geçtiğimiz günlerde bir kursa kaydoldum, ödemeleri senet karşılığında yapacağım.
Ancak adam bana bir senet imzalattı ki evlere şenlik. yazıcıdan standart bir senet üzerinde mebla değiştirdi sadece.
kurumun güvenilirliğinden bir şüphem yok. bu işlerde istanbulda ilk akla gelen firmalardan bir tanesi. ancak bana garip geldi.
böyle A4 kağıda bir senet olur mu yahu
bana garip geldi.
zamanında eniştemin mağazasında bayram öncesinde yardım amaçlı kasada dururdum. senetler için ayrı bri defter vardı. senet defteri gibi bir şey. böyle alengirli kağıtlara basılmış senetler olurdu.
senet denilen şey üzerinde "şu kişiye şu kadar borcum vardır, şu tarihte ödeyeceğim isim imza" yazan bir kağıttır. her türlü olabilir. boş kağıda elle de yazılır, word'den de çıkarılır.
ama bizim millet alengirli kağıt üzerinde işbu emre muharrer senet mukabilinde .. tarihinde sayın bilmemkime veya emrühavalesine bilmemkaç tl ödeyeceğim. işbu bono vadesinde ödenmediğinde müteakip bonoların da muacceliyet kesbedeceğini, ithilaf vukuunda bilmemne mahkemesinin selahiyetini hededödö yazmayınca aynı sen gibi güvenmez o senede. sanki boş kağıdın farklı bir özelliği var.
hiçbir farkı yok.
hayır bir akıllı çıkıp şu cümleleri "bu emre yazılı senet ile x kişisine y miktar ödeyeceğim. bu senet vadesinde ödenmezse takip eden senetler de tahsil edilebilir duruma gelecektir. anlaşmazlık durumunda x mahkemeleri yetkilidir" diye türkçeleştirip yine de bassa, bizim millet ona da güvenmez eski ağdalı laflar yok deyü.
ya senet dediğin çok geçerliliği olan bişeyde değil. kırtasiyeden 20krş karşılığı alınan kağıt altı üstü.
senetleri ödemezsende tahsilatı çok zor. adi takip başlatacak. borca itiraz edersen iş boka saracak. imza sirkülerin yoksa hele. iş iyice imkansızlaşacak.
eskidenmiş o senet olayları.
ama senetlerini "tefeci"ye alacak karşılığı rucu edebilir. yani öyle yapan yerler var. tefeci %30 kırık halde parasını veriyor. sözleşme yapılıyor. alacak rucu ediliyor. tefeci adamı sıkıştırıyor.. öderse o an kurtuluyor. ya da yeni sözleşme yapılıp "borç yapılandırılıyor" kendi istediği faiz miktarıyla el altından tahsil ediyor.
senet işleri eskiden değil aslında. şahıs için belki eskimiş bir uygulama, lakin şirketler için hala son derece muteber. zira ödemediğiniz senet protesto yerse kredi notunuz küüt diye düşüyor. bir kredi almak istediğinizde "bu adam senetlerini ödemeyen bir adamdır" diye kredi mredi vermiyorlar. o yüzden şirketler senetlerini ödemeye çok dikkat ediyor.
senedi (ya da herhangi bir evrağı) değerli ve geçerli hale getiren tek faktör üzerindeki damga pulu(vergisi)dur. boş kağıda/senede/word belgesine bedelinin belli oranında yapıştırılmış damga pulu yoksa istediği kadar imzalı olsun hükmü olmaz. ha biri gelir kemiklerinizi kırarak alır parayı o ayrı ama resmi kanalla tahsil edemezsiniz.
senetlerden damga vergisi kalkalı en az 10 yıl oluyor, haberiniz olsun.
edit: 11 yıl olmuş.
hurarsiv.hurriyet.com.tr
ya ödeyip ödememekle alakası yok benim sormamın. hatta parası cebimde adamların, akşam ilk derse gittiğimde verecem tamamını. kaldı ki dediğim gibi bu konularda yamuk yapacak bir kurum da değil.
sadece merakımdan sormuştum. merakımı giderdim. başta kibritsuyu olmak üzere cevap veren herkese teşekkürler.