bu default playback format'ı nerden ayarlıyoruz? denetim masasında sounds and audio devices'a girdim baktım da göremedim orda? kaç hertz olcağı filan nerden ayarlanır?




 

Default playback format dedigin sey, ses kartinin calistigi sampling rate sanirim. Bunun "format" ile alakasi yok, ve bu sampling rate ve dahi bitrate kullandigin ses kartinin surucusu tarafindan ayarlanir. Cunku bu hardware clock ses kartinin icindedir ve her ses kartinin dizayni ve isletim sistemiyle iletisim bicimi farklidir (gerci bu is icin standardize edilmis bir iletisim de mevcuttur modern isletim sistemlerinde). Bu yuzden isletim sisteminin "default" bir ayar vermesi yerine bu islevi ses kartlarinin suruculerinin kontrol panelleri ustlenir genelde.

Yani lafin ozu, kullandigin ses kartinin kontrol paneli varsa ona bak, fakat cogu consumer ses karti (yani yari profesyonel veya profesyonel bir ses karti kullanmiyorsan) hardware olarak tek clock speed desteklerler ki bu da CD standardi olan 44.1kHz veya bazi creative ses kartlarinda 48kHz'dir. Butun diger bitrateleri software resampling ile calarlar yani bunu hardware duzeyinde degistirmek mumkun degildir. Ornegin 8kHzlik bir wav dosyasi calacak olursan ses kartinin surucusu calarken onu 44.1kHz'e resample eder software icinde ve oyle dinlersin. O yuzden boyle bir ses kartin yoksa default bir hardware clock speed ayarlayabilecegin bir yer bulamaman olasi.

kurukafa
1

mobil görünümden çık