iyi güzel de kilo problemi olmayan biri de mi yemesin? meyvelerde bulunan vitaminleri başka nereden karşılayacağız? e tadını sevdiğim bir sürü meyve var, çileksiz hayat düşünemiyorum ben mesela.
sağlıklı yaşam deyip işlenmiş ürünleri, asitli içecekleri çok az tüketiyorum (ayda 2-3 belki), bol sebze yiyorum. et yemediğim için proteini başka yerlerden karşılamaya çalışıyorum. pirinç, makarnayı mümkün olduğunca minimumda tüketiyorum, yemekleri az yağlı az tuzlu yapıyorum ama bu meyve işini aklım almıyor bir türlü.
velhasıl meyve de yemeyin deyince e ölelim bari diye düşünmeye başladım. siz ne diyorsunuz bu konuda? benim yanlış anladığım, kaçırdığım bir yer mi var ki?
bu konuda sevgili cassey ho der ki: meyveyi öğle saatlerinden sonra abartmayın. kilo vermeye çalışıyorsanız da yemeyin. meyvelerdeki vitaminlere ve liflere ihtiyacımız var. ama öğleden sonra yenen her şey gibi onun da enerjiye dönüşmesi zor. bu yüzden özellikle kahvaltıda meyve yiyin diyorlar.
ye ya bosver nolucak. ben de meyve cok seviyorum. ve evet cok sekerli biliyorum, ama icindeki sekerin cogunun glukoz degil fruktoz olmasi demek meyve yemekle normal aburcubur yemek arasinda fark var demek. glukoz disinda hic bir seker kan sekerini vucudunun algilayabilecegi sekilde aniden yukseltemez, bu yuzden abur cubur yemek daha zararli.
bence abartilmadigi surece bir sorun cikarmaz meyve. bir suru saglikli beslenme uzerine yapilmis arastirma gordum, hic birinde fazla meyve yemekten dolayi obezite kanser vs vs riski artar diye bir sey gormedim.
sen zaten belli ki gayet duzgun besleniyorsun, hic sikma kendini yani meyve konusunda. ye gonlunce. sana gelene kadar amerika'nin komple obezite ve kansere yakalanmasi lazim, bosver.
Ye gitsin tabi ki
Meyvelerden alacağınız her türlü vitamini sebzelerden de alabilirsiniz. Eksiği yoktur. Meyvelerin glisemik indeksi yüksek, glisemik yükleri düşüktür. Günlük 2 mandalina yerseniz bir zararı olmaz ama oturup yarım kilo yerseniz boşuna şeker yüklemiş olursunuz. Şeker şekerdir. Bunun glikoz veya fruktoz olması önemli değildir. Fazla yüklerseniz ikisi de yağa dönüşür.
Şeker vücuda zararlı. American heart association günde bir porsiyondan fazla meyve tüketmemeyi öneriyor. Vitaminleri karşılamak için bir tane yiyebilirsin, onun dışında yeşil yapraklı sebzeler, brokoli gibi gıdalar o vitaminleri ve mineralleri karşılamak için çok güzel kaynaklar.
Not: bir porsiyon meyve örneğin bir elma ya da portakal, bir dilim karpuz ya da bir bardak dolusu çilek demek oluyor.
canan Karatay yüzünden bunu ben de düşünmeye başladım son zamanlarda. Yani küçüklükten beri meyve yemek iyidir faydalıdır diye yaşadık. yeterince meyve yemiyoruz diye annelerimizden azar işittik.
acaba sadece meyveden alınabilecek, başka yiyecek maddesinde bulunmayan vitamin veya yararlı besinler var mıdır?
açıkçası herkes birşey söylüyor ve ne yazık ki her geçen gün doğru bildiğimiz şeylerin aslında doğru olmadığı kanıtlanıyor.
mesela eskiden süt için denirdi, şimdi de faydası yok deniliyor. kedilere bile vermeyin deniyor. tereyağ çok zararlı bilinirdi, şimdi baş tacı, mutlaka yiyin deniyor.
Aynen benim de kafam karışık. sanırım bir yüzyıl falan bekleyeceğiz bu konuların açıklığa kavuşması için.
ayrıca ben meyve yemeyi pek sevmiyorum çünkü sonrasında deli gibi acıkıyorum. fazla yemek yememe neden oluyor.
Nebahat çehre ile canan karatay aynı yaştaymış . Bugün sosyal medyada konuları vardı , nebahat çehre ne yiyorsa ondan yiyin kızlar diye :)
Bence herşey kararında yenilmeli , şunu bunu yemiycem diye strese girmek dha zararlı.
Ye ye.. kilo problemin varsa portakal,muz,cilek pek yeme bence.. Yoksa her meyve, sebze, sut, yararli/zararli ama vucudun zarar gormesi deformasyona ugramasi, bagisiklik gelistirmesi vb yikici seyler de lazim..
Bana gore saglikli vucut daha cok sporla alakali, uzun omur, guzel beden(kime gore guzel, avrupaya gore.. afrikaya gore degil.) gidaya bagli.
Sut sindirimi cok zor. Mideyi oyle boyle yormuyor. Ama faydasi zararindan fazla.
Saglik diyorsan, alkol cikolata yagli be
sin kullanip senden daha saglikli bedene sahip insanlar var.(spor yaptigi sure icerisinde)
Asitli icecek ayda 2-3 fazla degilmi? Hani saglik kismindan degil sevmedigimden yilda 1-2 icen biri olarak ayda 2-3 fazla gibi geldi.
Tuzsuz yemek yap saglik diyorsan. Meyveden daha cok faydasini gorursun.
ibomiu, sadece asitli içecek, çikolata, cips, pasta vs hepsinden toplamda ayda 2-3 en fazla tüketiyorumdur ki 48 kilo bir insan evladıyım. bırak o kadar da olsun.
ye gitsin ya.
meyve de yemeyeceksek ölelim. bu ne lan.
Ye arkadasim ye. Tadini seviyorsan eger ye. Onemli olan asiriya kacmamak, biliyorsun her seyin cogu zarar. Meyveyi dogal olmayan diger tatlilarla falan bir tutmayin. Meyvenin icindeki seker bir kola gibi kan sekerinizi pompalamaz ani olarak, yavas sindirilir. Icinde envai cesit vitamin, lif, antioksidan vardir. Meyve faydalidir.
yerim ben, bakmak o diyetisyenlerin lafına sözüne.
meyveden ve çaydan zarar gelmez.
Meyve yemeyeceksem beslenmenin bir anlami yok benim icin.
Bence abartmamak kaydiyla ve dengeli beslenmeye eslik ediyorsa meyve yemek sikinti degil.
"meyve şekeri bile zararlı"dan sonrasını okumadım. Dinlemeyin böyle cahil cahil konuşan tipleri. Siz meyvenizi yiyin, hangi mevsimde ne meyve çıkıyorsa gidin alın yiyin. Afiyet olsun.
Bu tür konuların cevabı "yeağğ onu da mı yemicez yeağğğ" değil.
Meyvelerin glisemik indeksi yüksek, sebzelerin düşük.
Meyveden alabileceğin her türlü faydayı sebzelerden karşılayabiliyorsun.
Keyif için abartmadan meyve yenir ama amacın sağlık/yağ yakımı/atletik performans vs. ise ne kadar az meyve o kadar iyi.