
Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısman üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar kanundan doğan önalım, (şufa) hakkını kullanabilirler.


peki hissesini habersiz satan hissedara dava açıldığında, mahkemede onun bize haber vermediğini nasıl ispatlatız? Davalı ubunu bize söylediğini nasıl ispatlar? İki taraf da ispatlayamazsa mahkeme kimin lehine sonuçlanır?


bence sizin haber verilmedigini degil, karsi tarafin haber verdigini ispatlamasi gerekir. size herhangi bir belge imzalatmadiysa haberdar oldugunuza dair, noterden ihtar cekmediyse ya da konu ile alakali sahidi yoksa, siz hakli sayilirsiniz.


şufa hakkının kullanım süresi 1 yıldır. şufa hakkının ispatı zor olduğu için Yargıtay payını satan paydaşın yada payı alan 3. kişinin şufa hakkını kullanma hakkı olan paydaş yada paydaşlara noter aracılığıyla ihtar çekmesi gerektiğini, ihtar çekildikten sonra sürenin başlayacağını söylemektedir.
ihtar çekildi mi size? hayır. bu durumda şufa hakkını kullanabilirsiniz.


Yok su an boyle bir satis soz konusu degil ama kuvvetle muhtemel, eger olursa diye sormak istedim haliyle ihtar da yok ortada :)


zaten böyle bir durumunuz varsa sizin alamayacağınız miktarda göstererek satış işlemi gerçekleştirilir :)
mal 50.000, sizin payınız 25.000 mesela. diğer ortak ben malımı 100.000'e sattım, alabilirsen al? der. genellikle böyle yapılır uygulamada şufa hakkının kullanımını engellemek için.


önalım hakkın var


100 ya da 500 sonucta param varsa alabilirim dolayisiyla sormasi sart diyonuz.
