bildiğiniz/aklınıza gelen türk kültürüne ait objeler/yiyecekler/şeyler?
edit: kendimi güncellemek adına rakı ve rakıya dair her şey diye buraya not alayım.

kebap


Cezve.


Bulgur.


modifiye şahinler.


tarhana deyince keloğlan'ı anmamak olmaz.
lokum, zerde, güveç, katmer, takunya, yazma/tülbent, taş baskı, tel kırma, ebru, hat, zeytin ve zeytinyağı, kopanisti, el öpmek, misafirperverlik, yabancı hayranlığı, pişi yapınca birkaç tanesini kurtlara kuşlara deyip doğaya bırakmak, bakır kap kacak, muhteşem seramik,cam ürünlerimiz, gözyaşı şişeleri (adını anımsayamadım), iğne/mekik oyaları ve oyalara yüklenen anlamlarla haberleşme, tandır, necefli maşrapa...
aklıma geldikçe editlerim


yer sofrası


Türk kahvesi, badem şekeri, lokum.


ayran


Ev telligi
bizim di mi bu, anneler firlatiyo boyle ,giymeyince cocuumuz olmuyo falan.
bilemedim ki


ney, tambur.
+ kudüm, kemençe
karagöz - hacivat
ı, İ, ş, ğ.
yoğurdu görünce aklıma geldi, cacık.


üzerlik/yüzerlik ve onunla yapılan ev süsleri, nazar kovmak için atılan seğ/kurşun
makromeden örülen çiçek kaplarını da başka bi yerde göredim şimdiye kadar :p
öremeç/yöremeç /palan vb. bi dünya yünden yapılan hayvan, bebek vb. bağlamakta kullanılan ipler halatlar, aynalı beşik, telli duvak, yayık, yoğurt ve yoğurt mayalamaya dair herşey.


Berber dayaması.


nargile, ehl-i keyf


Bu arada söylenenlerin çoğu Arap kökenli şeyler, Türk kültürüyle pek alakalı değiller. Ondan sonra vay efendim neden Avrupalılar bizim deveye bindiğimizi zannediyorlar.


@freekara, başka millette olmayan salt türk milletine özgü olan denmemiş. bizim memleket urla. çocukluğum boyumu aşan zeytinyağı küplerinin arasında oyunlarla, nefis zeytinyağlı salata ve yemeklerle geçti. o teneke kutuları saksı yapılan vita margarinler çıkana kadar evlerde sadece zeytinyağı, içyağı ve tereyağı kullanılırdı. sonra çiçekyağı da sıklıkla girmeye başladı. zeytinyağı benim yaşamımda çok önemli bir yere sahip ve ben de türküm.
Ona bakarsan ince belli çay bardağını kullanan başka kültürler de var. Hiç ortak yanımız yokmuş gibi görünen hintlilerle bile yüzlerce ortak kelimemiz var.
Dünyanın başka hiç bir yerinde olmayan, sadece Karaburun yarımadası- Urla yöresinde oluşan hurma zeytini var. Zeytinler o yörenin havasında bulunan bir bakteri sayesinde ağaçta olgunlaşır, toplandıktan sora başka bir işleme gerek kalmadan tüketilir. Nefistir. Tarhana çorbasının yanında, kahvaltıda ve özellikle akşam üzeri kurulan asma altı/çardak sofralarında yeşil iç bakla, taze soğan, turp, domates(elbette zeytinyağı ile lezzetlendirilmiş), roka, tere vb. birlikte harika olur.


halı (türk düğümü)


kız isteme, nişan bohçası, kayınvalide bohçası, çeyiz serme...
tuzlu kahve( kız isteme), sakızlı kahve, ekmek aşı...
edit:
şalvar, keşkek, çılbır, mantı, künefe, höşmerim, süt turşusu, yaz turşusu, lokma
