şimdiye kadar hep küçük hatchback arabalar kullandım, bir mecburiyetten ötürü yarın fiat doblo ile ankara'ya gitmem gerekiyor. nelere dikkat etmem gerekir, tırstım resmen o koca aletten.




 

Aynalara dikkat et aracın sağını solunu görmek için.
Bir de sollama yaparken mesafeyi iyi kontrol et yeter.

Gerisi standart şoförlük.

cakabo

hız sınırına dikkat et.bunlar kamyonet diye geçiyor ve 90 km olması gerek hız sınırı.

kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili

Toyota Auris Hatchback: 4275 mm boy, 1760 mm genişlik.

Ford Fiesta Hatchback: 3565 mm boy, 1567 mm genişlik.

Fiat Doblo: 4253 mm boy, 1722 genişlik.

Sonuç: Gördüğünüz gibi iki sınıf arası hatchback'lerin arasına tekabül ediyor. Bir sedan boyutlarında bile değil. Endişe edecek bir şey yok, bir hatchback'ten boyutsal olarak çok farklı değil.

Çok fazla düşünüp endişelenme. Kafanda komplike hâle getirme. Ticari araçlara tabi olduğunu unutma yeter. Atla deve değil, makina altı üstü.

hiko seijuro

Bir kere gorus alanin hb araclardan daha iyi. Bu sinifta yol tutusu sorunu vardir virajlarda. Bir tek connect cok iyidir. Doblo fazla kopar viraja sert girersen. Virajlara uugun hizla gir yeter. Bir de fren dozajlamasinj olc bic. Binek arabadan daha keyiflidir uzun yolda bunlar.

Senelerce bu tip araba kullandim.

evrenos gazi

kafaya takacak bi şey yok yazdıkları gibi hatta yüksek araç olduğu için kullanması daha rahat oluyor.

xenophobe

boyut olarak hatchbackten çok farkları yok. tek dikkat etmen gereken frenler. bu sınıfın fren mesafeleri genel olarak kötü.

mattiadestro

anaaa, ne güzel gidiyo la bu! diye gaza abanma. efendi efendi, yavaş yavaş git. bi de yüksek araç, yan yüz ölçümünün geniş olmasından dolayı, yani YELKEN ETKİSİ ile, yandan yediği rüzgardan çok etkilenir. misal, bir tepenin yanından geçtin ve fırtına var. o tepenin yanından gelip senin aracına yandan bindiren rüzgâr, o aracı, seyrettiği şeritten alıp bi yan şeride geçirebilir. maazallah kaza yaparsın. aynı şekilde, yanından hızla geçen otobüs, kamyon veya TIR, senin aracını, heçbeki salladığıından çok daha fazla sallar. bunu önceden bilmende fayda var. panike kapılma ve direksiyon hakimiyetini kaybetme. en iyisi yavaş yavaş ve it gibi dikkatli git. gevşeme. yola, müziğe, telefona, anılara, düşüncelere, hülyalara, sohbete dalma. şunu da hiç aklından çıkarma: hızlı araç kullanmak, sadece fren mesafesinin uzaması, virajlarda savrulup takla atmak açısından emniyetsiz değildir. aracın ''yol tutuşu'' çok azalır yüksek hızda. yani dediğim yandan gelen rüzgârı, saatte 90 km süratleyken yemekle, 120 km süratleyken yemek arasında çok ciddi bir etkilenme farkı olur. süratli arabanın direksiyon hakimiyetini, saniyenin kesrinde kaybedersin. evrenos'un da dediği gibi, aracın ağırlık merkezinin değişik bir yerde olmasından dolayı, virajlara YAVAŞLAYARAK VE YAVAŞ girmezsen, yoldan çıkar, takla atarsın.

compadrito

emniyet kemerini tak. aynaları en rahat edeceğin şekilde ayarla. kendini de aracı da alışana kadar zorlama. virajlarda dönüşlerde dikkat et. merak etme kısa sürede alışırsın zaten.

motions

sadece hız limitine dikkat et. kamyonet geçtiği için araba gibi 120+12=130 ile bir şey olmaz dersen ruhsat sahibinin adresine gelecek olan radar cezalarından çok çile çekersin. şanslıysan çevirirler de 1 kere yersin en fazla.

ozdek

belki gitmişsindir ama yine de yazayim.

hiz siniri sehirler arasi yollarda 100 km/s

yuksek suratte seninkinden cüsseli bir arac gecerse yanindan, sarsildigini hissedersin yandan aldigi ruzgar gucu ile

onemli olan frenler, tam yola cikmadan once test etmelisin. opelden sonra fiat kullaninca frenlerin sert dozaji dokundugum gibi gelmisti. buna alisman gerekecek.

ortalama bir benzinli aractan daha cabuk hizlanir. gaza gelip sınırları gecme.

iyi yolculuklar.

gerenkyok

Virajlarda biraz daha dikkatli ve temkinli ol. Zaten yola ciktiginda alisacaksin arabaya.

delifaruk

sağ salim gittim geldim, teşekkürler. :)

10032007
1

mobil görünümden çık