elbette yapılabilir. birkaç püf noktası olan ve kolay öğrenilebilen bir zanaattir. aşırı fiziksel güç gerektirmese de yorucu ve bıktırıcı bir iş fakat. "ben yılmam" diyorsanız yaparsınız.
Acemi biri ilkin bir boyacının yanında çırak olarak başlayabilir. Yavaş yavaş işlere gidip gelir boyacılığı öğrenirsin. Sonra da kendin usta olarak çalışmaya başlarsın.
Çok ağır bir iş değil, ben mesela kadın halimle koskoca bir evi boyadım, gayet de güzel oldu. Ha normal bir boyacının yapacağı sürenin iki katında boyadım ama olsun. Lakin pis bir iş. Sürekli toz, boya kokusu vs.
Yine de hazırda iş var, parası da kafama yattı diyorsan dene. Benim de imkanım olsa akademiyi bırakıp boyacılık yapmayı seçerdim.
abi alışık değilsen başta çok yorabilir. aşırı fiziksel güç gerektirmiyor denmiş ama aşırı olmasa da bayağı gerektirir yani. kendi evini boyamaya benzemez. meslek olarak her gün tonla duvar, ev boyayacaksın. sabah kalkıp boya yapacaksın mesela. akşam gelip yatacaksın ertesi gün hop yine boya aq. vur allah vur sabah akşam. bissürü pis tiner kokusunu içine çekeceksin falan.
kısa süreli olarak deneyebileceğin, istemiyorum dediğinde bırakabileceğin bir işse başla derim. gücün kuvvetin yerindeyse yine zorlanırsın ama çok sarsmaz öyle. değilse de zamanla alışırsın diye tahmin ediyorum. parası güzelse dene bi oralarda şimdi lazım para aç kalma açıkta kalma. çek astarı yap badanayı karşim yapıştır kangurulara.
benim dedem 80 yaşında hala boya badana işi duyunca topukları gte vura vura koşar yapmak için. ben de çocukken sayısız yer boyadım onunla. teyze evi olsun bizim evler olsun onun çalıştığı yerler olsun. yorar bayağı. ama yanında birisi olursa keyiflidir. en azından denenebilecek bir iş. ya "bu ne ya" dersin sevmezsin ya da belki çok eğlenirsin.
İşin sırrı köşeleri boyamakta geri kalan yerleri iki kat aynı doğrultuda boya yeter. Birde eski binaları boyamak gerekirse eskiyi kaldırıp algılayıp boyaman lazım orda sicarsin
kol, boyun ve sirt agrisi yasayabilirsin.
tiner genzini ve gozunu yakar.
boyayi dalgalandirmadan surmek gerekir.
duvar ve boya arasinda hava kalirsa kabarcik boya kuruyunca duvardan kalkar/boya kabuk atar. bunun olmamasi icin boyayi ruloya/fircaya iyice yedirip, surdugun yuzeyin iyice cekmesini saglamalisin.
esyali ev boyanacaksa dikkat maksimumda olmali.
yagli boya su bazlilara gore daha agir bir istir. uygulama acisindan su bazli boyama cok daha kolaydir. kokusu yoktur. dalgalanma vs pek yasanmaz.
su bazlilarda kendini gelistirip sonra yagli boyaya gecmeni tavsiye ederim.
süper iş. biraz çevrem olsa yapacağım bir iş olurdu. ilerletip sanayi tipi işlere girersen ciğerlerin gider ama, önlemlerini en baştan sıkı almalısın.
bizim epoksi boya işlerini yapan abi iki karısına ve epey bi çocuğuna rahatça bakıyordu. iki karı derken, biri ayıldığı değil, mevcutta iki tane.
sen zaten ev boyamayla kalmaz satene ya da tabancalı havalı işlere de geçersin. bu daha başlangıç.