Hakkında ne düşünüyorsunuz? Kedi ve köpeklerin bütün ihtiyaçlarını karşıladığı iddia edilen mama ve gıda takviyeleri yurt dışında satılıyor. İmkanınız olsa böyle bir beslenmeye geçer miydiniz? Kendim hayvanların yemek olarak görülmesine karşıyken kedi için başka hayvanların eziyet görmesi, öldürülmesi benim vicdanımı rahatsız ediyor açıkçası. Normalde tavuk, kuzu, inek yiyen canlılar da değiller bunlar sonuçta.




 

Başlığın doğrusu "Kedi ve Köpeklerin Vegan Beslenmeye Zorlanması" olmalı bence.

archmage mahmut

Mahmut güzel demiş.

sutlu nescafe

normalde be yiyen canlilar bunlar efenim? etcil canlinin otla beslenmeye zorlanmasibi sacma buluyorum ben. hepcil olan insan otla beslencem ben diyebilir (ki onda da duzgun beslenmesi cok onemli proteinsizlik sikinti cunku) ama kopegin boyle bir secme sansi yok. etcil, et yer.

mutevazi

yapılacak en büyük eziyettir. kedi için söyleyeyim (köpeğin durumu farklı) tavuk, kuzu inek yemiyor ama kuş, sincap, fare v.b. canlıları yiyor. kedinin sindirim sistemi bitki sindirmeye uygun değil. kedi etçildir, etçil hayvan vegan beslenemez, denenirse ölür.
köpek farklı demiştim. köpek leşçil. sindirim sistemi bitkileri de sindirebiliyor. üstelik insan tarafından ortaya çıkarılan bir tür olduğu için insan besinlerinin artıklarıyla beslenebiliyor. tabii köpeğe de vegan rejim uygulanırsa o da zarar görürü ama kediye oranla daha uzun süre dayanabilir.
zaten iyi mama üreten şirketler gerekli bitkisel katkı maddelerini katıyorlar mamalara. vegan mama değil yaşına ve ihtiyaçlarına göre mama vermek en doğrusu.

tururo

normalde tavuk, kuzu, inek yiyen canlılar bunlar. köpekler kurtlardan türeme. kurtlar da normalde tuttuğunu yiyen canlılar.
kediler zaten tamamen etçil bir ailedenler. böcek yer, kuş yer, farre yer ama sonuçta kendi çapında et yer. konuşulması bile abes.

namus ninjası

kedi ve köpekler etçildir. vegan beslemeye zorlamak onlara işkence etmektir.
geçenlerde bir haber okudum, gerizekalı bir aile kedilerini protein içermeyen ıvır zıvırla besliyormuş kendileri vejeteryan diye.
hayvancağız hastalanmış tabi ki.
düşüncenizi anlıyorum ama bunu doğanın kanunu olarak düşünün. hani belgesel izlerken antilopları öldüren aslanlara kızmak mantığı yani.

innerbliss

@tururo
Haklısınız; ama vegan beslenip sağlıklı olduğu iddia edilen kediler de var. Dünyanın en uzun yaşayan köpeği (29 yaşında ölmüş) vegan beslenmiş.
Bir de şunu sorayım. Kedi ve köpek için tavuğu feda etmek etik mi? Kedi zorunlu etçil ve ne yediğini seçemiyor; ama biz hangi hayvanla birlikte yaşayabileceğimizi seçebiliyoruz.

auroraaurora

@innerbliss
Başta bahsettiğim mamalar protein oranı dengeli ve kedi ve köpekler için hayati olan amino asitleri de ihtiva ediyor. Evde patates, pirinç yediren insanlardan bahsetmiyorum yani.

auroraaurora

evet şimdi merak edip araştırdım biraz. Hayvanların (kedi-köpek)sindirim sistemini bebeklikten alıştırınca, et içermeyen protein ağırlıklı gıdalarla uzun yıllar yaşayabilirmiş.
Böyle olunca kararsız kaldım. Ben de istemem köpeğimin karnı doyacak diye başka hayvanların ölmesini.
Eğer 100% hayvanımın sağlıklı ve mutlu olacağını bilecek olsaydım böyle birşey deneyebilirdim belki.

innerbliss

adamı deli etmeyin. öncelikle "hayvanım" kelimesi bile saçma bu mantıkla. başka hayvanları öldürmek hayatını çalmak olurken bir hayvanı evde yaşamaya zorlamanın "hayat çalmak" olmadığını nasıl iddia edebiliyorsunuz?
evcil hayvan bakıyorsanız o hayvana zaten bir tahakküm uyguluyorsunuz demektir. yok evde 3-5 yıl daha fazla yaşamış, yok hastalıktan uzakmış. bunlar da bahane değil.

