[q]
(11) 

ev kirası zammı

acan99670 #864688
sözleşmeyi geçen sene haziran'da yapmıştık. yıllık tefe-tüfe tarzında bir zam oranı var sözleşmede ama şimdiye kadar normal ödemeye devam ettik. şimdi zam yapmak istediğini söyledi ve geçmişe dönük (yani bu senenin haziran-kasım) aylarının da farkını istiyor. zam otomatikman yapılıyor mu kira sözleşmelerinde yoksa istemesi mi gerekiyor ev sahibinin? otomatikman ise de geçmişte ödemediğim zam farkının faizini isteyebilir mi benden?

teşekkürler,


 

sözleşme yenilemediğiniz için eski sözleşme sizin lehinize aynen 1 sene daha geçerli oluyor. aslında kanunen onumuzdeki aylar için bile kiranizi zamsiz odeyebilirsiniz.

md hus

aynı durum bende de var. cevaplar benim de işime yarayacak.

brotha b

Sözleşmede her yıl yapılacak zam belirtilmiştir. Yani sözleşmenin yenilendiği tarihten itibaren o zam oranını ödemeniz gerekiyordu. Ev sahibinin zam konusunda sizinle konuşmasına gerek yok, sözleşmede yıl bitiminde neler yapılacağı belirtilmiş zaten. Bu işin yasal boyutu.

5 aydır eksik gelen kirayı yeni istemesi ayrı bir öküzlük, o ayrı bir konu.

Sözleşme yenilemediğiniz için diye bir şey de yok; sözleşme otomatik olarak yenilenir doğru, ama içinde yazan zam oranıyla birlikte yenilenir. Yani her sene zamlı kira ile sözleşme yapılacak diye bir şey yok.

osurdum

@want2die: içimden geçenleri yazmışsın kardeş. bir de herif arada banka eksperi gönderiyor eve kendi çalışanıyla, eve bakıyorlar falan teminat mı gösteriyorsa ne yapıyorsa.. ben de izin vermicem artık, hakkım vardır heralde buna.

@osurdum: son cümleni tam anlamadım, yeni kira rakamını yazan sözleşme yapmaya gerek yok, otomatik olarak zamlanır mı demek istedin?
eksik kirayı istemesi öküzlük ise faizini istemesi ne acaba??

acan99670

Bakın olay şu şekilde oluyor:

- Sözleşmenizi yapıp evde oturmaya başlıyorsunuz.
- Sözleşmede 1 yıl sonunda yapılacak zam oranı yazıyor.
- 1 yıl geçince sözleşmenin süresi bitiyor, iki taraftan birisi memnun değilse evden çıkıyorsunuz.
- Eğer iki taraf da sesini çıkartmıyorsa sözleşme bitiminden itibaren 1 yıl daha otomatik olarak uzuyor. Fakat sözleşmede yazan zam oranıyla, yeni kira bedeliyle birlikte uzuyor. Yani sözleşme otomatik yenilendi, ilk anlaştığınız kirayla devam edeceksiniz diye bir şey yok.

İki taraf da zam yapmama konusunda ortak karara varırsa yeni bir sözleşme yapılır, bu yeni bedel üzerinden yeni sözleşme üzerinden 1 yıl oturmaya başlarsınız.

Kısacası sizin durumunuzda sözleşmede yazan madde gereği yenilendiği aydan itibaren o zam oranını ödemeniz gerekiyor. Şimdiye kadar ödemediyseniz bunu ödeyeceksiniz. Faiz olayını bilmiyorum, onu bir hukukçu cevaplasın.

Böyle durumlarda sözleşmenizi iyi okursanız tam zamanında da ev sahibiyle iletişime geçerseniz genellikle orta yol bulunur. Ev sahipleri de zırt pırt kiracı değiştirme meraklısı değiller. Kirasını düzenli alan insanlar gerekirse zam yapmayıp memnun olduğu kiracıyla devam etmek ister. 50-100 lira fazla alacağım diye düzenli aldığı kiradan olmak istemezler yani.

