selamlar,

çalıştığım yerde maaşlar saat üzerinden hesaplanıyor. günlük 9 saaat brüt ve toplamda 1,5 saat de mola hakkı var. böylece haftada 45, ayda 180 saat yapıyor.

sözleşmede şöyle bir madde vardı: "saati asgari ücretin 225'te biridir."
günlük normal mesai yapsam 65 saat eksiğim kalıyor ki bu da neredeyse on gün demek.

bunun yanında, erken çıkış vermek diye bir şey var. o günkü iş yoğunluğuna göre, mesainin bitmesine 4 5 saat varken bile gönderebiliyorlar.

anlamadığım şey şu:
asgari ücretin altında bir meblaya mı çalıştırıyor bunlar?
erken çıkış vermek gibi bir hakları bulunuyor mu bunların? çünkü bu aldığım maaşa etki ediyor.

girdiğim ilk iş diyebilirim, henüz bir aydan biraz fazla oldu. çok bariz bi şekilde okşuyorlarmış gibime geliyor.

ps: öncesinde eğitim veriliyordu işe başlamadan önce. sözleşmede üç ay çalışacağım, erken ayrılırsam yapılan masraflara binaen şu kadar ödeyeceğim yazıyordu. ben ayrılmak istiyorum işten ve para falan ödemeye de niyetim yok. eğer ki bi üsulsüzlük varsa en azından kozum olur elimde.

aklıma gelmişken sorayım, işe girdim ve bu iş bana göre değilmiş onu fakettim. ayrılmak istiyorum. şu üç ay mevzusu kafamı karıştırdı. yasal olarak böyle bir durum sözkonusu mu? genelde 20 - 25 yaş arası gençlerin çalıştığı, turn over olayının fezaya vurduğu, çalışanların bi kaç çalışıp ayrıldığı bir yer. o maddenin biraz korkutma amacıyl koyulduğunu düşündüm. peki yasal olarak durum nedir?

edit: sözleşmenin bir kopyasının da bizde olması gerekmez mi? o gün müsait olmadığım için sözleşmenin bir kopyasını almadım. çünkü bu benim yasal hakkımdır ve istediğim zaman verirler diye düşündüm. öyle dimi? IK'ya gitsem laf ederler mi?

 

git iste sözleşme kopyasını. haftalık 45 saatlik çalışma karşılığı en az asgari ücret alırsın. evet iş bittiğinde erken yollayıp ücretini kesebilirler. Özellikle tekstil sektöründe çok olur bu.. Mal biter, sipariş yetişir yollarım yani.. ya da mal son banttadır, giriş bantları boş kalıyordur isteyeni yollarım (yollardım). öyle yani illegal bi durum yok. ama ilk 2-3 ay deneme süresidir. bu süreç dahilinde iş sözleşmesi feshedildiğinde hiç bir tazminat vs ödenmez.

accorbite

Haftalık kırkbes saat çalışma karşılığı en asgari ucretse ortada bı problem var görünüyor. Çünkü haftada kırkbes saat calısmıyoruz. Ayrıca hafta kırkbes saat ayda yuzseksen saat eder, tam prim yatırmak için böyle olmalı sanırım, ama saat ücreti 4,7 TL (brüt) gibi bir sey.

Tazminat ıstemıyorum onlardan, ama onların eğitim masrafı diye bı şey talep etme hakları var mı? (normalde İŞKUR meslek edındırmesı altında karsılanıyormus ama eğitim gece verildiği için İŞKUR karsılamamıs o yüzden şirket tarafından bize eğitim ücreti olarak bı miktar para ödendi)

dahinnotha

asgari ücretin altında bir meblağa veremezler diye biliyorum. erken çıkarmaları kendilerinin kullandığı bir insiyatif. iş içinse, madem 3 ay gibi bir koşul var ve yapamadığını düşünüyorsun; sen işini yapmaya devam et, onlar prosedürlerini uygulasın. önce uyarsınlar, motive etmeye uğraşsınlar, sonra da çalışamicaz desinler.

baal
1

mobil görünümden çık