www.facebook.com

aha, şu bowling topuyla tüyün aynı anda düşme meselesi. bu videoyla ilgili iki sorum var.

1. niye düşmüyorlar

2. einstein'ın "cisimler aslında ivmelenmiyor" lafı ya da benim öyle anladığım lafın ufak bir açıklaması.

fizikle aram pek yoktur ama böyle şeyleri izlemeyi öğrenmeyi severim. iyi bir altyapım olmadığı için de parçaları birleştirmekte zorluk çekerim. yani aslında baya şey okudum ama dediğim gibi, parçalarda sıkıntı yaşıyorum.

kabataslak bir anlatır mısınız rica etsem.

 

videodaki bilgiler teorik gibi geldi bana. ben de duymamıştım düşmeme muhabbetini. benim bildiğim gayet de düşüyorlar. sadece vakum odasında hava neredeyse sıfırlandığı için hava direnciyle karşılaşmıyorlar, ikisine de aynı yerçekimi etki ettiği için ve karşılarında ters yönlü kuvvet olmadığı için aynı anda düşüyorlar. bunu sudaki taş ve köpüğe benzetebiliriz. köpüğe uygulanan kaldırma kuvveti daha fazla, o yüzden batırmak daha zor.

cisimler aslında ivmelenmiyor lafını ben de ilk defa duyuyorum.

icim urperiyor

Şimdi video'yu tam izleyemedim işyerinde olduğum için, akşam tamamını izleyeceğim belki yorumum değişebilir ama, Newton fiziği ile Einstein fiziğinin temel farklarından bahsedeyim biraz.

Newton, kütle çekim yasası ile cisimlerin birbirini kütlelerinin çarpımıyla doğru orantılı, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı iter ya da çekerler dedi. Buna göre güneşin yörüngesindeki dünya, dünyanın yörüngesindeki ay falan işbu çekim kuvveti ile yörüngede kalıyordu. Ayrıca Newton'a göre uzay ve zaman kavramları mutlaktı, yani herkes için her şartta aynıydı.

Ancak Einstein 1905 yılında ortaya attığı 'özel görelilik' kuramında, kütlesel çekimin, mutlak uzay ve mutlak zamanın doğru olmadığını söyledi. Einstein'a göre zaman ve mekan tamamen göreli kavramlar. Örneğin rölativistik hızlarda (ışık hızına yakın hızlar diyebiliriz, ışık hızı yaklaşık 300.000 km/sn) hareket eden bir 'şey' için zaman çok daha yavaş akmaktadır. Yine aynı kurama göre kütlesi olan bir cismin rölativistik hızlara ulaşması imkansızdır. çünkü kütlesi olan bir cismi bu hıza ulaştırmak için sonsuz enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Tabi bu öngörü fizik adına birçok şeyi değiştirdi. Bunlardan biri de kütlesel çekim yasası.

Daha önce dediğim gibi Newton, dünyanın yörüngede kalması olayını kütle çekimi ile açıklıyordu. Ancak Einstein, kütlenin uzayı büktüğünü, bu büküm sayesinde yörüngede olan cisimlerin yörüngede kalmaya devam ettiğini söyledi.

Bu uzay bükümünü şöyle örnekleyebiliriz: Önce resmi inceleyin: www.erhankilic.pro

Şimdi gerilmiş bir çarşaf düşünelim. Üzerine bir kütle, örneğin demir bir top bırakalım. Demir top çarşafı resimdeki gibi bükerek etrafında kavisli bir ortam oluşturacaktır. Şimdi aynı çarşafa, daha küçük boyutlarda bir bilye bırakalım. Bilyenin hareketi büyük topa giderek yaklaşan, etrafında dönme hareketi olacaktır. Dünya da güneşin etrafında benzer hareketi, güneş samanyolu galaksisinin merkezinde benzer hareketi yapmaya devam etmektedir. Tabi dünyanın bir turunu tamamlaması 365 gün 6 saat sürüyor. Yani biz öyle algılıyoruz. Zaman göreli olduğu için...

videoya dönersek. Cisimler için düşmüyor deniyor. Videonun son bölümünde 'arkaplanı görmeseydiniz ivmelendiklerini söyleyemezdiniz' diyor. Burada hareketin göreli olduğuna vurgu yapılıyor. Einstein'dan önce ilk defa Galile görelilik prensibini ortaya attı. Buna göre sabit hızda hareket eden bir geminin içindeki kişi geminin sabit olduğunu söyleyebilir. Yani örneğin sen sabit 90 km/sa hızla bir arabada gidiyorsun. Şunu söyleyebilirsin: ben sabitim, dünya benim altımda 90 km/sa hızlageriye doğru dönüyor. Aksini iddia edebilir misin? Hayır. Gerçi videoda ivmeli hız söz konusu. Dediğim gibi tam izleyemedim. Bununla ilgili detayı da daha sonra yazabilirim.

himmet dayi

1- havaya karsi direnc yuzunden. normalde her cismin serbest dususte hangi metrelerde hangi hizda olacagi sabittir. hava olmadiginda da goruntudeki gibi oluyor iste. yani bowling topunu birak bir ucak bile serbest dususte ayni hizda duser digerleriyle. kutleyle hicbir ilgisi yok.

ikinci soruyu pek anlayamadim.

bohr atom modeli

bohr atom modeli'nin dediği çok doğru.

vakum ortamda cisimlere etki eden hiçbir kuvvet olmadığı için aynı anda düşüyorlar. Ancan newton fiziğine göre kütlesi daha büyük olan cismin daha büyük bir kuvvete maruz kalması gerekirdi. 'kütlelerinin çarpımıyla doğru orantılı'

himmet dayi

gün gelecek ve dünya dönmeyi bırakıp, sabit kalacak, işte o gün bu teoriye göre havasız ortamdaki cisim yere bırakıldığında öylece olduğu yerde kalacak.

grimer

Doğal ortamında ikisi kendi kütlelerine göre farklı zamanlarda yere düşer; ortamda hava yoksa, sürtünme etkisi ortadan kalktığı için aynı anda düşerler.

angelus
1

mobil görünümden çık