Merhaba, başlık biraz garip oldu farkındayım ama gerçekten samimi olarak bu soruyu sormam gerekiyor, çünkü benim aklıma fazla bir şey gelmiyor.

Konu şöyle; Mahalleden bir abi geçen gün yanıma geldi kendisi 35-40 yaşlarında, iyi de bir firmada işçi olarak çalışıyor. Fakat liseden mezun olduğundan beri kitap gazete vs. hiçbirşeyi ciddiye alıp okumamış.

Benden ona okumayı sevdirecek kitaplar istedi, benim aklıma popüler romanlar geliyor fakat tam emin olamıyorum, çünkü eğer dediği gibiyse olay, benim önerdiğim kitapla bayağı cebelleşecek.

Var mı bu tarz bir konuda tecrübesi olan?


Ps:Ali ata bak, Ayşegül'ün maceraları vs diyen olursa vururum.

 

İhsan Oktay Anar

geldiler

abi ihsan oktay anar ağır gelir ve sıkabilir bu yüzden onu. sonuçta dili basit değil onun. her ne kadar kitapları müthiş olsa da...

ben albert camus - yabancı diyorum başlangıç için. kürk mantolu madonna da olabilir.

sen git ben geliyorum

cin ali

Sskywalkeremre

martı'yı okusun. hem dil hem kısalık açısından.

sir gawain

Abi yabancı, martı da uzun süredir okumayan için sıkıcı gelir bence.

Macera seviyorsa olasılıksız'ı tavsiye ederim.

rare

Ihsan oktay anar icin ben de hayir oyumu kullaniyorum. Ortalama ya da biraz uzeri bi okuyucu olmadigi icin sikar, firlatir bi kenara.

Nedense klasikler geldi aklıma ilk. Hem yasi yok o kitaplarin, hem de okullarda lisede falan o kitaplarla okumayi sevdirmeye calisirlardi bize. Guzel bi ceviriyle yazilmis olanlari gayet is gorur.

rayde

Hee Anar okusun tabi, öneriye gel.

Olasılıksızın da ilk 100 sayfası çok sıkıcı sonra açılıyo baştan pes eder.

Polisiye isterse Ahmet Ümit, Osman Aysu okuyabilir. Tarihi-aşk romanı olarak Naşide Gökbudak çok kolay okunur. Sürükleyicidir. Muzaffer İzgü'nün hikayeleri de hem kısadır hem sıkmaz, gülümsetir. Yeni başlayan için uygundur. Çok satanlardan da Khaled Hosseini okunabilir.

Varoluşçular, üstkurmacalar, metinlerarası gönderme içerenler, klasikler hele bi dursun.

buzbebek

Aziz Nesin ve Muzaffer İzgü'nün mizahi kitapları bu konuda farkındalık yaratmak için de, dilinin uygunluğu açısından da iyi bir seçim olabilir bence. Onun dışında Hasan Ali Toptaş'ın "Harfler ve Notalar" kitabı oldukça iyidir, kitaplarındaki alt göndermelerin ve karmaşıklığın aksine Milliyet'te yazdığı sade ve açıklayıcı yazılardan oluşmakta.

sevgikusunkanadinda

İhsan Oktay Anar -1

Osman Aysu, olabilir epey de ilgisini çekebilir.

Ben okumayı sevmeyen kardeşime Dan Brown önermiştim, çocuk deli gibi kitaba sardı sonra. Da Vinci Code veya Melekler ve Şeytanlar olabilir mesela.

bykush

yeter artık vurmayın Anar öldü!

bence uzun ihsan, kurtlar vadisi, ekmek teknesi izleyene de, behzat ç ya da nebilim HBO dizisi izleyene de hitap ediyor. alibaz'ın, uzun ihsan efendi'nin, efrasiyab'ın, yafes çelebi'nin maceraları anasının .mı gibi komik. lise mezunu birini kasacak kadar da sofistike ya da ezoterik değil.

geldiler

Köy hatanını seven biriyse cengiz aytmatov Kitapları olabİlir

ya volna

İhsan Oktay Anar on numara ötesi bir adam, bayılıyorum, ona o açıdan laf yok tabii ama yeni başlayana aşırı yükleme olur sanki?

Bence en güzeli Anton Çehov'un hikayelerini okusun.

Hafif enerjik olsun dersen Murat Menteş - Dublörün Dilemması veya Korkma Ben Varım'ı derim.
Naif olsun dersen Barış Bıçakçı - Bizim Büyük Çaresizliğimiz

Mizah olarak,
Ferhan Şensoy tarzını seviyorsa Başkaldıran Kurşunkalem veya Karagöz ile Boşverinbeni ya da günümüzden Umut Sarıkaya - Benim de Söyleyeceklerim Var serisi

rare

Hemingway okuyabilir. Seyahat yazisi gibi sürükleyici oluyor romanlari, İtalya, ispanya , Fransa, Küba vs. Yerleri tanirken bir yandan avcilik, denizcilik, boğa güreşi gibi aktiviteleri kendin yapiyormuscasina egleniyorsun.

piszenci
1

mobil görünümden çık