Merhabalar,

Dikkatinizi çekmiştir, son zamanlarda Kahve D____ isimlerinde onlarca franchise dağıtan yerli marka türedi ve bunların şubeleri yurdun dört bir tarafına patır patır açılmaya başladı.

Ben de bulunduğum turistik ilçeye bir adet coffeeshop açmak istiyorum ama franchise mı alsam, kendim startup mı yapsam çok ikilem içinde kaldım.

Sizlere sorularım ise şöyle:

1) Bu yeni türeyen yerli kahveci markaları içinde sizleri ürün kalitesi ve hizmet olarak en çok tatmin eden, gitmekten keyif aldığınız konsept kimin? (eg. Gönül Kahvesi/Kahve Durağı/Coffeemania/Kahve Deposu/Kahve Diyarı/Kahve Dünyası..vs.)

2) Genellikle franchiselarda kar marjlarının %20'ler seviyesinde olduğunu duydum. Ne kadar doğrudur? Kahve dükkanı işleten, veya işletmeci yakını olan birileri aydınlatabilir mi?

3) Diyelim ki gözü karartıp isim hakkı, kuruluş maliyeti falan dahil yaklaşık 200 ila 400bin TL arası yatırımla kahveciyi açtım. Ben 2 senede masrafı çıkarıp kara geçmeyi beklerken ne gibi problemler yaşayabilirim? Ve en kötü senaryoda dükkanı başkasına devretme hakkı gibi şeyler oluyor mu?

4) Franchise danışmanlık şirketleri işe yarıyorlar mı gerçekten? Zaten o kadar masrafın arasında bir de bunu eklemek gerekir mi?

5) Bu kadar tantanaya girmeden bi dükkan kiralayıp masamı sandalymi alıp tamamen kendime ait kahveci mi açayım?

Yardımcı olanlara mekanı açınca beleş kahve-pasta sözü veriyorum :) Kalın sağlıcakla..

 

bence açacağın yer önemli. müşteri profili hergün değişen turistik bir yerdeysen ismi bilinen franchiselıklardan al. ama müşterinin oturacağı bi yerde açacaksan kendine özgü yer aç böyle afili bi isim bul. kısa oldu ama umaraım anlatabildim :)

intihar etsem de kendime gelsem

aman abi kahveci için franchise filan girme. aç utq'nın kahve tükkanı diye bir yer bak keyfine. güzel de bir ambiyans yap. hayırlı işler :)

papitheclown

ben o kadar parayı franchise a vereceğinize, kalitesi yüksek, hizmeti süper bir yer açmanız daha mantıklı olur sanıyorum. açın da bir yer, gelip şöyle güzel bir double espresso nuzu içelim :).

dysgenics

İnsanlar franchise olanların fiyatlarını az çok tahmin ettikleri için onlara gitme eğiliminde oluyorlar. Risk almıyorlar yani. En azından ben ve çevremdeki birçok insan böyle düşünüyor. Daha önce hiç gitmediğim bir yerde bildiğim bir kahveciyi seçerim.

prodeq

1) gönül kahvesine bayılırım. anlamı var benim için ama onun dışında da ortamı, gittiğim tüm şubelerinde çalışanları, müzikleri, müzik ses yoğunluğu, kahvesi.. seviyorum. genelde türk kahvesi içtiğim için menüde diğerleri hakkında fikrim çok da yok.

4) amacın ne, kendi çapında bir şey mi yoksa yüksek hayaller mi? ben olsam mesela böyle bir şeye girişsem kendime ait bir yer bakarım. kendi isteklerimle, hayallerimle vs donatır o yönde hizmete girişirdim ama bu biraz zevkine yapılacak bir şey gibi gelir bana, kazancın ona bağlı olmamalı diye düşünürüm yani.
eğer maddi beklentiyse hedefim franchising daha garanti iş. en azından adamlar seni düşündürmeden her şeyini ayarlıyor, reklam desen hiç ilgin olmuyor neredeyse hazır birileri hallediyor. zaten oturmuş bir şeye başlayıp direkt kazanç elde ediyorsun vs vs.. ama ne olursa olsun sürekli ödemeler bir yerden sonra sıkacaktır, denetimler
sıkabilir.
yalnız ne çevremde deneyimleyen var ne de benim bir deneyimim var. aklıma gelenleri yazdım. şöyle genişçe bir düşün her ihtimali, şimdiden hayırlı olsun bol kazançlar.

uzunuzunilgi
1

mobil görünümden çık