Ev sahibinizle konuşup farkı ödeyeceğinizi ama faiz ödemeyeceğinizi söyleyin, orta yolu bulmaya çalışın.

osurdum

bu konu aslinda biraz karisik.

oncelikle gelen ekspere izin vermeme hakkiniz olmayabilir ve karsilikli hosgoru cercevesinde eksperi iceri almaniz dogru olacaktir. zaten almayarak elinize ne gececek ki?

bunun yaninda kira sozlesmeleri her sene otomatik olarak yenilenir ama sozlesmede yazan zam oraniyla beraber yenilenir. bugune kadar olan kismi istemesi okuzlukten ziyade mumkun degil. kirayi bankaya yatiriyorsaniz ve para size geri gelmediyse ya da ihtar vs gelmediyse, ev sahibi kirayi kabul etmis demektir, daha once bir arkadasim benzer bir sey yasamisti, geriye yonelik bir alacak/verecek olusmamisti. ancak bundan sonraki aylar icin ne olacagi biraz mechul. etrafinizda bir avukat varsa konusmaniz daha iyi olacaktir.

olayi da mahkemeye goturmek yerine kendi aranizda cozmeniz iki taraf icin de daha iyi olacaktir. avukatlara gereksiz yere para odemek gereksiz. (bunu babasi ve abisi avukat olan birisi olarak yaziyorum)

co2s2

@osurdum: teşekkürler açıklamaların için.

@co2s2: teşekkürler. o ihtar için belirli bir süre var mı acaba? adamın şirketleri, avukatları falan var danışmıştır büyük ihtimalle, bilmeden birşeyler söylemek istemiyorum. birkaç kanun baktım da kanunlarımız bizim okuyabileceğimiz gibi pek olmadığından bir işe yaramadı.

acan99670

şimdi hocam sizin biraz bilinçsizliğinizin kurbanı olmuşsunuz. bence imzaladığınzı sözleşmeleri iyi okuyun. sözleşmenin sonunda taraflardan biri iptal etmediği takdirde sözleşmenin otomatik yenileneceği yazar. zam oranı da zaten yazdığına göre ev sahibi haklı oluyor. işleyiş hakkında bilgi vermek gerekirse:

örneğin bahsi geçen tefe tüfe (yeni isimleri tüfe-üfe) ortalaması %10 olsun. sizin mevcut kiranız da 1250 lira olsun. sözleşme sonunda bu konuda konuşulmazsa otomatik olarak kiranız 1375 oluyor ve sözleşmeniz 1 yıl yenileniyor.ancak sözleşme bitmesine 1-2 hafta kala ev sahibi ile konuşarak 1250-1375 arası bi fiyatta anlaşılabilir.

t joe

Sen bu cambazlari dinleme.

Dava acarsa geriye donuk borclarini da bal gibi alir. Zaman asimi diye bir sey var.

Uzerine bir de avukat masrafi sokar.

Sozlesmeniz yenilendiginde, sozlesmede yazmasa bile borclar kanunundaki maddeler uygulanir ve kiraniza yasal oranda zam yapilir. Yeniden sozlesme duzenlemeye gerek yok.

Faizi konusunda bi fikrim yok ama konusup anlasin, faizi vermeyin.

kegums

ihtar icin belli bir sure vardir ama bilmiyorum.

ama haziran kirasi icin olan ihtar suresi gecmistir. 10-20 gunden daha uzun bir sure oldugunu dusunmuyorum, hadi olsun bir ay.

co2s2

zam yapma tarzını anlamadım ama olayı açıklıyorum avukat olarak madde madde, sözleşme diye yırtınmaya gerek yok.

öncelikle haziranda oturmuşsanız bu şahıs size 1 yıllık dönem içerisinde zam yapamaz.
MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.
hazirana kadar zam yapamaz yani.

haziranda yapılacak zamda ise sözleşmede ne yapıldığına bakılmaksızın bu hükümle uygulanır;
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

yani bu adamın 2141241243 tane avukatı olsun, sana yapılacak olan zam bir önceki senenin sözleşmenin kurulduğu aya ait üretici fiyat endeksindeki oranı geçemez.

haziran-kasım olayını çözemedim, yorumları okuyacak durumda değilim, özel mesaj atarsanız daha kolay yardımcı olabilirim.

trajikomix
1

mobil görünümden çık