www.youtube.com

Ben bir araba manyağıyım.Hele mercedes ile ilgili bir haber doğrudan beni ilgilendirir.Bugüne kadar gerçeğiyle videosuyla zibilyon tane kaza gördüm,dikkatlice inceledim.
Konu Bahçeli'nin konvoyunda meydana gelen kaza.Videodaki mercedes s350 nin plakası 06 mhp 01. Bahçeli nin ablası Tandoğan'da oturuyor ve ben okula gidip geldiğim zamanlarda bu arabayı bir çok kez arka koltukta bahçeli otururken görmüşlüğüm vardır. Bütün bu saçma salak gereksiz anlamsız detayları anlatmamdan da araba manyağı olduğum anlaşılıyor olsa gerek.
Neyse, sabahtan beri düşünüyorum,bir türlü anlayamıyorum, bu audi bu merso nun altına nasıl girer? ya da merso audinin üstüne nasıl çıkar?
Hadi bir araba tıra çarpar,tır çok ağır ve arkası yüksek olduğu için araba tırın altına girer ama tır havaya kalkmaz anlarım da, burada merso audi den daha ağır ancak neden audi vurup mersonun altına girince merso havaya kalkmış?
tır ile mersoyu karşılaştırınca audi ile merso arasındaki kütle farkı daha küçük.yani audi mersoya arkadan bam diye koyunca audinin önünün ve mersonun arkasının haşat olması ve çarpışma sonrası aralarının açılması lazım.
bu satırları yazarken aklıma geldi, şöyle olabilir, bunlar çok hızlı gidiyorlarmış ve aralarındaki takip mesafesi tehlikeli boyutlarda olacak kadar azmış. audi de merso da fren kabiliyeti çok iyi olan arabalar.Merso aniden frene abanınca doğal olarak önü yere yaklaşıp arkası havaya kalkmış. audi de onunla hemen hemen aynı anda frene basmış ve aynı şekilde onun da önü yere yaklaşmış (pısmış). merso ile aralarındaki mesafe çok az olduğundan ve ikisi neredeyse aynı anda frene bastığı için merso audiyi haşırt diye altına almış.
yani f=m.a diyoruz. mersoda m ve a çok büyük. audi de a büyük ama m mersoya göre küçük. Öyle olunca çarpışma esnasında birbirine zıt iki kuvvet karşı karşıya geliyor ve mersonun yarattığı kuvvet audinin yarattığı kuvvetten büyük.
öyle olunca zıt kuvvetleri birbirinden çıkarınca net veya bileşke kuvvet, mersoyu audinin üzerine iten bir kuvvet oluyor.yani mersodan audi yönüne doğru.ve bu kuvvet mersoyu audinin üzerine çıkarmaya yetiyor.

 

öndeki vito başka bir araca arkadan çarpıyor. arkadan gelen merso da vitoya çarpıyor. çarpmanın etkisiyle mersonun götü bi on santim havaya kalkıyor. o sırada takip mesafesine uymayan audi de o kalkan göte giriyor.

m murphy
1

mobil görünümden çık