edit1: ayrica biri bana konda'nin secim rapor/anket/arastirmasi neyse ozel mesajla ulastirirsa sevinirim. kendi sayfasinda ulasilamiyor. tesekkurler.
edit2: rapora ulastim.
benim kullandigim sandikta imzalarin cogu tamamdi.
Benim sandıkta da katılım az.
İnsanlar sorumsuz ve oy vermeyerek tepki verdiğini zannedecek kadar zekiler. Benim kullandığım yerde de azdı katılım ve imzalar.
seçim için sandığa gidince bütün sorumluluklarını yerine getirdiklerini sanan alleme-i cihanlar, sandığa gitmek kadar gitmemek de bir seçimdir. sandığa giderek bir hırsızı meşrulaştırdığınızı, zaten sonucu belli (ortalıkta basılmış olan 18 MİLYON FAZLA PUSULA VARKEN) bir kağıt katlama oyunuyla istemediğiniz bir cb'yi onadığınızı unutmayın. adayını belirlemediğiniz, size dayatılan adaylardan birine mühür bastığınız, oylarınızın çalınacağı, sonucu oylayanların değil oyları sayanların belirleyeceği bir sistemin demokrasi, oy vermenin bir "vatandaşlık sorumluluğu" olduğunu düşünmeye devam edebilirsiniz, ama bu düşünceleriniz sizin gibi düşünmeyenlere hakaret etme zeminini meşrulaştırmaz. bu tepeden bakan bakış açınızı değiştirin artık.
sandığa boykot mantığıyla gitmeyenlerin başka bir çözüm önerisi var mı ? eğer boykotun bir yaptırım gücünün olduğunu düşünüyorlarsa bunu bireysel mi gerçekleştirdiler yoksa daha çok kişiye yayılması için bir yol bir kampanya izlediler mi ?
@gochebe; oy vermeyince bu bahsettiğiniz sorunları çözmüş mü oluyorsunuz?
her ne kadar söylediklerinin çoğu yanlış olsa da gochebenin vardığı nokta doğru. belki o noktaya da varmak istememiş olabilir ama bence hiç kimse hiçbir şeyi yapmak zorunda değil. sen seçimini oy vermek yönünde yaparsın, sen seçimini selahattin demirtaşa oy vermek şeklinde yaparsın ama bir başkası seçimini oy vermemek olarak yapar. yaptığımız her şeyin bir getirisi de olmak zorunda değil.
ben oy vericem ama birilerinin oy vermeyecek olması da hiç ilgimi çekmiyor.
Saatle de alakali olabilir diye salliyorum su an. Mesela ben daha gidip de oy falan vermeyi dusunmuyorum. Biraz serinlik coksun de evden oyle cikayim diye bekliyorum. Bi de tembelim. Ama aksama kadar unutmamak icin hatirlatmami ayarladim.
bazi insanlar kendisini temsil edecek bir aday yok diye oy vermemis olabilirler fakat ayni kisiler acaba o adayin aciklanmamasi icin ne kadar aktif caba gosterdiler? sonucta tartisma baska yere gidiyor ve ozunde de: tavsan daga kusmus dagin haberi olmamis durumu var. ozetle bu baska bir konu.
benceyse oy vermenin bir onemi var.
katilimin dusuk olmasinin da illa ki marjinal sebepleri vardir. yine az kisinin sandiga gitmesini partilere gore ayiramiyoruz elbette. dolayisiyla ben de akp soyle chp boyle demiyorum, kimse de demiyor. onemli olan sonucta katilimin dusuk olmasi ve bunun genel sebepleri.
daha onceki cb secimlerinde meclisteki krizleri hatirlayin, yeterli cogunlugu bir turlu toplayamayan bir akp vardi. tamam nerde cokluk orada bir karisiklik karambol durumlar oluyor, belki kontrolu cok zor diye hile hurda da kolayca karisiyor fakat bir yandan yine ayni (meclisteki toplanti yeter sayisi, oy sayisi gibi) seylerle karsilasmak istemediklerinden halk secsin dediler. su anki duruma donersek halkin katilimi da oldukca dusuk. yurtdisi oylari icin beklentinin altinda kullanildi da dendi. acaba bu neye delalet eder? genelde de bu katilim gercekten dusuk mu? biraz da bunu ogrenmek icin sordum.
Dün sıra olur mu dediğimde tek sandık var, üç sandıkla uğraşıldığı için kalabalık oluyordu demişti babam. Bugün sıra olmamasını ona bağladım ben. Mantıklı geldi.
ek: saat 11.30 gibi gittim imzaların yarısı vardı.
@gochebe bize senin gibi kendini yenilmis sayip kosesine cekilen degil, her kosulda mucadelesini ve vatandaslik gorevini yerine getirecek adam lazim.
sen zaten zihnen ölmüşsün.
çok sataşma olmuş. o zaman biraz daha devam edeyim. oy vermeyince demokrasi gelmiyor tabi ki, ama oy verip anti-demokratik daha da ötesi faşist bir sistemi onamaktansa oy vermemek yeğdir.
bireysel bir tepki olarak sandığa gitmemek işi tabi ki de örgütlü bir boykota denk değildir, zira boykot gerekli propagandif araçlarla ve örgütlenerek yapılır. ülkede bu işi gelenek olarak benimseyen anlayışlar mevcut, ancak örgütlenme noktasında eksiklikleri çok.
daha fazlası, bu bir mücadele işidir, kesinlikle öyle. ama mücadele sandık mücadelesi değil, sokak mücadelesidir; eylemdir, örgütlenmedir. bunlar bir arada olduğu zaman belki sandığın anlamı olabilir (en iyi ihtimalle bir "allende" olabilir -ki allende'nin koşulları bile günümüzde yok-). yazdıklarımdan bir yenilmiş sayma durumu anlaşılmasın, zira yenilmişlik hissinin aksine mücadeleye umut var. alttan alta kılcal damarlarda dolaşan değişim havaları var; kent mücadelesinin yükselişi, sendikal yozlaşma dolayısıyla değişik yöntemlerle örgütlenmeyi deneyen işçilerin varlığı, gezinin politize ettiği kuşaklar vs. mücadele ile bir yere gelinebileceği inancımı arttırıyor. ama bu işlerin ilk adımı sandık olmadığı gibi, sandığı bütün mücadeleye denk tutmak da sandığı demokrasinin bir farzı sananlarda 30 marttaki gibi bir umutsuzluk ve yenilmişlik hissi doğuruyor.
Katilim az degil oy kullandigim yerde.
bi de şu var ki saat daha erkendi bu başlık açıldığında, 12 filan. herkes tatilde değil çalışan ve pazar günü öğlene kadar uyuyan insanlar da var. konu gerçi bambaşka bi yere gitti ama eklemek istedim.
ben oy kullanalı yarım saat filan oldu listenin yarısından biraz fazlası imzalamış gibiydi.
saat 16:20 da oy kullandım. sayfalar yüzde 80-90 imzalanmıştı. hala oy vermeye gelen benim gibi tembel vatandaş da çoktu hani.