fizik/kimya bilgim düşük ve kısıtlı, hani benim gibi vasat adamların anlayabileceği şekilde anlatır mısınız?
ya anlamadığım şey, vücudumuzdaki oksijenin köpürmesi meselesi (belki de yanlış okumuşumdur) bu köpürme olayının sebebi ne acaba?
dünyadayken, atmosferin vücuduna yaptığı basınç vücudunun kan basıncını dengeliyor. ama uzaya çıktığında sana dışarıdan uygulanan bir basınç olmadığı kan basıncından dolayı ebeninkini tersten görüyosun en kibar tabirle.
Öncelikle "uzay" çıkılabilecek bir yer değil. Atmosfer dışına çıkmaktan bahsediyorsun
Kanin fokur fokur kayniyor. Ama zaten damarlarun patliyor basincsizliktan, kaynamaya kalmadan olursun. Atmoafer basinci yok, vucut ic basincin galip geliyor. Atmosfersiz ortamdaki vakum etkisi yani. Cam sisenin icindeki havayi agzinla cektiginde dudaklarini iceri ceken vakum olayi. Atmosfer basinci azaldilca suyin kaynama sicakligi duser bu arada.
Filmlerde gördüğünüz şeyler kesinlikle olmuyor. Yani öyle patlamalar çatlamalar falan olmuyor. Misal akciğeriniz tüm oksijeni boşalttığı için hiçbir zarar görmez, hatta kulak zarınız bile yırtılmaz. Kanda oksijen olduğu sürece bilinciniz de kapanmaz. Güneş'i gören bir bölgedeyseniz yanma tehlikesi yaşarsanız ama direkt görmüyorsanız donma tehlikesi de yaşamazsınız zira oksijensiz boşlukta ısı iletkenliği çok düşük olduğu için saatler boyunca vücut sıcaklığınızı koruyabilirsiniz. Bu durumda sizi ne öldürür? Tabii ki oksijensizlik. Akciğerleriniz oksijeni boşalttıktan sonra 14/15 saniye içinde ölürsünüz, onun dışında öyle ekstrem bir olay olmuyor. Onun dışında bir de radyasyon sorunu var. Uzay boşluğunda bol miktarda radyasyon olduğu için bir şekilde oksijensizlikten ölmezseniz yoğun radyasyona maruz kalıp içorganların hasar görmesiyle ölürsunuz. Tabii bunların aynısı yeryüzünde de olabiliyor, uzay boşluğuna özel bir durum değil.
Kanın kaynaması gibi bir olay yok. Vakumda başına gelen ilk şey oksijensizlikten bilincini yitirmen bu 15-20 saniyede gerçekleşiyor bu. Daha önce uzayda vakuma maruz kalan astronotlar var. Adamlar ağızlarındaki tükürüklerin kaynadığını hissetmişler ama vücutun içindeki basınc derinin sağlamlığı ile desteklendiği için kaynama veya patlama olmuyor. Ha öldükten sonra olabilir ama ölüm sebebi başka şeyler olur.
haldamir'e katılıyorum. hatta sanırım aynı kaynaktan öğrenmişiz bu bilgileri. onu da paylaşayim en altta. sanırım deneyimlenmemiş bir şey olduğu için sadece tahmin edilebiliyor. o nedenle bu kanalın dedikleri da belki yanlıştır. şahsen insan vücudunun nasıl bu kadar dışarıya kapalı bir sistem olduğunu (basınçlandırma açısından) anlayamıyorum. o zaman koca uzay giysisine gerek yok, götümüze tıpa, başımıza kask takıp çıkalım (tamam fazla oldu ama sadece bir düşünce).
www.youtube.com