne yapıyorsunuz? nasıl para arttırıyorsunuz? 15inde maaş yattı şu an maaşımdan kalan sadece 707 tl. kabus gibi.
ev ekonomisinden anlayan beri gelsin.

ödemelerini yaz. Excel tablosu oluştur aylık


şu an senin başına gelebilecek en güzel şey şirketinin büyük bi darboğaza düşüp 2-3 ay boyunca sizlerin maaşını ödeyememesi olur. böyle deyince "oha" dedin belki içinden ama, bi kere bunu tatman lazım. o 3 ay bitip hayat normale döndüğünde bak nasıl da birikim yapmayı öğrenmişsin :)
edit:
şirket değil devletse iş biraz değişir tabii. fakat anlatmak istediğim şey, daha eni konu 24 yaşındasın, bi şekilde yokluğu görmen gerek. en hızlı öğrenme, deneyimlemedir.


şirket değil devlet ödüyor. 15inde tık yatıyor maaş. dakika oynamıyor.


Excel tablosu denmis zaten, ya da bu is icin pek cok ucretsiz uygulama var onlari kullan. Sakiz alsan onu bile girmen lazim tabi, ama bu sayede nereye ne harcadigini gorup farkindalik kazanirsin.
Ek olarak vadeli hesap ac, her ay maasinin bir kismini ayin 15'inde o hesaba aktar maas yatar yatmaz. Ya da daha iyisi her ay kira gelirinle fon al ya da vadeli hesaba aktar, sadece maas ile gecin. Neticede insanlar o maasla ev gecindiriyorlar, sen tek basina haydi haydi yasarsin ama hayat kaliten biraz dusebilir.


yemeği evde kendin yap.


yemeği kendin yap evet bu çok doğru.. çok hem de.


evet excel tablosu pek faideli olabilir. kendi bakış açımdan biraz açmak gerekirse:
her ay el mahkum ödemen gereken tüm mecburi giderleri yaz ve onları maaştan düş. sonra elinde kalan parayı nereye harcadığını biraz düşün. sonuçta her ay harcama yaptığın kalemler o kadar da değişmiyor olsa gerektir. belki bu ay giyime yüklenmişsindir, sonrakinde gezip tozmaya yük biner ayrı mesele...
şimdi mecburi masrafları çıkardıktan sonra elinde kalan parayı günlük parçalara bölebilirsin mesela. diyelim ki günlük 50 tl kalıyor. böylece günlük harcaman gereken maksimum miktarı daha net tespit edebilirsin. ha tabi her gün bunu tutturmak mümkün olmaz. diyelim ki 2 gün limitinin üzerinde harcadıysan diğer birkaç gün içinde yeniden dengeyi kuracak şekilde kısma yapabilirsen istediğin denge tutturulabilir bence. kendi üzerimde deneyip sonuç aldığım yöntem budur yani.


kirayı yatırdığı hesabın kartını bana ver ya da kullanma amk yok say


Birikim harcama yaptiktan sonra kalanla degil, harcama yapmadan once kenara ayirdiginla yapilir.


kira hesabının olduğu bankada vadeli hesap da açtır otomatik talimat ver her vade döneminde kiradan gelen parayı cart diye alsın vadeliye. cebinde oldukça kendin de besle hatta ufak ufak. o şekilde hallolur. bir de bu parayı harcamama gerek var mı diye soracaksın elin her cüzdanına gittiğinde.
sigara alkolü de bırak varsa. çok farkediyor.
