
Alternatif akım doğrusal akıma göre daha kolay değişkenlik gösterebildiği için. Yani şöyle, elektrik üretildiğinde çok yüksek gerilimle ve düşük dirençle dağıtılır (direnç düşük olduğu için daha ince kablolar kullanmak da mümkündür) daha sonra trafolar ile gerilim değiştirilerek dağıtım devam eder, eve gelen elektrik için de sokaklarda gördüğümüz trafolar ile bu gerilim 220V'a düşürülür ve dağıtılır. Örneğin sanayiye de 380V dağıtılıyor. Bu değişkenliği sağlayabilmek ve trafoları kullanabilmek için AC daha uygun.


1) elektriği yüksek gerilim/düşük akım ile iletmek daha hesaplıdır.
2) AC yi bütüyüp küçültmek daha kolaydır.


3) Akımın saniyede onlarca ileri geri gitmesinin bir faydası yok. Elektriğin, tirbünlerin dönmesinden elde edilmesinin doğal sonucu bu. Faydası değil bazen zararı olur. elektronik sistemler AC yi DC ye çevirip kullanırlar.


Doğru akımı kilometrelerce iletmek için çok kalın kablo gerekir, çünkü uzun kablo doğru akımdan dolayı çok ısınır, hatta yanar, bunun için çok kalın kablo lazım o da aşırı maliyetli ve pratikte imkansız olur. bir grafik üzerinden kablodaki hareket şekline de bakarsan daha iyi alamana yardımcı olur.


Farklı avantajları mevcut. Kesinlikle ac olacak diye şart yok. Bazı ülkelerde çok uzun mesafelere yer altı kablolarıyla ve doğru akımla iletim yapıyorlar. Sonuç olarak bazen altyapıyla ve üretim teknolojisiyle de alakalı olabiliyor.


Pratik bir cevap vereyim alternatif akımda gerilim sabit olmadığı için üzerinden geçtiği kabloyu doğru akım kadar ısıtmaz. Isı kaybı az olunca da iletim maliyeti düşüyor.
