Öncelikle, mortgage kredisi çekildi ve erken ödeme yapılacak.
Yani borcun tamamı kapatılacak. Meblağ: 18.687,20'dir.
Bankacı erken kapatmalarda kalan meblağın %2'sinin ceza olarak fazladan ödeneceğini söylüyor. Soru 1: Bu olağan bir uygulama mıdır? Buna itiraz mümkün müdür?
Ayrıca eğer cevap vermek isteyen olursa bunun mantığı nedir ki, ben zaten faizleri ödemek zorunda kalmışım, üstüne bir de "nalet olsun borcuna" deyip erkenden ödeyim demişim, ödemişim. Bu ceza neyin ürünüdür?
Soru 2: 18.687,20'nin %2'si ne eder?
Teşekkürler.
373,75 eder.
tamamen sallıyorum:
eğer erken ödemeseydin, belki taksitlerini ödeyemeyecektin, aksatacaktın, adamları ek gelirden mahrum edecektin
373,744 eder
var böyle. kredi kartlarının taksitlerini de erken kapatırsan ceza ödüyorsun.
evet, morgıçlarda böyle bir madde bulunabiliyor.
yaptığın sözleşmeye bağlı.
373,74 demek istemiştim, mobilde düzenleme şansım yok, kusura bakmayın.
373,744 eder.
emlakkulisi.com
28 Mayıs'tan Önce Kredi Kullananlar Dikkat!
Yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 28 Mayıs 2014 tarihinden önce konut kredisi kullanmış tüketiciler sözleşmelerinde belirtilmiş olması şartıyla kredilerini erken kapatmaları halinde erken kapama bedeli olarak % 2 Erken Kapama Bedeli ödemeyi sürdürecek, ancak Dosya Masrafı, Yapılandırma Bedeli, İpotek Fek Ücreti gibi banka tarafından belgelendirilemeyen bedellerin iadesini talep edebileceklerdir.
kurus 2 hanelidir ; 373,74 tl :)
Madem öyle, ben de kredilendirme aşamasındaki dosya masrafımın iadesini istiyorum, dedim.
650 TL, imiş. Ancak tüketici mahkemesine başvuru için doldurmam gereken evrakı bana 75 tl'ye satıyorlar! Ahlaksızlığa bak ya.
Acaba dosya masrafını daha fazla ödemiş olup bana düşük bir meblağ bildiriyor da olabilirler mi, içime şüphe düştü. Mezhepleri geniş zira.
mortgage ödemelerinde ara ödemeler dahil %2 ceza alınır. gayet doğaldır. kalan anapara üzerinden alınıyordu sanırım. zaten sistemleri doğru hesaplar siz kafanızdan hesap yapın %2 ye denk geliyorsa sorun yoktur.
erken ödeme faizi mortgage dışında bazı kurumsal kredilerde de sıklıkla kullanılır. anlaşmanıza bağlıdır.
mantığı ise: banka size bu krediyi verebilmek için ya kendi kaynağını kullanıyordur ya da bir yerden borçlanıyordur (bankaların hazine departmanları gün içinde sürekli piyasaya borç verir alır). borçlanırken de maliyetlerini hesaplar. size verdiği konut kredisinin vadesi de atıyorum 5 yıldır. banka da bu süre için maliyetini hesaplar ve üzerine bir oran ekleyerek size bir faiz oranı sunar (mevcut enflasyon, piyasa faiz oranları vb. gibi bir çok etken de maliyeti değiştirebilir). fakat siz kredinizi 3 yıl sonunda erken kapatmak istediğinizde, banka 5 yıllık kredinin getireceği faiz geliri tahminleri tutmayacaktır. hesapladığı maliyet de bu duruma göre farklılık gösterecektir. bu durumda da aradaki farkı kompanse etmek için ise sizden erken ödeme tahsilatı yapar/yapabilir.