Burda mesela israf edilen bazı artıklar belirtilmiş. BÖyle çok şey gidiyor çöpe, doğaya karışamadan.
İmkan olsa sebze artıklarını kompost için biriktirmek iyi olurdu da. Kompost, bu organik atıkların toprağa yığılıp uygun bir şekilde, gübre elde edilmesi sağlanıp verimli toprağa dönüştürmesi gibi bir işlem.
Bİr kaç kez denedik de, çok uzağa götürmek taşımak gerekiyor. Kadıköy Kuzguncuk gibi bostan olan yerlere.
Genelde vücut bu kabukları sindiremiyor olsa da ben normalde çoğu şeyi kabukla soymadan yemeye çalışırım da patates, kivi ama mandalina kabukları, kiraz sapı, muz kabuğu bu gibi şeyler için zor. BUnları değerlendirenler var mı, neler için kullanıyor? Mesela portakal kabuğunu kurutup sonra yemek gibi?
artiklardan sebze çorbası yapabilirsiniz. sahsen denemedim ama bir blogda patates kabuğu, kereviz sapı,havucun kabagin patlicanin koke yakın kesip attigimiz kısımlarını hep birlikte kaynatarak ve blendirdan geçirerek çorba yapıyor idi.
ekstra olarak ev için kompost makineleri var içinde solucan ile birlikte ancak asidik özellikte şeyler atmamaniz gerekiyor içine (misal port. kabuğu) bir de pahalı.
bi varil, içine karıştırıcı bir ufak tertibat. iki tarafını (silindirin tabanlarından) delip mil geçirip dönecek hale getirip günde iki defa çevirip solucanı da topraktan toplayıp (yağmurlu havalarda ya da su birikintisi olan herhangi bir yerden) bir kompost makinesi yapmak kolay. her tür asit problemi çok az granül beyaz lavabo açları (NaOH, kostik) sulandırıp serpiştirmekle aşılabilir. komposttan başkası da gereksiz açıkçası. artık kısımlar genelde sindirilemeyen kısımlar.
bir de patates kabukları, toprağa gömülünce oradan tomurcuk yapıyorlar. ufak bir balkon varsa iki üç geniş kaba toprak atıp bunları gömüp kayda değer sayıda tomurcuk filizledirilebilir.