Ama beni aldi bir merak. Once tarihsel bir bilgi vermeye calisayim, sonra soruya geceyim.
20 yas disleri, insan evrimindeki degisikliklerden oturu cene yapisinin daralmasiyla birlikte sorun cikarir hale gelmisler. Bundan uzun seneler once atalarimizin kullanmakta oldugu bu disler, gunumuzdeyse pek cok insan icin sorun cikarir haldeler.
Insanlardaki cene yapisinin daralmasi, 20. yuzyilda olmadi muhtemelen. Yavas yavas ortaya cikan bir husus olsa gerek. Bundan 2000 yil once de muhtemelen 20 yas disleri sorun cikariyor olsa gerekler.
Hah iste benim sorum da burada geliyor. Bundan 2000 yil once, gomulu halde duran, ve cikmaya calismasina ragmen yer bulamadigindan oturu surekli apse yapan bu dislere sahip insanlar ne yapiyorlardi?
Ameliyat yapilacak hali olmasa gerek. Peki bu insanlar hayatlari boyunca apseyle mi yasiyorlardi? Pek cogu apsenin kana karismasindan oturu vefat mi ediyordu? Yoksa bekliyorlar, arada bir apse oldugunda iki uc ot bulup agriyi dindiriyorlar; apse gectikten sonra normal hayatlarina devam mi ediyorlardi?
Ne yapiyorlardi bu insanlar? Ameliyat zor is. Atalarim gibi yasayip ameliyattan kacinamaz miyim?

biraz araştırdım:
1-) eskiden insanlar o yaşa kadar çoktan dişlerini kaybediyordu. giden yerine yenisi gelince de sıfır sorun.
2-) dişçilik çok eski bi olay (hammurabi kanunlarındaki diş çekme muhabbeti). duruma göre çekiliyormuş.
3-) akışına bırakıyorlardı. ya enfeksiyon kapıp ölüyorlardı ya da o bi şekilde yerini bulup yerleşiyordu. diş iyileşse bile ısırmada bariz sorunlar yaşıyormuş insanlar. george washington mesela böyle yaşamış.
derlediğim cevapları daha detaylı okumak istersen:
www.fluther.com
answers.yahoo.com
www.reddit.com


cok tesekkur ederim. yahoo ve reddit'deki link'lere soruyu sorduktan sonra "cevap gelmeyecek buna" diye dusunup arastirirken ben de denk gelmistim ama ilk link'i ben de bulamadimdi. ki oradaki ilk cevap da guzel.
operasyona aklim yatmaya basliyor.
