tamamen kendi düşüncelerimle yazdığım bir tez var, neredeyse hiç kitap, internet açıp da yardım almadım. tamamen kendi bilgilerimle yazıldı.
kaynakça kısmına ne yazılır ?



 

"I know everything"

heritage

Benim bildigim tez yazarken kaynak taramasi zorunludur, hatta tezin en büyük kismini bu olusturur (doktora ve master tezi arasinda bu oran degisir). Sizin teziniz yani öne sürdügünüz sey baskasi tarafindan daha önceden öne sürülmüs olabilir. Eger hic kaynak vermez iseniz, daha önceden de bu öne sürüldüyse bu intihal olarak yorumlanacaktir. Bence dikkat edin.

Cok orjinal bir fikir ve düsünce bulmus olabilirsiniz, ama bu fikri olusturken alt yapsisini nasil yaptiniz? hangi kaynaklar bu alt yapiya referans oldu? bunlari da yazmalisiniz, ve referans vermelisiniz.

emrahday

tartışma bölümünde istediğin gibi yazabilirsin.

intihar etsem de kendime gelsem

o bilgileri nerden edindin? önemli olan o.. bu düşünceleri kendi başına üretmedin yani bi yerden esinlenme var. bunu belirteceksin. ayrıca tez dediğin de öyle kaynakça kısmına yazılıp bitmez. her paragrafta mutlaka belirtmelisin esinlendiğin kaynağı.

kızılşeytan

okul bilgilerim iş hayatım vs vs

veilofsin

sizin yazdığınız tez değil deneme oluyor. hangi konu üzerine yazdıysanız artık.

nickimin hakkini veremedim

tezin introduction kısmı olur. o kısma o konu hakkında teorik bilgiler, daha önce yapılmış çalışmalar yazılır. bu sayede okuyan konu hakkında fikir sahibi olur.

atıyorum "su 100 derecede kaynar" bilgisini siz hayat okulunda öğrenmiş olabilirsiniz ama bu size ait bir buluş değil, var olan bilgiyi öğrenmiş olduğunuzu gösterir. bu yüzden giriş kısmında bu cümleyi yazdıktan sonra bunu kanıtlayan deney sonucunu bulup referans göstermelisiniz. aksi taktirde yazdığınız tez bilimsellikten uzak bi deneme olur arkadaşın dediği gibi.

spatzle

teorik olarak, nasıl ki tezinde hiç tablo kullanmadıysan tablo listesi veya hiç kısaltma kullanmadıysan kısaltmalar listesini oluşturmayacaksan, kaynak kullanmadıysan da kaynakça bölümü oluşturmazsın.

ancak pratikte tez denen merette ister istemez (dolaylı da olsa) başka bir yerden alıntı yapmalısınız. şöyle ki:

en kötü ihtimalle tez hazırladığınız konuda daha önce yapılmış çalışmaların ne olduğunu, kimin ne yapıp ne sonuç bulduğunu özet olarak anlatmanız istenir (literatür taraması). literatür taraması olmadan bir tez kabul edilmez. bu adam şu çalışmayı yapmış bunu bulmuş derken bile o adama referans verirsiniz.

kısaca bu sorunuz "10bin metreden paraşütsüz atlayıp yere düştükten sonra bu atlayış deneyimimi kaleme alırsam kitap olarak yayınlatabilir miyim?" demeye benziyor. teorik olarak yapabilirsiniz ama pratikte imkansız

yemrem

Söylenenlerin hepsine, özellikle de literatür taraması kısmına katılıyorum. Önceden yazdığınız konuyla ilgili kim ne demiş, hangi çalışmalar yapılmış vs. gibi bilgileri vermeniz gerekir. Ayrıca (konunuzu bilmediğim için burayı ekliyorum) teziniz bir içerik araştırması olabilir veya bir deney yapmış olabilirsiniz. Ya da anket vs yapmış olabilirsiniz. Neden bu yöntemi tercih ettiğinizi de belirten bir şeyler yazmanız lazım ki burada kaynak şart.

duma duma dum

asimov musun mübarek diye sorarlar, sormalılar.

namus ninjası

Tez yazarken su formata dikkat etmenizi öneririm ve genelde bu format üzerinden tez yazilir. ("spatzle" vermis oldugu örnekden devam edersek)

Mesela Alman üniversitelerinde tezi 4 temel kisma ayirarak ele alirlar(daha fazla bölüm olabilir ama temel olarak böyledir). Türkiyede ya da ABDde de degisecegini sanmam. Bu yapi bu sekilde olmadigi sürece tezi kimse tez olarak almaz.

1. Giris kismi, olayi genel olarak anlatir, bu tezi yazmadan önce genel kani nedir onu özetler. Birkac kisiden bu düsünceyi besler. Bir yada birkac "birebir " alinti yapar. Birebir alinti su sekile olmalidir ve 2-3 alintiyi gecmemelirdir. Mesela,

"Su 100 derecede kaynar"[1] A.BilmemneBilimAdami

2. Bölüm bu konuda yazilan tüm litaratürlerin derlemesi gibidir. Ama kendi cümlelerin olmasi gerekir. Asla birebir o kaynaklardan cümleler kullanmaz. Tezin %90 ina yakini bu kisimdir. Mesela;

Su 100 derecede kaynar fakat tuzlu su olmadigi sürece[2]

[2] Bilmemne Science dergisi p.123 (bu kisim her sayfanin altinda olur, ve o paragrafi yazarken nereden ögrendin bunu. interneten okuduysan internet sitesi felan da yazilmali, ve her sayfada olmali)

3. Bölüm senin fikirlerin, deneylerini icerir. Genelde tezlerin %10u gibidir(Doktora tezlerinde bu artar). Bu kisim sana özel olmali, yukaridaki kisimlardan edindigin saglam temelin üzerine kurgulanmali

Suyu kaynattim ama 100 derecede kaynamadi, bunun nedeni budur, sudur felan filan. Bence bunlar etkilidir, amma velakin öyle degildir. (Bu kisimda kaynak belirmen gerekmez)

4. Kisim kaynakca bölümü de bu tezi yazarken kac kitap okudun, kac sayfa gezdin, kac tez okudun hepsini yazarsin. bir kitabin icinden 1 sayfa bile okusan yazmalisin. Senin ilham aldigin her kaynak buraya girmeli.

emrahday

kaynak: kıçım

trollmatik
1

mobil görünümden çık