@interbliss şu biraz araştırdığınız şeylerin kaynağını da rica etsem bu arada? benim her rivayete inanmayan şüpheci karakterim somut delil istediğinden söylüyorum bunu.

namus ninjası

hayvanın doğasını ters yüz etmeye zorlamayı vegan etiğe nasıl sığdırabiliyorlar anlamıyorum. ama et yemeye yemeye mala bağlanıyor bir süre sonraki bu arkadaşlar koyun yünü kullanmazlarda petrol ürünü akrilik ipleri tercih ederler mesela.

warrior princess

Eğer vegan/vejetaryen iseniz, hayvansal tüketime karşı duruyor, tüketmiyorsunuz demektir; bu elbiseden şampuana kadar böyle. O halde, evinize gelen misafire nasıl et pişirmiyorsanız, evdeki hayvana da et üretimini destekleyecek besinler vermemeniz, veji ya da vegan olmanız gerekmektedir. Fakat burada, seçen onlar değil, siz oluyorsunuz ve felsefik olarak hayvan üzerinde onların yerine seçtiğiniz için tahakkümünüz devam ediyor demektir.

Demek istediğim, bu benim içinden net olarak çıkabildiğim bir durum değil; ancak kedi için tavuk ve inek kesmek de mantıklı ve tutarlı değil. Çünkü kedi inek avlamaz. Doğada yaşayan kedigilerle evinizdekiler de bir değil, o yüzden siz nasıl alıştırırsanız alıştırın, isterseniz vegan besleyin, demin bahsettiğim tahakküm durumu değişmeyecek; ancak siz et tüketimine destek olmamış olacaksınız. Ancak kediniz sokakta sinek avlamaya devam ederse buna bir şey yapamazsınız. Yani durum, kedim vegan beslensin mi değil, kedimi -ben- vegan besleyeyim mi sorusuna çıkıyor ve tartışmayı biraz yapmaya çalıştım. Telefondan yazdığım için dağınık olabilir, affola..

Beslenme olayı, politik, felsefi ve sistemseldir. Düşündüğünüz için teşekkürler.

helios

@innerbliss
Aynen, emin olmak gerekiyor.

@helios
Bence de çok kafa kurcalayan bir konu. Onun için evde kedi ve köpekle yaşamanın etik olup olmadığını sordum. Ama insanın kedi ve köpekle ilişkisini tahakküm olarak görmek yanlış diye düşünüyorum. Çünkü bu hayvanlar çok uzun zamandır insanla yaşıyorlar. Evde yaşamasalar bile çöpten yani insanların artıklarıyla besleniyorlar. Onların refahını düşünmek insanların sorumluluğu bence.

auroraaurora

heliosun "kedi adına seçme hakkına" dikkat çeken yorumu, bu kısma yoğunlaşın bence.
etçiller dünya üzerinde önemli bir role sahip:
-otçul popülasyonunu dengeliyorlar.
bu boş bir görev değil. çevre baskısı olmadığında herhangi bir türün her bir bireyi kaynakları sınırsız tüketecek zaten. bitkileri tüketecek, fitoplanktonları tüketecek, elbet bir şeyler tükenecek. veganlık kararlı bir strateji değil.
bu bağlamda ahlaki bir müdahale anlamsız. insan için değil tabii, kendi yaratılışları/tasarımları/evrimsel altyapıları hakkında tercih yapamayacak kadar özelleşmiş etçiller için geçerli bu.
insan için durum karmaşık. veganlık da güzel bir seçenek.

