İki gündür bisikletle antrenman yapıyorum. Yine koştuğum süre, hemen hemen aynı nabız aralığı. Ortalama olarak 145 - 170 arası oluyor.
Fakat bisiklet üzerinde koşuya göre çok daha az yoruluyorum. Koştuktan sonra çok fazla terler, bacaklarım taş gibi olur ama bisiklette bunları pek yaşayamıyorum.
Harcadığım kalori koşuda daha yüksek, o belli ama yağ yakımımı merak ediyorum.
Bilgisi olanlar, söz sizde.
not: protein (et) ve sebze ağırlıklı besleniyorum. sıfır şeker, az karbonhidrat. enerjim yerinde, açlık yok. ara öğünlerde kuruyemiş, yoğurt vs tüketiyorum.
Yağ oranım şu an %11 civarı. Hedef 10'un altına düşürmek.
nabız aynıysa ve süre aynıysa aynı miktar kalori yakarsın.
buradan hesaplamak mumkun:
livewell.jillianmichaels.com
Sana Newton'ın hareket yasalarının 1. ve 3. maddesiyle cevap vereyim:
Madde 1: Cisimler, dışarıdan herhangi bir tepki gelmediğinde, mevcut durumlarını koruma yolunu seçerler.
Madde 3: Cisme kuvvet uygulandığında, uygulanan kuvvete zıt ve eşit büyüklükte tepki görürsün.
Bu ne demek oluyor peki? Şu demek oluyor:
Madde 1: Sürekli 145-170 aralığında antrenman yaparsan, vücut bir süre sonra mevcut duruma uyum gösterir, yağ yakmayı bırakırsın/eylemsizliğe geçersin. Misal 60 dakika boyunca 180 nabızla pedal çevirmek sana yağ yakma adına hiçbir şey kazandırmaz. Vücudun ona uyum gösterir. Makinenin şu kadar yağ yaktın bu kadar kalori harcadın demesine bakma sen. Onlar hep ortalama konular. Sürekli aynı antrenmanı yaparsan bir noktaya kadar evrilir, sonra durursun.
Madde 2: Vücuduna uyguladığın kuvvetin büyüklüğüne göre karşılık alırsın. Yani büyük kuvvet uygularsan, büyük etki görürsün. Bu da şu demek oluyor: hiit. Nabzı önce 180'e çıkarıp akabinde dinlenme nabzına (70/80 gibi) düşürür ve sonrasında tekrar 180'e çıkarırsan, yağ yakma seviyen daha da artar. Bunla birlikte EPOC seviyen de artacağı için 48 saat boyunca enerji harcarsın/yağ yakarsın.
Bu sistem Güneş'in etrafında dönen gezegenler için de böyle, bizim metabolizmamız için de böyle. Bilim hepsini açıklıyor. Hiit yap.
Edit: Daha az yorulmanın nedeni kondisyon kazanmış olman. Bir de bisiklet salt koşuya göre daha az kuvvet uygulanan bir disiplin olduğu için koşuya alışan bünyen için bisiklet sürmek daha az efor harcamana neden olmuş olabilir.
@angelus, soruda belirtmedim ama hiit yapıyorum :) 80 - 90 gibi bir aralıkta birkaç dakika kalıp tekrar yükseliyorum. Ama kafamda soru işareti yaratan kısım yorulma kısmı. Koşu bir miktar yorarken bisiklet yarısı kadar yormuyor.
iki yol önereceğim.
1. bir hafta spora ara ver. beslenmene dikkat et. bir hafta sonra vucudu tekrar sporla şokla.
2. speed interval yap. ayrıntılarını googledanda bulursun ama kısaca; 2-3 dakika çok yüksek tempoda antreman, ardıdna 30 saniye dinleneme. bu dinlenme de de aynı antremanı yapacaksın ama, yavaş yavaş. 30 saniyelim dinlenme arasından sonra tekrar yüksek yoğunluklu antreman. bu şekilde günde 45 dakika ile tekrar yağ yakmaya başlarsın. ayrıca proteinle vücudunu da takviye etmelisin, çünkü bu antreman kasları oldukça yoruyor. protein için yumurta, yağsız ton balığı ve tavuk yeterli.
internette speed interval için, hiit türü teknikleri de bulabilirsin. oldukça yararlıdır.
hadi ya la; yazdığın cevabı görmeden edit yaptım yorulma kısmıyla ilgili :)
bende uygulamadan takip ettiğim kadarıyla 1 saat bisiklet 1 saat koşudan çok daha fazla kalori yaktırıp çok daha az yoruyor. şuna bağlıyorum koşu yaparken bacaklara vucudun ağırlığıda biniyor zeminin sertliği, ayakkabı faktörleride var ayrıca koşarken vucudun, iç organlarında haraket halinde ama bisiklette salt kasların çevirdiği pedal ve sabit vucud hareketi olduğundan daha az yorucu ve kalori harcatan bir hareket var.
bisiklette quadriceps denen hayvan kası çalıştırıyorsun. sürükleyen o. ters kuvvet binmiyor bu kasa. ve kendisi aşırı derecede dayanıklı. zaten yere basarkenki tepmeyi hissetmiyorsun. diğer bacak aşağı basarken boşta kalan bacak sakince yerine yükseliyor bisiklette. insana kusursuz uyum gösteren bir icat. (gerçeği ve sahtesi) bütün zorluklar asgariye inmiş.