kişisel farkındalık, dünya-toplum-etik, üretim-tüketim, dinler ve yaratılış gibi konuların dahil olduğu bir reçete hazırlamak istiyorum kendime. bahsettiğim terimler çok geniş ve belki yüzlerce kitap okusam bile doygunluğa ulaştıramayacak bir alan. fakat bir şekidle başlamak istiyorum.
kişisel farkındalık 101 diye bir ders oluşturalım mesela. dersin içeriği ve kullanılan materyaller neler olmalı? nasıl bir yol izlemeli? kişisel farkındalık ve kişisel eğitim deyince sizin aklınıza gelenler başka neler? başka hangi konu başlıklarını da içermeli?
ps: sosyal bir bölümde üniversitesi öğrencisiyim. kime sorsak okuldan, eğitimden, şartlardan hiç bir şeyden memnun değil. ben de değilim. ama en azından kişisel olarak üzerime düşeni yapan ve kendimi eğitmek istiyorum. duyuruyu bu çerçevede yorumlayalım.
ben şu kitabı ve serinin diğerlerini edindim.
www.idefix.com
seride ekonomi kitabı, dinler kitabı, felsefe kitabı ve psikoloji kitabı var. orijinal serinin diğer kitapları da yakında gelir. fırsat buldukça okuyorum. ilgimi çekenleri de farklı kaynaklardan daha detaylı araştırıyorum. kitaplar ilgili konularda tam anlamıyla 101 :)
Bilgi kazanmak, öğrenmek, kendini geliştirmek istiyorsan silent strom'un önerdiği gibi kitaplar son derece işe yarar. Onun dışında kişisel farkındalık için öncelikle fütz analizi yapabilirsin kendine. İlgi alanlarını oturup yazabilir ve hangi konularda yetersiz olduğunu belirleyip o konulara yoğunlaşabilirsin. Okulunun kariyer kulübü vb oluşumları varsa katıl derim. İlham almak için kendi alanındaki ya da tarihteki önemli insanların hayatlarına bir göz at. Bakış açını genişlet.
Kullanılan materyaller demişsin de internet gerçekten mükemmel bir araç. Belgeseller, tartışma programları, kitaplar, sanal turlar vs derken epey görüp, okuyup, dinleyebileceğin çeşitli kaynaklar mevcut. Biraz da ne aradığına bağlı. Naçizane önerim öncelikle bölümünle ilgili konularda kendini geliştirip ilgi alanlarınla bu bilgilerini pekiştirmen. Mesela iletişim okuyorsan beden diliyle ilgili belgeseller, zihin kontrol yöntemleri vs araştırabilirsin. Siyaset bilimi okuyorsan değişik tarih kaynakları veya araştırmada kolaylık sağlayacak 2. bir yabancı dil alternatifin olabilir. Bu okumalar sınavlarda da işe yarar zaten olayları çok yönlü ele alabilirsin bu da ezberci kitap cümleleriyle sınav verenlerden birkaç adım öne taşır seni. Fark edilirsin.
Biraz da idealize et mesela, sence farkındalığı yüksek biri nasıl olmalı? Diksiyonu düzgün? Kuralları olan? Her alanda başarılı? Tek bir alanda uzman? Mükemmeliyetçi? Sen nasıl biri olmak istiyorsun? Bunları oturup mutlaka yaz. Kafadan düşününce aynı etkide uygulamaya dökülemiyor.
Naçizane yazdım hata ettiysek affola.