Yeni taşındığımız apartmanda görevli olarak çalışan abimiz yıllardır haftada yedi gün çalışıyormuş. Geçen ay pazar günü izin hakkı verdiler sonunda ama bazı dairelerden 'ben pazar günü gazetemi kapımda istiyorum' diye itiraz gelince bu hakkı geri aldılar.
Abimiz eşine ve orta okula giden iki çocuğuna bakıyor, ses etmiyor bir sıkıntı çıkmaması için. Yapısı da çok çekingen zaten, 'Biz onlardan alacak gideriz, ne yapalım' diyor.
Şimdi dışarıdan biri olarak benim yapabileceğim bir şey var mı? İstiyorum ki işçiyi koruyan bir yasa olsa, 'O değil ama ben şikayetçi olurum, apartman olarak ceza alırız' diyebilsem. Adam zaten günde iki defa servise çıkıyor (10:00 ve 17:00). Aralarda temizlik, bahçe vs. ile ilgileniyor. Akşam da çöp toplamaya çıkıyor. Haftalık mesai saati de çok fazla gibi.
Bilgisi olanlar aydınlatabilirse sevinirim. Teşekkürler.

yanlış anlamayın kimseyi savunduğum yok ama apartman temizliği haftada 1 kez yapılan bir şey. yani tüm gün içerisindeki payı çok az olsa gerek. bahçe işleri de tüm günü alacak bir şey değil. yani hafta tatilinden çok haftalık çalışma saati olarak zaten çok saçma değil. size mesai saati gibi gözüken şeyler birer kez yapılan sabah ve akşam servisleri.
yani tamam belki bir insanın tam gün kendine ayırması güzel bir şey ama çok acımasız koşullarda da çalışmıyor olsa gerek.


bi bilgim yok ama içimi dökmek istedim. o gazetesini kapısının önünde isteyenler var ya o gazeteleri çok daha faydalı şeyler için kullanırdım onların okumasından.


Valla bizimki servise çıkmıyor. Tek işi temizlik, bahçe ve çöp. Onları da söylene söylene yapar, apartman pislik içinde. Kendisi pazar günleri izinlidir ve memur gibi bütün resmi izinlerde de izinlidir. 9 gün bayram tatili varsa kendisi de 9 gün izinli yani. Geçen yarım günü tam gün yaptılar memurlara, bu abimiz de tam gün izinliydi. Yani adamın varlığı bile belli değil :D.
Pazar günleri servis olayını kaldırsanız yeterli olur aslında. Yani pazar akşam çöpü alsın yeter. Yöneticiyle görüşeceksin, toplantılarda söyleyeceksin. Onun dışında adamı da işinden etmemek lazım gaz verip de.


Yasaya göre pazar günü kapıcılara tatildir. Şikayet edebilirsin. Kalksın birgün de gazetesini kendisi alsın herif.


adam sanki her gün 10-17 masa başında mahkum gibi dertlenmişsiniz. anlattığınıza göre gayet kıyak bir işi var. hiç bulaşmayın adamın düzenini de tehlikeye atmayın şimdi.


vallahi ben @prodeqe katılamicam. bizim abi her gün temizliyor apartmanı. ki 10*4 den 40 dairenin olduğu bir apartman. bu arada onun da servisi bahçe bakımı vs. var. epey yoğun ve yorucudur.
o pazar günü gazetesini kapısına isteyen de bi zahmen kıçını kaldırsın. kaç yıldır apartman görevlisi olan binada oturuyorum 1 kere bile servis istemedim istemem.
soruna gelirsek biraz google da bakındım. yönetimle sözleşme imzalanıyormuş. istersen rica et bi incele şartlarda neler var.


yoğun ve blok bir şekilde çalışmıyor olsa da bir adamdan 7 gün boyunca apartmanda olmasını istemek acımasızca. adam haftanın bir günü olsun alıp başını bir yere gidemiyorsa çok saçma. mevzuatı bilmiyorum ama elinizden bir şey geliyorsa yapın bence. hafta sonu olmasa da hafta içi bir gün boşu olsun adamın, yazıktır.


