Kira sözleşmesi örneği bulup, kendime uyarladım diyelim. Bunu bi yere tasdik ettirmek gerekir dimi? Yani kendi kendimize imza attık kiracıyla diye geçerliliği olmaz?
Evin içinde gerçekten çok süper eşyalar var, bunları da sözleşmede belirtmek gerekir, ek olarak bi dosyada da tutanak gibi, bunların fotoğrafları ve miktarları, hasarları vs belirtilse uygun olur mu? Bunlardan doğacak zararın her biri için ayrı bi ücret belirtilebilir mi, yoksa nasıl olur?
Uzun süreli kiracıdan bağımsız olarak günlük/haftalık filan kiralık vermek isersem o iş sakat mı? Ayrı bir prosedürü var mı? Yani, bunlar küçük paralar tabi ama sonradan birileri "vergisiz kazanç" filan diye tepemde dikilmesin. Vergisi neyse verip, usulüne göre yapılabiliyo mu, nasıl oluyo?
Bunun dışında aklınıza gelen her türlü bilgiye talibim sanırım.
Teşekkürler.
abi bildiğim kadarıyla noterin de onaylaması gerekiyor.
işten çıkınca bizim evdeki sözleşmeyi atabilirim sana. o zamana kadar bulursun gerçi.
Benim bildigim hazir bir sablon var. Her sey onda belirtiliyor. Esyalari falan da sonundaki kisma ekliyorsunuz. Muzmin bir kiraci bildirdi.
noterden onaylanması şart değil. gidip herhangi bir kırtasıyeden satın alıp doldurabilirsiniz.
ev içindeki süper kıymetli eşyalarınız için kira sözleşmesinin ekli niteliğinde bir tutanak tutun. ve onu da kiracınıza imzalatın.
kiraya veren kişiler aldıkları kira üzerinden gelir vergisi öderler. eğer kazandığınız geliri maliyeye doğru bildirmezseniz vergi kaçırmış ya da vergi ziyaına sebep olmuş olursunuz. ama bunu tespit edebilirler mi? banka aracılığıyla ödeme olmazsa ya da biri ihbar etmezse zor.
kiracın zaten ikametgahını senin evine aldıracağı için, vergi dairesi bu kayıtlardan senin kira kazancın olduğunu bilecek.
yıllık gelir vergisi beyannamesi ile kazancını beyan etmelisin. başka bir yere tasdik ettirmen gerekmiyor, iki kişi arasındaki sözleşmenin geçerli olması için karşılıklı niyet ve imza yeterli.
günlük kira olayında her kiralayan ile ayrı sözleşme yapmalısın. bu kapsamlı bir şey olması gerekmiyor, 1 sayfalık standart bir yazın olsun, şu kadar günlük fiyattan şu günlük kiraladığını yazan imzalı bir sözleşme olsun. yine yıllık gelir vergisi beyannamesi ile bu kiraların toplamını beyan ederek vergini ödeyeceksin.
noterden onaylanmadığı takdirde bir hukuki gerçerliliği yoktur yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam matbuu sözleşmede.
kırtasiyeden aldığın sözleşme iş görür.
ama evin doğalgazını, suyunu aktaraılmak için dask yaptırmak gerekiyor önce.
günlük/hatfalık kiralayanlar var, ve genelde beyan dahi etmiyorlar. şikayete bağlı durumlarda sıkıntı olur.