şahsen gittiğimde hayal kırıklığına uğradım ben. kordon dedikleri yer öyle ahım şahım değil, "modern insanların yaşam alanı" olarak addedilen bu şehirde hindistan'ın ara sokaklarında dolanıyormuşsunuz gibi izlenim veren çarpık kentleşme mevcut.
adeta gelişmiş bir köy.
nedir bu izmir'in esprisi?
not: istanbul'da yaşayan biri olarak yahya kemal'in şu dizelerini remiksliyorum izninizle:
izmir'in en güzel yanı istanbul'a dönüşüdür. :)
sahili hariç çirkin.sahili de berbat ya neyse.
not:izmirde yaşıyorum
he boyozları,kumruları var canım he
bi çay koy aga .. bir istanbullu olarak 2 ay yaşadığım izmire aşık oldum olay sokakları falan değil insanı.
denizin etkisinden midir. havasından suyundan mıdır bilmiyorum ama kızları diyorum.
en medeni türk kadınlarının yaşadığı yerler.
Bende tam olarak boyle dusunuyorum ve gittigimde hayal kirikligi yasadim.
Birde İzmiri ovup istanbulda yasayanlar var onlarada ayri gicigim cok guzel,harika madem İzmirde yasasinlar degil mi ama ?
gitmediğim halde bana hep öyle geliyor bir istanbullu olarak.
Beklentileri yüksek olanlar hayal kırıklığına uğrayabilir fakat ben Ankara'dan İzmir'e gittiğimde daha mutlu oluyorum. Eh bırakalım insanlar abartsın yahut yerin dibine soksun,isteyen orada yaşıyor sonuçta. Aynı soruyu İzmir için değilde Ankara,İstanbul için açsak,pek farklı cevaplar gelmeyecektir.
AKP yi sokmamaları bile yeterince büyük birşey.
Demekki kafası çalışmayan insan sayısı, çalışana göre az
Bu bile yeterli İzmir'i sevmek için.
mesele şehrin güzelliği değil zaten. türkiye'deki en yaşanabilir şehirlerden biri olması. insanların hayata bakış açısı, rahatlığı, kimsenin kimseye karışmaması. bu havayı, anlatmak istediğim mevzuyu ancak en az birkaç yıl yaşayan anlar. gelip ''ce-ee'' diyip kaçan insanlar değil.
istanbul'da yaşıyorum öğrenciyim, geçen sene 5 gün izmire gittik kız arkadaşımla. iki arkadaş da karşıladı gezdirdi falan. 5 günde bitti valla. bi bok yok izmir'de. sıkıldık da yani. ama istanbul'u hala bitiremedik. yapılacaklar listemiz var gez gez bitmiyo anasını satiyim.
izmirin bir esprisi yok. şehir görmemiş insanlar, senin de dediğin gibi abartıyorlar. leş gibi sokakları, çarpık yapısı, şehrin etrafını saran ve nerden baksan görünen gecekondusuyla ve de kurallara uymamayı rahatlık diye nitelendiren insanlarıyla modern olmaz bir şehir. olsa olsa hindistan olur. çok sevdim bu benzetmeyi.
ama işte biz şimdi bunları dedik ve birazdan izmirliler gelip "siktirin gidin anadolu çomarları" diyecek. çünkü onların "hoşgörüsü" ve "açık görüşlülüğü" bu.
tabi ki abartılıyor. ben izmirde yaşadım 25 yıl.
izmir bi boku olan bir şehir değil.
izmirli birinin ağzından duyabileceğiniz aktiviteler:
kordonda bira içmek,
kordonda çimlere uzanmak,
asansörde yemek yemek,
yazn çeşmeye gitmek.
kordonda bire içip çimlere uzanmak dünyanın en alternatif eğlencesi olmadığı gibi, 20 yaşından büyük insanlar için pek tercih edilecek bir aktivite de değil.
bir insan hayatı boyunca 3 kez asansörde yemek yer, o da belki. bi özelliği yok zaten.
çeşme de, 2 ay gidersin, gittiğin yerler de hep aynıdır zaten
ee başka? bir şehri eşhir yapan şey bunlar mı?
niye izmire eli yüzü düzgün tiyatro gelmiyor, konser gelmiyor ya da benzeri etkinlikler gelmiyor? niye izmirde kordon dışında bir etkinlik yok?
istanbul avmler kenti olarak eleştiriledursun, istanbul'un vasat altı bir ilçesinde yapabileceğin etkinlik sayısı izmir'i katlayıp çarpar böler.
kimse kusura bakmasın ama, 15 yıldır yerinden kımıldamamış bir şehri savunmayın.
15-20 yaş gençler için kıyak şehir izmir. parayı anne baba yollasın, evi anne baba tutsun, faturaları anne baba ödesin. sen de git, alsancak dışında alternatifin olmadığı izmirde para ye.
peki en ufak bi iş imkanının olmadığı izmirde çalışman gerektiğinde napacaksın? error. alsancak'a gitmek istememeye başladığında napacaksın? onun klonu bostanlı, onun klonu güzelyalıda mı dolanacaksın? error.