namus ninjası

@namus ninjası
Benim demek istediğim "hiçbir canlı et yemesin." ya da "aslanın, kaplanın soyu kurusun" değil ki. Bizim şu anda kedi ve köpeklere yedirdiğimiz etler doğadan gelmiyor. Sorun da burada. Tavuklar, inekler, keçiler ve diğerleri çiftliklere hapsedilmeyip, doğal ortamlarında olsalar tabii ki besin piramidinin üst basamağındaki canlılar tarafından avlanacaklar. Ama bu günümüzde endüstrinin yaptığı sayısı her yıl milyarlara varan katliamın yanına bile yaklaşamaz. Zorunlu etçil olduğu söylenen kediler zaten bu hayvanlarla beslenmiyor.

auroraaurora

doğal doğal olmayan ayrımı, gereksiz aslında. şimdi katı materyalist bakışla, bencil gen falan, en rahat hayvanlar et ve süt hayvanları. üremeleri çok daha garantili, hiç aç kalmıyorlar insan elinde. eğer gen denen şey körlemesine sonraki nesle atlamak için uğraşan bir eşleyici moleküldür diye tanım yaparsan (ki böyledir gen denen şeyin en yalın tanımı) bu besi hayvanları krallar gibi yaşayıp ölüyorlar. sosyal hayat sıkıntısı çektiklerini sanmıyorum pek. tavuklar hariç. onlar çok fena bok içindeler, çünkü bacakları kısa.

ve de, endüstri sonuçta hala evcil etçilleri ilgilendiren bir konu değil. bu noktayı kaçırmayalım yeter.

şantiyede belki 20 tane kedi var şu sıralar. bir kısmı yemekhne etrafında besleniyor. bir kısmı atılan tavuk vb artıklara hiç itibar etmeyip kendi avladığını yiyor. ev kedisi, evde doğan kedi, uzun zamandır sokaktan kopan kedi, bu alışkanlıklarını zaten unutuyor. yani annesi önüne avlayabileceği fare, kuş, çekirge vb getirip canlı halde koyuyor ya. o bir çeşit menü gösterme. şimdi bu bile büyük sakınca aslında. yani eve alınan hayvan eve alınmalı mı? kaçsa gitse, zaten bir karış çayır yok avlanabileceği. var diyelim, hayata tutunması ne kadar mümkün? bence şansları keskin biçimde azalıyor bu evcillerin.

biraz dağınık ve yer yer alakasız konulardan bahsedip duruyorum ama bu genelde aynı bağlamda tartışmadığımızdan oluyor.
özetlemeliyim o yüzden.
kendi "hayvanımıza" tahakküm ettiğimizin farkında isek,
buna rağmen ona evimizi barınak yapmaya kararlıysak,
bu durumda diğer hayvanların bu uğurda ölmesini içimize sindirebilmemiz de lazım. doğallık yapaylık bence teferruat. kanla beslenen bir katili sevmekle alakalı bir durum var ve bu durum daha tartışmalı.

namus ninjası

@innerbliss
önceki hitaptaki yanlış yazmışım rumuzu, kasti değildi.

şimdi şüpheciden kastım tam olarak şu:
cdn.meme.li

hiçbir kaynak gösterilmeden beslenmeyle ilgili ahkam kesen bir veganın internet makalesi bu. üzgünüm. vegan yazarların vegan övücü makaleleri iki kat fazla kuşkulu.

bunlar kalori kısıtlamalı diyet, alkalize su, oksijene su vs gibi ticari değeri olan ama bilimsel değeri olmayan ahkamlardan farksız bence.

namus ninjası

@namus nanjası
Dediğiniz gibi kedi ve köpeklerin özellikle şehirlerde hayatta kalma şansının çok az olması bu sorunun net bir cevabının olmasını engelliyor. bu başlığı da o yüzden açtım zaten. Yalnız sizin et ve süt endüstrisi ile ilgili bilgilerinizin acil bir güncellemeye ihtiyacı var. Hiç öyle anlattığınız gibi değil. Şimdi detaya girmek istemiyorum; ama çiftliklerin toplama kamplarından farkı yok. Bu konuyu biraz araştırın bence.

auroraaurora

yaa nihayetinde vereceğiniz en sert kaynak food inc. onu da izledim. bir de earthlings olaiblir. onu izleyemedim. zor o görüntülere katlanmak. böyle birkaç belgesel daha vardır izlemediğim ama argümanlar fazla değişmez.

