
Selamlar,
Emlakçı ile alım-satım anlaşması yaptım, ekte (isim adresleri sildim). Kredi başvurusunda bulundum, onay geldi ve expertiz anlaşması imzaladım. Ancak expertiz tapuda birkaç sorun buldu. İpotek kararı, trampa vs. Emlakçıya durumu ilettiğimde ilk başta yardımcı olur gibi oldu, ancak daha sonra trampa kaydının masraflı olduğunu duyunca vazgeçti. Şimdi ben expertiz parasını yakıyorum mecburen. Ekli sözleşmeye göre benim dava açıp tazminat alma hakkım var görünüyor, öncelikle ihtar çekmeyi düşünüyorum, ki evi başkasına satamasın ve kaparo kadar tazminat ödeme zorunluluğu olduğunu görsün. Nasıl bir ihtar çekebilirim ve muhattabı kim olmalı?

merhaba, öncelikle ekteki sözleşme taşınmaz satımına ilişkin olduğu için resmi şekilde yapılmalı. yani tapuda yapılmalı. noterde yapılması halinde de satım vaadi sözleşmesi noterde düzenlenmeli. ekteki sözleşme taraflar arasında haricen yapılmış gözüküyor. bu haliyle sözleşme geçersizdir. sözleşmede yer alan fer'iler yani alt maddeler olan cezai şart da geçersizdir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 1993/13-125 K. 1993/711 T. 10.11.1993 içtihadı;
“Somut olayda, MK.nun 2. maddesinde düzenlenen hakkın kötüye kullanılması yasağından hareketle geçersiz sözleşmedeki ceza-i şartı geçerli kabul etmek, Yasanın bu amaçlarıyla bağdaşmaz; geçersiz sözleşmedeki ceza koşuluna geçerlilik tanımak taşınmaz malikinin karar verme özgürlüğünü etkiler ve maliki ( satıcı ) "ceza-i şartın baskısı altında istenilmeyen taşınmaz satımını gerçekleştirmeye zorlar" ve bu suretle biçim koşulunun dayandığı amaçlar ortadan kaldırılmış olur. (…)”
“(…) ancak yukarıda açıklanan nedenlerle taşınmaz satımını güçlendiren ceza-i şart da, satış sözleşmesinin tabi olduğu resmi şekilde yapılmalıdır; aksi halde ceza-i şartın geçerliliğinden sözedilemez(…)”
“Bu itibarta mahkemece, Türk Hukuk Öğretisinin ve Yargıtayın kökleşmiş inançlarıyla kabul ettiği "sözleşme geçersizse ceza-i şart da geçersizdir" kuralına uygun olan ve Hukuk Genel Kurulu`nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulması gerekirken önceki kararda direnilmesi doğru değildir. O halde usul ve Yasaya uygun bulunmayan direnme kararı bozulmalıdır.”
üstelik şimdi siz satıştan vazgeçenin karşı taraf olduğunu ispat etmelisiniz. aksi halde emlakçı da ücretine hak kazanacaktır. ayrıca burada emlakçıya karşı açılamaz. emlakçı bu ilişkide bir vekil gibidir. malı satanın kaldırması lazım o ipotek, trampa vs. şerhlerini.
öncelikle verdiğiniz kaporayı iade almaya çalışın. sonra oturup bir yazı imzalayın mal sahibi veya emlakçısıyla. emlakçıda büyük ihtimalle vekaleti vardır onun adına satış yapacaksa. bu anlaşmada yazın, taşınmaz üzerinde trampa şerhi çıktığı, kaldırılması masrafı .... TL tuttuğu, bunun mal sahibi tarafından üstlenilmek istenmemesi üzerine mal sahibi tarafından satıştan vazgeçildi (böyle yazdıramazsanız da mal sahibi tarafından ödenmek istenmemesi üzerine satım sözleşmesi feshedilmiştir, yazabilirsiniz) yazın.
daha sonra ekspertiz masrafınız için mal sahibine bir ihtar göndereceksiniz. bu ihtarla da icra takibi başlatacaksınız. itiraz ederse dava açarsınız, etmezse icradan tahsil edersiniz.