Yılın 10 ayı istanbul'dayım , 2 ay ise izmir'deyim.
bana göre izmir kafa dinleme yeri. 15-20 günden sonra sıkmaya başlıyor. Eskiden trafik sorunu yoktu, ama şimdilerde trafik açısından istanbul'dan farkı kalmadı gibi. Bir de izmir'in toplu taşıması gelişmemiş. İStanbul'da avcılar'dan taksim'e 45 dk da gidersin. İzmir'de ise buca'dan alsancağa gitmen 1 saati geçebilir. Yıllar yılı izmir hiç gelişmedi. Görece çağdaş , modern , laik bir şehir ama yıllardır yerinde sayıyor, ne doğru düzgün bir AVM'si ne de sineması var. Bornova, Karşıyaka ve Buca'nın belirli bölgeleri dışındaki yerler adeta bir köy.
istanbul'da eğitim, iş ve sosysl imkanlar daha gelişmiş ama şu da var ki İstanbul'da bunlardan yararlanabilmen için gelirinin baya iyi olması lazım. İşin iyiyse, çok para kazanıyorsan İstanbul bir cennettir. Diğer türlü kokusunu alıp tadına bakamazsın...
izmir'i kız güzelliği , medeniliği ile övenler taksimdeki barlara takılsın bir süre. Kim medeni kim güzel , kim daha serbest sonra karar versin.
Ayrıca izmir'de özel sektörde iş imkanı istanbulun yanına yaklaşamaz.
izmir'in güzelliğini izmir'de yaşayan bilir. çünkü yaşamın rahat olmasıdır onu güzelleştiren.
izmir'de 11 sene yaşadım, istanbul'a geldim 4 senedir izmir'e her gidişimde köy gibi geliyor. belki de yaşayanlar o köyün güzelliğini bildiği için güzel.
istanbul'da her zaman her şey neredeyse elinin altında. yeme içme gezme konser ne dersen var. izmir'de bunun onda 1'i ancak var. 20 milyon nüfusa göre 4 milyon nüfusu düşününce bir kısmı beklenen. istanbul'da mecidiyeköy'de beşiktaş sahilde bebekte adım atamazsın, izmir'de kıbrıs şehitleri bile o kadar kalabalık olmaz.
Neden İzmir? sorusunun ben şöyle cevaplıyorum.
- Hiçbir şeye koşmak zorunda değilsin. en fazla 15 dk. sonra otobüs/vapur/dolmuş/metro gelir binersin gidersin. İstanbul'da 5 dk'da bir gelir 6. dk'da off ya niye gelmedi bu yaa ne çok bekliyoz yaa dersin.
- İzmir'de bir uçtan bir uca , Karşıyaka'dan Çeşme'ye 1 saatte gidersin. İstanbul'da sadece 1 saat köprü girişinde 100 mt içinde beklersin.
- İnsanların genel iletişime açık ve konuşkan olması da seni durduk yere mutlu eder. Bostanlı sahilde sabah yürüyüşe çıktığında hiç tanımadığın kişiyle "Günaydın!"laşırsın. İstanbul'da kapı komşuna "İyi akşamlar" diyecek olsan en iyi ihtimalle bön bön bakar, ya da niye selam veriyon bilader de diyebilir.
-Bisikletle Körfez boyunca gidebilirsin, yokuşu yoktur. Şehir içinde Hatay, Bayraklı gibi dik yerler haricinde çok kullanılabilir.
- İşten 6'da çıkarsın, en geç 7'de Alsancak'ta olursun çıkarsın sahiline. İstanbul'da Beşiktaş'ta Taksim'de Kadıköy'de buluşmak için 2-3 vesayit değiştirmen gerekir, buluşman 10'u bulabilir.
İstanbul yüzölçümü olarak da aşırı büyük bir yer. Her tarafı ayrı güzel ama gezerken. İnsan kalabalığı ve trafik iş yaşamı biraz sıkı, yoğun çalışan birisi için iyice eziyet haline geliyor.
Öte yandan İzmir çok çok yavaş gelişen bir şehir. Hele 2002 sonrası buna bile şükür denebilir. Priştina'yı hala özler tüm şehir. (bkz: ahmet priştina)
Gezip, yiyip, içmek için paran, araban varsa İstanbul'u yaşayabiliyorsun. O zaman İstanbul > İzmir.
Daha az riskli bir hayat tercih edersen İzmir > İstanbul.
Ama İzmir'de iş imkanları hep sınırlı. Esnaf, Avukat, Dişçi gibi yer-yurt bağımsız bir yer ararsan İzmir bence süper cazip. Ama kendi IT şirketin varsa mühendislik yapmaya çalışıyorsan 3-5 kapı var.
izmirliyim, izmir' de yasıyorum ve tam da böyle düşünüyorum.
orada yaşayanların bakış açısı güzel zaten olay şehirdeki estetik güzellik değil keza hiçbir şehirde estetik kaygı olduğunu asla düşünmüyorum. varsa yoksa rant.