gayrimenkul değerleme uzmanı... kariyer sitelerinde aranan adam resmen bunlar. bir süredir gözüme çarpıyordu dün akşam arkadaşla konuşurken bulunduğum yerde bir kişinin bu işi yaptığını onun da her yere yetemediğini güzel ve kolay para kazanılabilecek bir iş olduğunu söyledi. kafa yapım minimum emek maksimum kazanç şeklinde çalıştığı için ben de balıklama atladım ve ardından bu konu hakkında ufak çapta araştırma yapmaya başladım ancak internetin çöplük olması ve benim araştırma özürlü olmam sebebiyle kafamda hala pek çok soru işareti var. şimdi;
1- tamamiyle alanın dışından gelecek bir kişinin bu sektörde geleceği olur mu ?
2- spk'nın sertifika sınavı için kurslar var. bunlara gitmek ne derece yardımcı oluyor ? eğer yardımı büyükse hangi kurumun kursu tercih edilmeli ?
3- uzmanlık sertifikası almak için üç yıl gayrimenkul değerleme, inşaat gibi sektörlerde çalışmak gerekiyormuş, sertifik almaya hak kazanıp bu şartı yerine getiremeyenler uzman yardımcısı olarak çalışıyorlarmış, bulunduğum şehirde bu işi yapanhaliyle çalışabileceğim bir şirket olmamasından dolayı bu işi yapan bir şirketin bulunduğu şehirde 3 yıl bulunup bu şirktte mi takılmam gerekiyor yoksa uzman yardımcısı sıfatı ile bu işi yapan bir şirket bünyesinde çalışarak kendi şehrimde takılıp gelen işlerin raporlamalarını yapıp şirkete gönderebilir miyim ?
4- üst sorudaki (3) durumların her biri için aylık kazanç ortalma ne kadar olur.
5- eğer kendi şehrimde uzman yardımcısı olarak takılabiliyorsam banka vb. kurumlarla dışarıdan çözüm ortağı olarak çalışabilir miyim ?
aklımda deli sorular var ama bu kadarını toparlayabildim. siz gene de sormamış bu demeyin bildiğiniz ne varsa esirgemeden yardırabilirsiniz.
el birliği ile bu üşengeç adamın iş sahibi olmasına, sektör seçmesine yardım edin ;)

1-olur ama işini severek yapmazsın. hergün sevmediğin bi işe gidersin.
2-kurs olayını bilmem ama konu hakkında hiçbişey bilmiyosan kursa git. internetten kurslar hakkında yorumlara bak birini seç.
3-şehir değiştirmek filan kolay iş değil. hele ki büyük şehirlerde sürünürsün. ha ailen varlıklıysa yardımcı olursa onu bilemem.
4-işin uzmanı olmadan kimse sana adam gibi para vermez. uzman olunca da konut kredisi veren banka vs gibi yerlerde iş bulursun. uçuk paralar kazanacağını pek sanmam.
5-bizim ülkede çok zor.
bu işlerden anlamam sadece kendi görüşlerim.


1- işletme mezunuyum. 7-8 yıldır sektördeyim. her sektörü gibi bir süre sonra sıkıcı gelecektir.
2- karacan'ı tercih et. en azından inş muh ve finans mat dersleri için kursa git. aslında bütün konular sana uzak olduğundan hepsine gitmende fayda var.
3- hazırladığın raporlar geçerli olacaktır. Raporda imzan bulunması yeterli.
4- spk'nın resmi gazete yayınladığı değerleme ücretleri var. değerleme firmaları bu ücretlerin en az yarısını raporu hazırlayan uzman/uzman yardımcısına vermek zorunda. günde kaç tane iş yapacağına bağlı. elinde kalan para brüt kazancının %60'ına filan denk gelecektir. www.resmigazete.gov.tr
5- evet çalışabilirsin. ancak bir değerleme firması üzerinden raporlama yaparsın. zaten bankaların kendi değerleme uzmanları yok.
aklında kalan bir şey olursa ister buradan, ister sözlükten çekinmeden sorabilirsin.