toplama kampı olduğu doğrudur, katı materyalist bir görüş ile yazdığımı söylerken bu şekilde itiraz görebileceğimi bildiğimden yazmıştım. itiraz da haklıdır zaten. kimsenin katı materyalist, genci bir bakış açısıyla yaklaşmasını da bekleyemem. sadece tartışmaya yeşillik olsun diye kattım.

katıksız vejeteryan diyet uygulayan biri olarak katıksız etçil diyetli bir canlıya bakmasındaki sakıncalar genelde hayvanın doğasına dolandığından fena düğüm oluyor. ya çaresiz sokakta kalmış kedi-köpek ya da ağıla tıkıştırılmış çaresiz otçullar. zannedersem birini seçmeniz gerekecek. ben kedileri seçiyorum. çünkü otçulları benden uzakta katlediyorlar. bir defa sokakta bakmaya çalıştığım yavruyu araba ezdi. bunu tekrar görmeye dayanamam. ben böyle basit olaylardan ahlaki sonuçlar çıkarmayı tercih ediyorum :(

namus ninjası

Benim de vicadnım kendi yediğim etler yüzünden rahatsız ama bir seçim yaptım, doğru ya da yanlış. Bunun günahı da bana ait. Eve giren örümceği-böceği bile öldürmem camdan atarım ama gidip aklı ve bilinci olan bir hayvanı yiyorum mesela. Ama tek tesellim doğanın dengesini bozmamak, çünkü yediğimiz (evcil hayvanlarımıza da yedirdiğimiz) inek-tavuk gibi hayvanlar bu amaç için üretim merkezlerinde üretiliyor, yani dünyaya getiriliyor.
gidip de nesli tükenen hayvan yemiyoruz veya avlamıyoruz.
evde beslediğimiz hayanların da madem evcil hale getirmişiz binyıllar boyunca, o zaman gereğini yapmalıyız ve en sağlıklı yöntem neyse onunla beslemeliyiz.

innerbliss

çiftlik hayvanları ile evcil hayvanların acı çekme kapasitesi arasında sanıldığı gibi bir fark yok. inekle bir köpekle olduğu gibi dostluk kuramıyor olmamız, onların da hisleri, mutlulukları, üzüntüleri olmadığı anlamına gelmiyor. bugüne dek hep köpek besledim, fakat bunun ne kadar etik olduğunu sorguluyorum artık.

bildiğim kadarıyla köpek ve kedinin evcilleşme süreci birbirinden farklı. köpekleri lanet olası bencilliğimizle kendimize bağımlı hale bizzat biz getirdik. vahşi kedilerse daha çok pragmatik davranmış, nerede insan orada yemek demiş e biz de ne kadar kedi o kadar az fare demişiz böyle böyle bugüne gelinmiş (atmıyorum inşallah). kedilerin bağımsızlığı şaşırtıcı değil bu açıdan bakınca.

insanlar değişmedikçe ne hayvanlar rahat edecek ne bizim vicdanımız. vegan olarak mis gibi sağlıklı yaşanabileceği halde milyarlarca bilinçli canlıyı en berbat şekillerde katlediyoruz. tabağınızdaki etin maruz kaldığı işkenceler sizin uzağınızda olamaz. görüyorsunuz, onlara yapılanı görüyorsunuz ve onaylıyorsunuz çünkü sonucu tam önünüzde midenize inmeyi bekliyor. şirketler bunu kâr için yapıyor, insanlar bin türlü eşitsizlikle adaletsizlikle uğraşmaktan yediklerini sorgulayacak vakti bulamıyor, hastalıklı sistemimizde siz kimliksiz bir tüketiciye hayvanlar bir "ürün"e dönüşüyor.

sosyal adaletsizlik, lanet hükümetler her şey birbirine bağlı. eğitimden -özellikle ahlaki eğitimden- yoksun büyüyen çocuklar sadist, empati yoksunu, acımasız insanlara dönüşüyor. kedileri yakan köpeklere işkence eden psikopatlar uzaydan düşmüyor. evet şehir ortamında bir tutam çim bulmak bile zor ama hayvanların hayatta kalması en önce bizim duygusuzluğumuzdan zor. ya işkence görüp öldürülürler ya hasta olur sakatlanır yardım bulamazlar ya da işte aç susuz yaşarlar..hani neredeyse bütün sakinlerinin sokağa su yemek bıraktığı mahalleler vardır, sokaktaki hayvanları kimse kendisine "ait" hale getirmez belki ama hayvan hem hayvanlığını unutmadan kendine bakabilir hem de ihtiyacı olduğunda o insanlara güvenebilir. neden her mahalle böyle olamıyor? e nası olsun, birbirimize acımıyoruz ki biz daha? nasıl olsun?

