sağlıklı beslenme ve spor (özellikle bodybuilding) ile ilgilenen arkadaşların öyle ya da böyle duyduğu ya da yakından incelediği -kitaplar ve videoları aracılığıyla- Prof. Dr. Canan Karatay ve Canan Karatay'ın görüşleri ile ortak ve zıt yönlerini ortaya koyan Savaş Cebeci'nin aşağıdaki videosu çerçevesinde bu konu ile ilgilenen arkadaşların görüşlerini belirtmesi burada güzel ve yeni sorular sormamızı ve cevaplar almamızı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bu konuyu duyuruya taşımamın sebebi neredeyse her gün beslenme ve spor ile ilgili gelen sorulara anlam kazandırabilecek veya daha farklı düşünmemizi sağlayabilecek bir yöne taşımak. çünkü neredeyse gün aşırı karbonhidrat-protein-yağlar gibi başta makro besinler olmak üzere spesifik bazı ürünlerde ve günlük beslenmeye dair farklı açılardan sorular geliyor. Hepimizin farklı bireyler ve beslenme ve spor anlamında farklı farklı amaçlarımız ve yönelimlerimiz olması sebebiyle bu videonun yararlı olacağını düşündüm. Bu videoda ve altındaki yorumlarda anlatılanlar elbette sorunu bitirmiyor ya da tamamen aydınlatmıyor, ama yeni ilginç sorular sormamıza imkan veriyor diye düşünüyorum.

Link: www.youtube.com

NOT1: kişisel olarak Canan Karatay'ın ve Savaş Cebeci'nin tüm görüşlerine tamamen katılmayan birisi olarak -özellikle üslup açısından Savaş Cebeci'nin üslubu itici gelmesine karşın- yorumlarınızda ilgili kişilerin üslubu-tarzından ziyade görüşleri bağlamında değerlendirmelerinizi yapmanızı umuyorum.
NOT2: başlık, pratik geldiği için o şekildedir, yoksa bu iki kişinin paralel düzeylerde olduğu anlaşılmamalı, aklımdan geçen asıl başlık uzun olacağı ve dolayısıyla sığmayacağı için bu şekilde oldu, yanlış anlaşılma olmasın, farklı düzeylerde farklı çevrelere hitap eden insanlar olduğu aşikar.

 

spor ile ilgili konulara burada herhangi birisi sonuç kazandıracak yetkide degil. amerikada bile hala dünyanın en saglam ordusu olmalarına ragmen belirlenmis bir egzersiz programları yok. sınav cekmeyi bile bilmiyorlar. (tamam belirlenmis programları var ama süphe icindeler) o yüzden spor ile ilgili ancak kimi seçersen onu dinlersin. zaten kas calistigin ve consistent oldugun surece genetik limitine her türlü ulasirsin. prof olacaksan ise buradan yardım istemek zaten sacma.

beslenme ile ilgili de keza, iki üc makale okuyan biri savas cebeci arkadasin dediklerini yapabilir. her kol büyüten adamın vücut geliştirme erbabı oldugunu dusunenlere hayret ediyorum. 2-3 tane sertifikası var diye allah yaptılar adamı. amerika da bi spor salonuna girseniz 500 tane cebeci görürsünüz. muhtemelen her acıdan da taklaya getirirler o fizigi ve kuvveti. o yüzden bunları biz fazla ciddyie aliyoruz. bunun nedeni ztn türkce konusabilmesi. bu konuda uluslararası arastirma yapan arkadasların hicbirisinin bu arkadası savundugunu goremezsiniz. ancak yeni baslayan acemiler bana gelip ornek falan gosterebiliyorlar.

karatay ise spor hocası ya da sporcu beslenme uzmanı falan degil. kadın diyor ki karbonhidratı kesin, su an oldugunuzdan daha saglıklı olursunuz. ve de bu dogrudur. yani burada bunu birinin falan filan diye karsi cikmasi bi şey ifade etmiyor. sporcuysanız denemeler yapın. ama degilseniz ben pilav yiyorum kilo almıyorum demeyin. bunları acıkladık her seferinde de aciklandı ve aciklandıgı onlarca yazı var.

su adamlarla ugrasana kadar jack lalanne in hayatını okusanız daha makbule geçer. sevgiler.

bi de cebeci ile karatay ı karşı karşıya koyamazsınız. elmaya armut.

sage

bu isler biraz plasebo gibi gelmeye basladi bana son zamanlarda. yahu bakiyorsun 40 sene once adamlar 0 yag diyetleri ile cikmislar yarismalara. simdi ise yag kurtarici, karblar tokat ustune tokat yiyor.

gerci ben de kendi capimda low carb yiyorum. ama sanki bu isler insanin vucuduna neyin iyi geldigini dusundugune bagli, ve geri kalani detaylar detaylar.

bunun disinda arkadasin tez antitez surecini isletisi pek bilimsel ve analitik degil.

brawler

Savaş Cebeci'nin "Karbonhidrat almazsan bir kere enerjin olmaz" demesinden sonra videoyu izlemeyi bıraktım. Bu çok klasik bir söylem; enerji olarak kullanılan tek kaynak karbonhidratlar değildir. Yağlar/ketonlar da son derece yüksek enerji veren kaynaklardır. Klasik "badici" kafasıyla konuşmuş burada. Bir de zannediyorum "Karbonhidrat almayın" derken yanılgıya düşen herkesle aynı yanılgıya düşmüş. Kimse kimseye, müsabık değilse, sıfır karb. alın demez. Sadece tahıl veya basit şeker kaynaklı karbonhidrat almayın derler. Siz hiç sebze yemeyin diyen birini duydunuz mu? Hayır. En güvenilir karb. kaynağı sebzelerdir zira. Ayrıca adamın doymuş yağlarla ve kolesterol ile ilgili söylediği birçok saçmalık var, gerekirse onları da yazarım ama hiç gerek yok.

Canan Karatay da, sage'nin dediği gibi, herkesçe kabul görmüş şeyleri söylüyor, bilinmeyen toprakları yeniden keşfetmiyor. Şeker yeme kilo alırsın diyor. E bunu herkes biliyor zaten; şeker yersen kilo alırsın.

angelus
1

mobil görünümden çık