Apartman görevlisi yasal hakları, 3 Mart 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Konut kapıcıları yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanununun 110 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Apartman görevlisi diğer ifade ile konut kapıcısı; Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişiye deniyor.
Konut yöneticisi, İş Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında ve yargı uyuşmazlıklarında işverenin temsilcisidir.
Yöneticinin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) İşverence kendisine yazılı yetki verilmesi koşulu ile iş ve toplu iş sözleşmesi yapmak, değiştirmek ve fesh etmek,
b) Merkezi ısıtmalı kaloriferli konutlarda kapıcı için ateşçi belgesinin varlığını araştırmak, belgesi olanı işe almak,
c) Kapıcının işe girişinde, sağlık raporunu istemek, uygun olanı işe başlatmak ve yılda bir sağlık kontrolünü yaptırmak,
d) Kapıcının İş Kanunu ve sözleşmesinden doğan ücret ve tazminat haklarını zamanında ve usulüne uygun olarak ödemek, sigorta primlerini zamanında yatırmak,
e) Konut tesisatının kullanma biçimiyle ilgili teknik bilgiyi yazılı olarak kapıcıya vermek ve özelliklerine uygun olarak bakımının yapılmasını sağlamak,
f) Kapıcı için ayrılan konutun sağlık ve yaşama koşullarına uygunluğunu sağlamak,
g) Kapıcının çalışma koşulları ile görevlerini belirten bir belgeyi konut sakinlerinin bilgisine sunmak ve bu belgeyi ilgililerin görebileceği konutun girişinde bir yere asmak,
h) Kapıcı konutunun tahliyesi gerektiğinde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, idari makamlara başvurmak.
Kapıcının Görev ve Sorumlulukları
Kapıcının görev ve sorumlulukları şunlardır:
a) Yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakmak ısıyı ayarlamak ve söndürmek,
b) Hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak,
c) Anataşınmazın ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak,
d) Kendisine ayrılan konutu başka amaçlarla kullanmamak, konutu korumak, kendisi veya ailesinden birisinin konuta vereceği zarar ve hasarları karşılamak,
e) Yöneticinin talimatı çerçevesinde konutun güvenliğini sağlayıcı önlemleri almak,
f) Belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek, çöpleri toplamak, bahçe düzenlemesi ve bakımını yapmak,
g) Verilen eğitimlere uygun davranmak ve koruyucu malzemeyi kullanmak,
h) İş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek.
İş Sözleşmesi
Kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde;
İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekir.
Çalışma Süresi ve Ara Dinlenmesi
Madde 7 — Çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saattir. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabilir. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabilir. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz.
Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebilir.
Ücret Ödemesi
Madde 8 — Konut kapıcısına İş Kanunu hükümlerine göre ücret ödenir.
Apartman görevlisi izin hakları..
Hafta Tatili
Madde 9 — İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre hafta tatili verilir.
Genel Tatil ve Ücreti
Madde 10 — 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda yer alan tatil günlerinde, kapıcının çalıştırılıp çalıştırılamayacağı iş veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenir. Bu günlere ilişkin ücretler, İş Kanununun 47 nci maddesine uygun olarak ödenir.
Yıllık Ücretli İzin
Madde l1 — Kapıcıya İş Kanunu hükümlerine göre yıllık ücretli izin kullandırılır.
not: adamın tatil hakkı var tabi. bu durumda senin yapman gereken bence tatlı dille apartman sakinlerine ve yönetime "yapmazsanız başınız derde girer vs ben sizi düşünüyorum" diyerek ikna yoluna gitmeniz. aksi takdirde anlattığınıza göre bu tip insanlar inada bindirip adamı daha çok ezmeye çalışırlar. duyarlılığınız için de alkışlıyorum.
bir de sözleşme yapmamış da olabilir. kendi çıkarları doğrultusunda bu tür çalışanları pek ciddiye almayan çok davar var. sözleşmeyi görmek isteyin mutlaka. ama tabi ki sözleşmeden önce İş Kanunu geliyor. Bunu da unutmamak lazım.


Bununla ilgili bi televizyon röportaji aklima geldi. Adama soruyorlardi "Pazar günleri tüm isyerleri kapali olmasi zorunlu olacak, ne düsünüyorsunuz?" diye sormuslardi. Adam da "Elbette öyle olmasi lazim, avrupada da öyle..." felan filan demisti. Röportaj yapan ise bunun üzerine "Ekmek firinlari da kapali olacak ama" diyerek tamamladiginda, adam birden u dönüsü yaparak "ama bi pazar günümüz var, tüm hafta calisiyoruz, pazar günü sicak ekmek yiyemeyecek miyiz" diye itiraz etmisti. iyi de ekmek firininda calisan insanlarin hic pazar günleri yok.
Benim görüsüm pazar günleri tüm isyerleri kapali olmali (AVM ler de dahil). Market, firin belki pazar sabahlari birkac saat acik olabilir, eczane gibi yerler tabi normal düzende devam. Herkesin pazar günü ailesiyle, sevdikleriyle plan yapmaya hakki var.
Apartman görevlisi icin de aynisi gecerli, adamin hafta ici calisma saatleri az olabilir, bu apartman yönetiminin tasarrufu, fakat haftada en az bi gün ailesiyle apartmandan uzaklasip baska bi yere gidebilmeli, öbür türlü calismasa bile apartmanda hapis hayati yasamis oluyor. Bu konuda ne yapabilirsiniz? Türkiye, ne yapsaniz elinize bulasir.
@Prodeq sana katilmiyorum. bir insan aktif olarak is yapmasa bile isyerinde göreve hazir beklese bile mesai yapmis sayilir. Adam temizlik yapmiyordur ama her an bir ihtiyac olur diye bekliyordur, ya da apartmanin cevresine göz kulak oluyordur, asansör bozulur yada herhangi bir ihtiyac olur diye kulagi her an zildedir, iste bu mesaidir.


Eger sikayet edenler cogunluktaysa, maalesef adami ekmeginden edebilirsiniz. Cunku bu is icin 7 gun calismaya razi olan baska birisini cok rahat bulurlar, bu is icin haklarindan fedakarlik eden cok olur.