herkes çekiyor çilesini. sorunun kaynağını görmezden geldikçe de böyle olacak. evet bu hayvanların sorumluluğu bize ait fakat bu hçbir şekilde diğer hayvanlara çektirdklerimizi aklamıyor. köpeğin vegan da sağlıklı olabileceğinden neredeyse eminim sanırım asıl sorun kedilerde, ki o da işte evde değil güvenli bi bölgede dışarıda yaşasa avlana avlana bulur yolunu. illaki benim beslemem gerekiyorsa da en iyi seçenek neyse o takviyeli mamalar arasında vs onu seçerim. hiçbir kedi/köpek "benim" değil, hiçbir çiftlik hayvanı "benim yemeğim" değil. hepsine gerektiği kadar yardım edebilmek insan olarak görevimiz belki, fakat birini öbüründen üstün tutmak, birisi "doğası"na uygun beslensin diye öbürüne cehennemden hallice bir varlığı layık görmeyi içim almıyor (artık eskiden o kadar kolay alırdı ki! hah).

ya o değil de bu konuya hakimiyetinden ve tarafsızlığından ("mutlaka et yemeliler!" "nolcak canım et yemeyince hiçbir sorun çıkmaz!") emin olunavilecek bir veteriner bulsak da ondan duysak şu konuya dair bir şeyleri ne güzel olur.

(buraya bu kadar uzun yazmak yasal mı arkadaşlar)

hats

@hats
:) İyi yapmışsınız uzun yazmakla. Köpeklerin vegan diyetle gayet sağlıklı ve uzun yaşayabildiklerine örnekler var; ama kedi konusu tartışmalı anladığım kadarıyla. Bazıları ne yediği değil, yediğinin içeriği önemli demiş. Bazılarıysa kedilerin zorunlu etçiller olduğu konusunda ısrarlı. Benim sayfasına baktığım birkaç marka mamalarında kediler için elzem olan amino asit ve enzimlerin olduğunu yazmışlar. Ama bu bilginin ne kadar doğru olduğunu bilemiyorum.
Bence şu anda yapılabilecek en makul şey asla hayvan satın almamak ve kısırlaştırmak.

auroraaurora

Duyuruda uzun süredir böyle güzel tartışma görmemiştim, mutlu oldum. Konuyu silmezseniz sevinirim. :)

helios

Hayvanlari hayvanseverlik adi altinda eve kapatan, yasam alanini sikip atan, misafir gelince odaya hapseden, kisirlastiran vb ve hatta ne yiyip yemeyecegine karar veren ve bunu normalmis gibi lanse eden tum insanlarin allah binbir turlu belasini versin. Ters gelsinler insallah. El kadar hayvani vegan beslemek nedir ya. Yemin ediyorum nasi gerildim aksam aksam

icim urperiyor

hayvanları etoburluk adı altında hareket edemeyecekleri alanlara kapatan, çimden güneşten uzak yaşatan, bütün hayatını bu hapiste geçirmesini sağlayan, suni dölleme ile tecavüz eden vb ve hatta nşa otlayan hayvanı ucuz diye soyayla mısırla besleyen üstüne de hangi hayvan yenilir hangisi yenilmez kararını da kendi verip buna doğa kanunu diyen tüm insanların belasını verecek yasalar çıksın. çoraplarını ters giysinler. el kadar hayvanı anasından ayırıp anasının sütünden nihayetinde hepsinin etinden faydalanıp sonra bu canları iltimas geçtiği diğer el kadar hayvanlara yem diye beslemek nedir ya. Yemin ediyorum nası gerildim kaç yıldır.

