Peki neden bunun tarihi tam olarak bilinmiyor?
Diger ozel gunlerde oyle bir sikinti yok sanirsam?
"ramazan'ın son günlerinden biri olduğu rivayet ediliyor, alimler ölçmüşlür biçmişler "ha bu gün olması lazım" demişler." diye duymuştum.
Benim bildiğim, insanlar ibadeti son on geceye yaysınlar diye. Yani tek bir geceye yoğunlaşmadan son günlerin uhrevi bir hava içinde geçirilmesi için.
ramazan içinde bir günde gizli, belirli özellikleri olduğu söyleniyor netekim.
+1 saatgeceninonikisi
valla ben de ilkkez öğrendim. buradan güzel şeyler öğreniyoruz, aferin bize.
gencler sorumun cevabini alamadim hala..
tamam ibadet yayilsin denmistir de, gununun gizli kalmasinin sebebi ibadetin yayilmasini saglamak icin midir? yoksa bilinmedigi icin oyle bi sey mi dusunmusler/uyarlamislar?
eger boyleyse neden ozel bi gunun gizlenmesi saglanmistir? sonucta ozel bir gundur. o gun ozeldir yani.
kaldi ki diyanet isleri baskanligi bi gun belirlemistir yani bilinmemesine ragmen. madem oyle belirlemesin mesela? son 3 gun - son 5 gun ozel gunler diye ilan edebilirdi pek tabiki?
haci abi, verdigin linkte soyle bir sey de yaziyor:
"Allahü teâlâ, Kadir gecesini gizlemiş, yani Ramazan ayının çeşitli günlerine koymaktadır. Bu sene Ramazanın birine koyarsa öteki sene Ramazanın yedisine koyabilir, Kadir gecesi o gece olur. Diğer geceler gibi falanca ayın belli bir günü yapmamış, bu geceyi gizlemiştir. Bu gecenin aylarla ilgisi yok, gece ile ilgisi var. Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesinde Kur'an-ı kerim inmiş ise, bu sene de Kadir gecesi Ramazanın üçüne alınmış olabilir. Demek ki bu mübarek gece Ramazanın üçüne geldi. "
WTF?! Kuran 27'sinde inmisse bile, kadir gecesi ayin 3'une alinmis olabilir falan diyor. kafam yandi.
gizlenme sebebi, sevap gecesi olması.
günahların affedildiği geceler gizlenmemiştir ama fazladan sevap verilen günler gizlenmiştir ki fazladan sevabı hak edesin.
çünkü din matematik işi değildir. yani günde 80 defa yatıp kalkayım, yılda 30 gün belli saatlerde yiyeyim, bi gece de 80 yıllık namaz kıldım mı hop cennete gideyim diye bişey yok.
ütopik olan kişinin rabbinin rızasını kazanmak istemesidir. bunun için de her an tetikte olur. yanlış bişey düşünmekten bile çekinir. birini incitmekten o kişi de Allahın bi kulu(ya da yarattığı bi canlı) olduğu için çekinir. fiillerini insanlar onu sevsin/saygı duysun diye değil rabbi sevsin diye yapar. cennet ise rabbinin hediyesi olur.
şey gibi düşün; kadın kocasını çok seviyo, onun da kendini çok sevmesini istiyo. onu mutlu edecek şeyler yapıyo hep. ama arada hediye aldığı zaman da çok mutlu oluyo. ama hiç bişeyi hediye alsın diye yapmıyo.
yani önemli olan kuranın ne zaman indirildiği falan değil. o gün yaptığın ameller katlanıyor eyvallah. ama önemli olan o fırsatı kovalamak değil peygamber tavsiyesine uymak. son on günde sırf 'ay sevabım artsın lazım olur öbür dünyada' diye ibadet edenle, kadir gecesine denk gelmese bile o günün sevabından çok sırf peygamber tavsiyesi olduğu için ibadet eden aynı kefede değildir.
bir hadis vardı 'Allah 5 şeyi 5 şeyde gizlemiştir; duaların kabul olacağı vakti cuma gününde, kadiri ramazanda, eceli ömürde, veli kullarını insanlar arasında, kıyameti dünyanın ömründe'
insanlar o kadar çakal ki, cuma günü saat 11.00 ile 11.05 arası dualar kabul olur desen hiç üşenmezler dolar artsın, mango %70 indirime girsin, sevgilimin eski sevgilisi öldün diye bile dua ederler.
ya da kadir gecesi belli bir günde olsa her şeyi o güne yığıp diğer günler bir rahatlama gelir -iyi ya bu sene de günahları temizledik, ölsem cennete giderim ha vesveseleri yalnız bırakmaz.
ya da ecellerinin ne zaman olduğu bilseler hemen hesap yaparlar 'günde 5 günlük kaza yapsam 50 yıldan hmm 55 yaşında namaza başlasam yeter'.
direk olarak dua etmeye, allahtan istemeye gocunup 4444 tefriciye ile istediklerinin olacağını zanneden insanlar var yaw. tanrıya lamba cini muamelesi yapıp istedikleri olmayınca küsen insanlar var.
böyle insanlara belirli gün-saat-sayı verilmez. Allah rızasını arıyolarsa her an arasınlar. hem sevaplar 1e 1 değil ki. dün geceyi huşu içinde geçiren biri, bugün gerçek kadir gecesi olsa bile bugün ibadet edenlerden daha fazla sevap alabilir. zaten sorun sevap pointte değil. önemli olan Allah hangisini daha çok sever?
kadir gecesi bir tür günahların affı için bahanedir, sevap points için fırsat değildir. bırak her ibadetin kabul olunmasını bazı namazlar yüzümüze çarpılacak hesap verirken. o yüzden her geleni hızır her geceyi kadir bil.
bi de şöyle bişey denirdi; eskiden insanlar uzun yaşarmış, daha çok sevapları varmış, yeni nesil naapsınmış.
o fark kadir gecesiyle kapanmış.
80 yıllık emekle bir gecelik emek aynı olmadığı için insanların o günü aramasının fairplay olacağından da olabilir.
ama dediğim gibi matematiksel değil üstteki yorumum gibi düşünüyorum. onu da ne uzatmışım be! ama iki satırda da anlatamazdım :/
Buhari ve Müslim’in kaydettiği, Hz. Aişe’ye (ra) isnad edilen ve Alak suresinde nakledilen bir hadiste Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ilk vahyin Ramazan’ın 27. gecesinde geldiği bildirilmiş; bundan dolayı Kadir gecesinin Ramazan’ın 27. gecesi olduğu yönünde genel bir kanaat oluşmuştur.
(bkz: ) www.blog.namazsitesi.com