şimdi yanlış bilmiyorsam, batı müziğinde iki tam ses arası yarım ses olacak şekilde bölünmüş, yarım ses incesine diyez, yarım ses kalınına bemol denmiş.. türk müziğine ise iki tam ses arası 9 parçaya bölünmüş. bu bilgi doğru ise soruma geçeyim.

koma sesler olmasa olmaz mıydı? yani bildiiğimiz batı müziği gamındaki notalar ve bunların diyezleri bemolleri bir türk musikisi şarkısını çalmaya yetmez miydi? niye illa daha da ara seslere ihtiyaç duyulmuş?

mesela bir piyano ile çalınıp koma sesleri çıkaramadığı için bok gibi olan bir musiki eseri dinlemek isterim ki "vay be koma sesler hakikaten gerekliymiş, olmayınca baksana güzelim şarkı ne hale geldi" diyebileyim.

cahilliğimden dolayı kusura bakmayın. öğrenmek için soruyorum.

 

ara sesleri alabilmek için (bkz: mikrotonal gitar) yapmışlar

www.youtube.com

sorunun tam cevabı mı bilemedim ama yol gösterici olabilir diye paylaştım :)

freebird5406_2

linkler aydınlatıcı oldu. fakat hala tam ikna olabilmiş değilim.

mesela mikrotonal gitar yapan arkadaş rast makamı eser için diyor ki sol majör gibi düşünebilirsiniz ama işte üçüncü sesi biraz daha pes falan filan.

şimdi tabii sorumda piyano dedim ama türküyü piyanoyla çalınca türkü değil gibi duruyor. rast dizisi üzerine kurulu eseri bağlama ile veya başka bir türk müziği enstrumanı ile bir sol majörden, bir de rasttan dinlesek aradaki farkı anlayabilir miyiz?

eğitimli olmayan sıradan bir dinleyicinin bu farkı anlayamayacağını sanıyorum.

örneğin yine gitar çalan elemanın fidayda örneği çok güzel olmuş. aradaki süslemede sol diyez yerine oradaki komayı kullanıyoruz diyip gösteriyor (7:12'den itibaren). arka arkaya gösterince "haa evet hakikaten" diyorsun ama çalarken sol diyez çalsa hiç de fark etmem gibime geliyor.

kibritsuyu

Vay be, neden bati muzigi sevipte turk muzigini bir turlu sevemedigimi, turk muziginin batili muzik aletleriyle coverlanmis hallerini neden sevdigimi simdi anladim.
(bkz: öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler )

delifaruk
1

mobil görünümden çık