insanların e-mail adreslerini hangi yolla ediniyor? şu 3 kuruşa rastgele email ya da telefon numarası satın alanlardan bahsetmiyorum. kastettiklerim örneğin bir spor ürünleri üreticisi ülkedeki beden eğitimi öğretmenlerine nasıl ulaşıyor? ya da bir sos üreticisi ülkedeki aşçılara nasıl sms atabiliyor?




 

(bkz: data mining)

fucking machine in my head

@fucking machine in my head eldeki verilerin işlenmesinden ziyade merak ettiğim işlenecek verinin nasıl elde edildiği.

yigitovic

Bende var hepsi, bende bile varsa herkeste vardir. 3 kurusa satan adamlar oluyor iste.

divit

@divit nereden edindiniz? elinizdeki bilgilerin insanların isteği dahilinde toparlandığından veya bahsettiğim gibi spesifik bir zümreye ait olduğundan (beden öğretmeni, aşçı, çocuğu olan beyaz yakalı kadın vs vs vs) nasıl emin olabiliyorsunuz?

yigitovic

@yigitovic, insanların isteği dahilinde toplanmıyor ki. isteğim dahilinde olsa tek bir reklam bile almak istemem. :)

hastaneyi düşün, kayıt yaptırıyorsun her şeyini alıyorlar.

okulunda zaten her türlü bilgi var, okulda bu bilgilere erişimi olan birisi satabilir, öğrenci olduğun belli, tüm bilgilerin %100 aktif. ortaokulda lisede yavşak hocalar satıyordu dersanelere bunları.

e gidiyorsun bir yere alışerişe, telefon numaranı veriyorsun fatura için istiyorlar, nerede oturduğunu soruyor üstüne, aldığın şeylerden gelir düzeyin de az çok belli, ne tarz giyim yaptığın belli.

eksi sozlukte eksiyen adam

Ayrinti veremem ama benim isim bu, ama spam falan yapmiyoruz satmiyoruz. Zaten satsan da pek para etmiyormus seytana bile uyamiyorum bu yuzden :) veriler %100 dogru diyebilirim.

divit

En basit halini söyliyeyim sana, biri bir uygulama için bu verileri topluyor, yani telefon numarası verileri, diyelim ki bu toplananlar öğrenciler, okul bunlara sms atacak diyelim, nereden atacak? üçüncü parti bir firmadan atacak, bu üçüncü parti şirket, bu sms gönderilen kişilerin öğrenci olduğunu biliyor ellerinde numaralarda var artık. bunun gibi bir sürü yerden toplanmış numaralar oluyor ellerinde, sonra bunları satıyorlar başkasına misalen.

selam
1

mobil görünümden çık