zaman su gibi akiyordan uydurmuslar bence.
emin olmamakla beraber denizcilik kaynakli olduguna inaniyorum. yillar önce okudugum korsanlarin bulundugu bir kitapta denize bakip adam saati söylüyordu, suyun zamanla olusturdugu cizgi ve ayin durumu sana "zamani söyler, yönü söyler, bu gece ölüp ölmeyecegini söyler cocuk!" gibi bir kisim hatirliyorum belli belirsiz.
ey soru sahibi, peki sen bu soruya burada tatmin edici bi cevap alacağına inandın mı :)
ben de uydurayım: tahminim, aslında su benzeri başka bi kelime olup zamanla ses değişimine uğramış olması. direkt sularında diye dile yerleşmesi için yer bildiren bir kullanımdan türemesi lazım. "civarında" anlamından hareketle mesela "yalova sularında" falan diye bir kullanım olacak ki oradan da zaman anlamına aktarılsın. ama böylesi de sanki salakça oluyor. oyum ses değişiminden yana. atıyorum mesela eski türkçede sud diye bişi vardır da sudlarında diye diye sularında olur :) nişanyanda bişi bulamadım.
@zeta,
karasulari, turkiye sulari kullanimi civar manasinda degil ki, su/deniz manasinda.. yani 1. anlam.
etraf anlamindaki civar da aslinda 1. anlam.
civar manasinda su kelimesini kullanmak 1. anlam olmadigi icin merak ettim. boyle farkli kullanimlarin genelde ilginc aciklamalari falan oluyor. oyle bisi aradim esasinda.
Zaman su gibi akıyordan değilde, suyun direkt akışından etkilenerek kullanılıyor bence, yani bir ırmak kenarında saat 2.30 sularında akan sudan bahsetmek gibi, saçma falan güzel oldu, biraz da aynı su da iki sefer yıkanmaz olayı var :D
Ben şimdi ne yazdım? Çok saçma oldu.
su saati kullanımı sonucu olmuş bence deyip arttırıyorum
tdk"ya gore anlami zaten zaman demekmis
"su
Zaman, vakit : Ağşam sularında, dokuz sularında yola çıkmıştım.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü"
www.tdk.gov.tr
adam gayet güzel bir soru sormuş. ben de merak ederdim bunu ama hiç araştırmak aklıma gelmemişti.
şimdi araştırdım ve bu konuda bir makale bile yazıldığını gördüm.
buyrun burada: www.tdk.gov.tr
adam 8 sayfa boyunca anlatmış. ben de şimdi okuyacağım.
edit: 10 sayfalık başka bir makale daha buldum: www.tdk.gov.tr
Eski turkcede etraf anlamina gelen sû kelimesinin zaman icerisinde su halini almasi. Civar etraf anlamina gelen bu sû kelimesi su uyur dusman uyumaz deyisinde de su halini almis.