işe başlarken bir süre eğitim verildi. eğitimden önce tek nüsha, pek sözleşmeye benzemeyen bir sözleşme imzalandı. orada "3 ay içinde çıkarsam şu kadar ödeyceğim, çıkarılırsam şu kadar ödenecek yazıyordu"
eğitimden sonra da normal bildiğimiz bir iş sözleşmesi yapıldı.
giren çıkanın haddi hesabı olmadığı bir iş yeri burası. çok da çalışanı var. sanıyorum ki turn over'ı düşürmek için o madde yazılmıştır sanıyorum.
sorum şu: iş hukukuna göre böyle bir madde koyulması yasal mıdır? işe başladım, baktım ki bana göre değil, ayrılmak istiyorum. yapamadığım işte 3 ay çalışmalı mıyım? eğitim dışında bir ayım doldu. ben de şimdi ayrılmak istiyorum. bildiğim kadarıyla ilk iki ay zaten deneme süresidir. yani o süre zarfında eleman çıkabilir\çıkarılabilir. öyle midir?
her sözleşme deneme süreli değildir. taraflar isterse maksimum iki ay toplu iş sözleşmelerinde ise maksimum 4 ay olmak üzere deneme süresine karar verebilirler.deneme süresi kararlaştırılmamış ise sözleşme haklı nedenle veya ihbar sürelerine uyulmak şartı ile geçerli nedenle feshedilebilir.
söz konusu madde ise gerek süresi gerekse karşılıklı olarak cezai şart yüklenmesi sebebi ile yeterince hukuka uygun duruyor. süresi çok uzun olsa idi ya da taraflardan sadece biri için cezai şart kararlaştırılsa idi geçersiz olduğu iddia edilebilirdi. ancak şu anki hali ile hukuka uygun görünüyor. tabi ödenecek cezai şart miktarının da makul olması gerekmekte.
maddenin yasal olduğunu yorumladığımıza göre işten çıkmak için cezai şartı ödemeniz gerekiyor şeklinde düşünüyorum.
deneme süresi ile ilgili ayrı bir sözleşme yapılmadıysa normal sözleşme başladığı andan itibaren ihbar ve bildirim süreleri geçerli olur.
yani "ilk 2 ay deneme süresidir" gibi bir kabul yoktur eğer evrağa bağlanmadıysa.
yani sizin o ilk imzaladığınız evrağı bir görmek lazım doğru bir cevap verebilmek için sorunuza. henüz sözleşme yapmadıkları ve eğitim verileceği için koyulmuştur o madde muhtemelen. yasaldır.
deneme süresinde ise evet, ihbarsız bildirimsiz çıkabilir ve çıkarılabilirsiniz.
o sözleşmelerin hiçbir anlamı yok.hukukta neyse odur.bu tür sözleşmeler herhangi dava konusunda dikkate alınmadığı gibi işveren aleyhine sonuç doğurabilme ihtimali de var.