bu alanda okuyan, mezun olan arkadaşlar ne düşünüyor merak ediyorum. şimdiki aklınız olsa bir daha okur muydunuz?




 

okurdum=)

dar kuralları sevmiyorsanız, bugün bunu yapıp yarın onu yapmak istiyorsanız arada tam bölümü. matematikle de ilgili, oh mis.

onun dışında iş üniversiteye bağlı ilk olarak ama bence rahatlıkla iş de bulursunuz. yani ben bulurum sanıyorum, kandırmıyorlarsa da öyle olacak=)

dambil

kesin okurdum.

neden okurdun dersen, herhangi bir alanda uzmanlaşma derdin yok, piyasalarla, iş dünyası ile biraz yakından ilgileniyorsan, gayet güzel işlerde çalışabilirsin.
kendini hiçbir şekilde kısıtlamana gerek yok, her fonksiyonda, her sektörde çalışabilirsin, beğenmedim ayrılıyorum diyip başka bir fonksiyonda kariyerine devam edebilirsin.
dambil'ın da dediği gibi iş mevzuları biraz da üniversite markasına da bakıyor, o ayrı.


"endüstri mühendisliği mühendislik değil" diyerekten bok atanlar olacaktır, sen bakma onlara, öyle veya böyle mis gibi mühendislik, kız var, işletme tarzı soft dersler var, yeri geldiğinde termodinamiği de var, elektronik dersi de var(odtü için). grup çalışmasını, insanları yönetmeyi öğreniyorsun, buna bir şekilde teşvik ediliyorsun.

ve son olarak "jack of all trades" ; her konuda ahkam kesersin, kire pasa girmene gerek yok, ve dediklerin de dinlenir.

ben böyle gördüm.

arigold

peki endüstri mühendisliğini bitirenler genelde hangi konumda çalışırlar ve yaklaşık ne kadar maaş alırlar?

grgn

@grgn
maaş konusunun ucu çok açık, ama ben sana kısaca şöyle açıklamaya çalışayım.

şüphesiz ki marka bir üniversite ve bölümde okumak çok önemli.
ama üniversite ve okuduğun bölüm sana sadece kapıların açılmasında olanak sağlar, o kapı da "işe giriş" değil "mülakat" kapısıdır. senin üniversitede okuduğun 4 veya 5 sene sonunda, kendine güvenen ve her yönüyle yetişmiş bir birey olman çok önemli. ancak böyle "işe giriş" kapısından geçebilirsin.

üniversite ve bölümle iş bitmiyor anlayacağın, kendini hergün geliştirmen şart. piyasada çalışacağım diyorsan, her şeyi takip edeceksin, klüplere öğrenci topluluklarına gireceksin, insanları ilişki kurmayı, onları yönetebilmeyi öğreneceksin. ağzın laf yapacak, falan filan, "piyasa yavşağı" kıvamına gel demiyorum ama biraz o yöne kayman gerek.

herneyse, bahsettiğim şekilde kendini geliştirirsen, çok genel konuşuyorum, 2000-3500 tl. arası bir maaş ile başlayabilirsin. kariyer seçeneğine göre bu aralıkta değişir maaşın.

arigold

kariyer durumları filan için, (bkz: tecrübem)

dambil

@arigold
dediğiniz gibi sosyal olarak gelişmiş ve de çok iyi üniversitelerin birinden mezun olmuş bir kişi yönetici olarak çalışır mı özel sektörde? makina mühendislerinden çok yönetici oluyor diye biliyorum.endüstri mühendisi bir insan yönetici olarak yüksek maaşlara ulaşamaz mı?

grgn

@grgn

dostum ben sana giriş maaşlarından bahsettim sadece.
tabiki de yönetici olabilir belli süre sonra, deliler gibi de para kazanabilir. endüstri mühendisinden her şey olur, merak etme.
ali babacan end. müh., ilhan kesici keza.
turgut üzer var, sabancı holding yönetim kurulu üyesi. sıfırdan girip yükselen biri.
çağlayan arkan, microsoft türkiye genel müdürü.
melih memecan, pfizer türkiye genel müdürü.
uğur gülen, aksigorta genel müdürü.

bunların yanında pek çok silik tip de endüstri mühendisi.

neyse yani anlayacağın e.m. iyidir, hoştur, kendini geliştirirsen önün açıktır.

arigold

@arigold
teşekkürler

grgn

endüstri mühendisliği candır. arigold'un söylediklerin katılmakla birlikte şunu düzeltsem iyi olacakmış gibi hissediyorum, ilk mesajında herhangi bir konuda uzmanlaşma derdin yok demiş, tabi ki yok sıradan bir e.m olarak yine iş bulabilirsin, fakat uzmanlaşma konusunda en geniş mesleklerden biri, istediğin bir çok konuda uzmanlaşabilir, hayatını daha bilinçli olduğun yaşlarda şekillendirebilir, zirvelerden zirve yapabilirsiniz.

not: nşa'da e.m'yi herkese önermem, henüz bir çok kişi olayın farkında değil, hatta o ne diyenler oluyor, biraz daha bilenler endüstri mühendislikten sayılmaz gibi ithamlarda bulunuyorlar, çok değil 10 yıl içerisinde falan piyasaya hükmediyor olacağız diye düşünüyorum. (eyvah e.m öğrencisi olduğum belli oldu :) )

bykush
1

mobil görünümden çık