@icimurperiyor hocam bu arada size yönelik alaycı bir cevaptan ziyade, farklı bi bakış açısı getirmeye çalıştım. evcil hayvan "sahiplenmek" doğru değil diyorsanız ziyadesiyle katılıyorum. hem sahiplenip hem sağlıksız beslemek doğru değil diyorsanız yine katılıyorum. hem sahiplenip hem de sağlıklı vegan alternatiflerle beslemek doğru değil diyorsanız, avcıyız avcıyız diyip binlerce milyonlarca hayvanı canları yokmuş gibi berbat koşullara mahkum edip katlettikten sonra sadece kediye köpeğe vicdan yapıyorsak bence de bu doğru değil. hayvanlar kendileri avlanabilse en iyisi, mümkün olmadığı durumlarda da takviyeli vegan besin sunmak kesinlikle kötülerin en iyisi. gibi geldi bana.

hats

Ben Verona Rebow'un Vegetarian Dogs (www.vegetariandogs.com) isimli kopekler icin yemek kitabini aldim. Tariflerdeki malzemeleri bulmak oldukca zor. Diyetisyen kontrolunde hazirlanmis. Bizim Turkiye'de bulamayacagimiz seyler var. Turkiye'de vegan olmak bile cok zor cunku ozel dukkanlara gitmen gerekiyor, onlar da yeni yeni buyuk sehirlerde var. Diyecegim su ki, o kitapta da yuzde yuz vegan besleyin demiyordu. Belki alistirma sureci uzundur ya da gozlemek gerek, test yapmak gerek. Ben de simdi barf diyetine gecirecegim kopegimi ama icim kan agliyor. cunku benim cocugum mutlu olsun diye bir baska hayvan hayatiyla bedel oduyor, ve kim bilir hangi sartlarda. En azindan kopegim sokaktan kurtarildi, petshop'tan degil diye avunuyorum.

bir varmis bir yokmus

@bir varmis bir yokmus
Türkiye'ye gönderim yapan hazır mama markaları var; ama kargo ücretini görmezden gelseniz bile çok pahalı. Evde birden fazla kedi/ köpek varsa güç yetirmek oldukça zor.

auroraaurora

Bahsettiginiz marka Yarrah mi? Benim gozlemledigim kadariyla da Turkiye'deki mama fiyati ayni marka icin yurt disinda ya daha ucuz ya da ayni.

bir varmis bir yokmus

@bir varmis bir yokmus
Yok. Başka bir markanın başlangıç paketlerine bakmıştım ben. Tek kedi/ köpek için pahalı değil aslında. Ama benim gibi evde ordu olanlar için pahalı bence. :) Şunu da ekleyeyim yalnız; Acana& Orijen gibi mamalardan daha pahalı değil. Gerçi vegan diyette porsiyonlar nasıl olmalı bilmiyorum.

auroraaurora

Ne veganı ya? Kedimi artık çiğ etle beslemeyi düşünüyorum bu günlerde. Abuk subuk hazır mamalarla hayatlarını mahvettik. Raw food iyidir.

felina

Bugun kopekler icin hangi meyveler faydalidir diye baktim cunku atalari bu meyveleri yiyen hayvanlari da yiyorlardi, yine bunlara ihtiyaci vardir. dahasi bu meyve ve sebzelerin ozellikleri, antioksidan, kanser onleyici, karaciger yenileyici vs.
sirf bu yuzden bile sadece etle beslemek saglikli degil (ki bence et basli basina kanserojen)

bir varmis bir yokmus

benim biraz ucuk bir fikrim var. mamayi evde yapip ama icine kattigimiz tahili da kurtlanmis, boceklenmislerden kullanmak. firmalar bunlari cope atiyordur. bocekte de yuksek derecede protein var. bocegi canli canli pisirme kismi beni deli etmeye yetiyor ama yine de bir fikir iste.

bir varmis bir yokmus

@bir varmis bir yokmus
Naptın yav? :) Avlasa neyse de canlı canlı böcek pişirmek nedir? Hem L-carnitine ve taurin var mı böcekte? Bunları almaları gerekiyormuş.

auroraaurora

yapay et laboratuarindan pek ses cikmiyor ne yapalim..

bir varmis bir yokmus

10 yıl içinde piyasada olacakmış. Sergey Brin fonluyormuş o projeyi.

auroraaurora

bazen öyle şeyler yazıyorsunuz ki 4chanda dolaşır gibi hissediyorum.

>>>(ki bence et basli basina kanserojen)

is dis nigga serious?

namus ninjası
1

mobil görünümden çık