Iyi universiteler degil girisimci universiteler siralamasi bu. Bu universiteler icinde en buyuk teknokentlerden birisi ODTU kampusu icinde, dolayisiyla dikkat ettiyseniz "ticarilesme" parametresinde en yuksek puan alan 3 universiteden birisi. Bence dogru bir liste, ancak universite adaylari acisindan belirleyici olmasi pek dogrudegil. Belki ozel sektore de kaymak isteyen doktora ya da master ogrencilerinin isine yarayabilir.
Girişimci ve Yenilikci Buda zaten en iyi olmanın temel şartları değil mi ?
Degil. Bir universitenin digerinden daha girisimci olmasi daha iyi olmasi anlamina gelmez. Ayrica "ne icin iyi" oldugu da dusunulurse girisimci olmasi universite adaylari icin geride kalan parametrelerden birisi.
Ama diyelim ki bir akademisyensiniz ve girisimci olarak kendi sirketinizi de kurup universite avantajlarini kullanmak istiyorsunuz. O zaman universitelerin girisimcilikleri sizin icin cok daha buyuk bir iyi olma kriteri olur.
Universite ogrencisi adayiysaniz oncelikli olarak egitim kadrosuna, laboratuvar imkanlarina, ogretim uyesi basina dusen ogrenci sayisina, kampusun yerine ve sosyal olanaklarina, mezunlarinin neler yaptiklarina odaklanmak daha dogru bir secim.
Bu sıralamanın yapılıyor oluşu çok olumlu bir gelişme. Günümüzde üniversiteleri sıralamak için girişimcilik ve inovasyon bence çok önemli iki başlık. Özellikle ilk 5'e baktığınız zaman, her halukarda Türkiye'nin en "iyi" 5 üniversitesi diyebiliriz. 6-10 arasında da çok iyi üniversiteler var.
Bu arada ekonomik katkı ve ticarileşme başlğı denmiş de, bu olayın pek teknokentlerle pek ilgisi olmayabilir, Türkiye'de teknokent mantığı olması gerektiği gibi işlemiyor. Özyeğin ve TOBB ETÜ'nün teknokentleri yok ama bu başlıkta teknokent bölgesi olan Bilkent'i geride bırakmışlar. Keza (yanlış bilmiyorsam) İYTE'nin teknokent bölgesi olması lazım, onlar da ilk 10'da teknokenti olmayan üniversitelere göre epey geride.
İyi üniversite, presitijli üniversite gibi laflar çok göreceli ama kimin ne işler yaptığını görmek açısından bence çok önemli bir sıralama, ben de her sene takip ediyorum bu sıralamayı. Sadece üniversite adayları değil, akademisyen ve araştırmacılar da dikkate almalı bu listeyi.
Bilkent özyeğin ve TOBB un gerisinde değil ki, odtü ve Sabancı'dan sonra 3. Sırada.
Ilk 5 doğru görünüyor, ege ve dokuz Eylül ki Türkiye'ye göre sözde iyi üniversiteler, bu ilk 5 in yakınından geçmiyorlar, çok hayal kırıklığına uğradım açıkcası, yokluğu görmeden insan anlamıyormuş, odtü Bilkent ve Sabancı'yı az çok bilen olarak diyorum ki baya üstün.
Urasil; Ekonomik Katkı ve Ticarileşme puanlarına bakıp, teknokent bölgelerinin bu puana olan katkılarını yorumlamaya çalıştık. Özyeğin = 18,8 TOBB = 18,3 Bilkent = 15,6 çıkmış bu kriterde. Bilkent'in TOBB ve Özyeğin'den genel sıralamada üstte olduğunu ben de görebiliyorum. :D
Teknolkent daha çok 1. ve 4. maddelerle alakalı diyecektim ki zaten onu demişsiniz sanırım, nasıl okuduysam artık yazdığınızı ^-^