2. uzaya giden uydu neyin, atmosferi geçtikten sonra sürtünmeye maruz kalıyor mu? kalıyorsa neye karşı sürtünemeye maruz kalıyor? o sürtünme atmosferdeki sürtünmenin kaçta kaçı? sürtünme varsa voyager gibi bir araç nasıl 19 milyar km yol kat edebiliyor? o yakıtı nerden buluyor?
3. ışık dediğimiz şey madde midir? değilse karadelikler ışığı nasıl çekiyor? foton dediğimiz şey hacmi, kütlesi olan bir şey midir?
Elektronlar birbirini kuvvetle iter.
Uzayda vakumda çok az madde vardır. Sürtünme sıfıra yakındır. Asıl sorun kütleçekimiyle başa çıkmak.
Işık öyle bişi işte. Dalga de geç. Madde de dalga. Çok kurcalamamak lazım. Karışıyor.
1- atomlar arasındaki bağların güçlü olması sebebi ile elin geçmiyor. zaten boşluk olmasaydı var sen düşün nasıl bir hal alırdı.
2- bunun için astro bilmek lazım sanırım
3-ışık elektromanyetik dalgadır. dolayısı ile de yayılması için bir ortama ihtiyacı yoktur. ver gitsin hesabı. foton ise salınan ya da absürbe edilen bir şey. enerjinin fazlası da diyebilirsin. kütlesi yoktur. ancak atomlar etkileşime girerse, enerjisi E=h.v olan bir foton salarlar. burada h plack sabiti, v ise frekans. dolayısı ile salınan foton frekansına göre bir renk vs. de belirtebilir.
1- bi de sürekli hareket ettiği için boşluklar birbirine denk gelmiyormuş, onun için içinden gecilmiyormus diye okumuştum. (bkz. çok anladım)
2. Uzayda sürtünme yok(a yakın). Dolayısıyla güce ihtiyaç olmadan hızlanıp yavaşlamadan gidebilir uydular. Ancak etrafındaki gezegenler/gök cisimlerinden dolayı kütle çekim kuvvetine uğrayacağından güç kullanıp rota değiştirmesi gerekir. Burada da süper zeki bilim adamlarımız krizi fırsata çeviriyor ve bu kütle çekim kuvvetlerini kullanıyorlar. Daha yolculuk başlamadan önce 10 yıllık yolculuğu hesaplayıp, gezegenlerin yanından geçerken o gezegenin kütle çekim kuvvetiyle hızlanıyor, tabii sonradan o kuvvetle gezegene çakılmamak için az bir yakıtla gezegenden kurtuluyor ve yoluna daha hızlı devam ediyor.
3. Işık hem parçacık hem de dalgadır. O nasıl oluyor diyeceksin, açıklayamayacağım. Ben de tam olarak bilmiyorum. Ancak bilim adamları "Işık parçacık mıdır?" ve "Işık dalga mıdır?" sorularına yanıt arayan deneylerinin ikisinde de olumlu sonuç aldılar. Dolayısıyla hesaplama yaparken iki teori de kullanılıyor.
Ek: Zamanın Kısa Tarihi isimli kitabı okumanı şiddetle tavsiye ediyorum. Bu tarz konularda çok ilgini çekecek bilgiler sunacaktır sana.
itiraf et dün geec intersteller izledin dimi
1.elektrik iletimi tahmin edebileceginin cok daha üstünde bir hiza sahip. evet ve hayir. bilemiyorsun tam rotayi. sadece nerelerde olabilecegini kestirebiliyor ve manyetik özellikleri üzerinden tahmini yörüngeler cikariyorsun. son gelismeler aksi yöndeyse ben bilmiyorum, daha gecen ay molekül fotografi cekilmeye calisiliyordu cünkü. ama öyle dahi olsa aralarindaki cekim cok güclü sen öyle el sokamazsin kisacasi. ama aradan foton atabiliyorsun öyle bir olay var rutherford diye aratip devam edersin oradan.
2-hava sürtünmesi yok / sifir kabul edilecek kadar az. nedeniyle nearly vacuum olmasi. tam bombos da degil hani. ama mekik hesaplarinda yok kabul edebiliyorsun resmen. cok daha baska hesaplar var ama onlari da pas geciyorum simdi. yüzde kac oldugunu ne yapacaksin ayrica?
3-orasi ucu acik bir konu. dalga oldugu icin madde degil ama salinima falan yok acabildiginden madde. bir özelligine bakarken ahanda bu madde diyip aliyoruz bir özelligine bakarken dalga imis gibi aliyoruz. simdi söyle bir deney yapildi gecen sene civarlarinda, isigin mutlak sifir ortaminda nasil davranacagi üzerine idi deneyler. simdi bir ortam var, ortamdaki sicaklik senin atomlarin ne kadar nasil titrestigiyle alakali. bunu absorbe edip edip atomlari neredeyse durgun hale getiriyorlar. sonra ortama laser tutuyorlar. laser bu ortamda dalga özelliklerinden neredeyse siyriliyor ve madde gibi davraniyor daha cok. bu da isigin aslinda cok ama cok hizlandirilmis enerji yüklü madde olduguna isaret ediyor ki foton. kuantumdan gir madde dalge ikililiginden cik. gene de pek bir sey ifade etmiyor sonunda. güzel kafa acikcasi. karadeliklerden emilimi üzerine hangisi dogru bilmedigim cok teori var. yok spacetime bükülüyor, 4 boyut, ama isik aslinda bükülmüs bu yolu normal bir sekilde katediyordan tut isigin madde özelligi sapmaya yol aciyor vs vs vs. bu konu uzar. basitce böyle derim ben ama.
fizikci degilim. cogunun matematiksel cikarimlari var zaten, einsteinin hesabi karadeligin var olmasi gerektigine cikiyor mesela. ordan ordan bir sürü hesaptan ilerliyor bir noktadan sonra her sey. sonucta ufaldikca hizlandikca newton fizigi yalan.