diğer amcamın akciğer kanseri olduğu öğrenildi.
annemin babası -dedem- akciğer kanserinden öldü.
belli ki genetik bişiler var. sigara, nargile, ot vb. dumanlı bişi içmişliğim yok gerçi ama. ya bunu niye yazdığımı da bilmiyorum kafam dolu biraz.
Oldukça riskli görünüyorsunuz ama erken teşhis her zaman kurtarıcı. O yüzden size düşen yılda 1-2 kontrole gitmek.
beşiktaş'ı bırak. kanser sebebi.
@fuski, hayatımda dumanli bişiye ağzımı sürmedim. mangal dışında ağzıma duman değmemiştir.
ama beşiktaş var tabi, risk artıyor haliyle.
hücrelerin yatkın demek ki. ağzına sürmen gerekmiyor, pasif içici modunda bile etkilenebilirsin. rutin kontrolü nasıl oluyor bilmiyorum ama eksik etme.
ek olarak sorayım bari arkadaşlar: bu işink ontrolleri nasıl oluyor. akciğer dışında diğer kanser türleriyle ilgili her 6 ayda bir bi kontrol yaptırayım bari. gerçekten fazlasıyla riskliyim.
kapsamlı test nasıl yaptırıyoruz, elimizi kolumuzu sallayarak gidip kanser testi yaptıraacmm ı diyoruz nereye gidiyoruz napıyoruz. ne ödüyoruz.
doktora gitsen bilgi alsan daha iyi olur. ailede çok varmış. ihmal etme bence. olursun ya da olmazsın denemez herhalde
akciğer kanseri olanların %90 ı 10 seneden fazladır sigara içen insanlar önce bunu söyleyeyim. sigara içmiyorsun demek ki en büyük risk faktörünü atlattın.
bunun taraması anca senede bir akciğer grafisi ile olur. göğüs hastalıklarına veya genel dahiliye polikliniğine git.
peki bu akrabaların aynı köyde mi yaşıyorlardı. akciğer kanserinde yaşadıkları (küçükken bile olsa) yer de çok önemli.
hepimiz yaklaşık 100-150 yıldır aynı yerde yaşıyoruz (ben artık değil).
izmir bornova'da.
Bornova candır bir şey olmaz oradan:) bu amca dedeler sigara kullanıyor muydu?
kullanıyor hepsi zaten, kanserlerinin birinci sebebi muhtemelen o.
ama ne sigara içenler var kanser olmuyor, bir aile tarafında iki, diğer tarafta bir kişi direkt akciğer kanseri oluyorsa genetik bi faktörler var belli ki.
Yani bu genetik faktör araştırmalarında hep kafada kalan soru yaşadıkları yerler. Bir çok köyde akciğer kanseri oranı çok yüksek ki genelde bu topraktan kaynaklanıyor. Sigara içmeyen bir çok kişi bu yüzden akciğer kanserinden ölüyor. Sizde ki durumda sigara içenler akciğer kanseri olduğu için çok fazla endişelenmene gerek yok. Yani kendin için. Bu kadar örneklem "belli ki genetik bişiler var." demek için yetersiz.
annenin ailesini düşünürsek bir kişi akciğer kanseri epi topu bunu genetiğe bağlamak imkansız.
baba tarafı biraz daha riskli. 2 amca birden kanser bence önce baban için endişelenmelisin.(tabi hayattaysa)
@nedendir bilinmez,
anne tarafımda iki tane daha akciğer kanseri var, iki tane de farklı organ var. ama onlar direkt akraba mı, yoksa sülaleye evlilikle mi girenler tam ayırt edemiyorum. (anlamam akraba işlerinden)
uzak sayılır onlar zaten, anne kuzeni gibi şeyler işte.
bence dumandan asbestten uzak dur yeterli. evham yapmaya değecek bir şey yok. ki moral bozup bağışıklık sistemi üzerinde kötü etki yapma.
kanser çok sıkıntılı bir olay. bugün doktora gidiyorsun kontrole, bir şeyin yok diyorlar çıkıyorsun. ertesi gün rahatsızlanıp gidiyorsun ve kanser olmuşsunuz deniyor.
erken teşhis çok önemli. dünyada kanser olduğunu bilmeden ölen çok insan var. yani kanser demek hemen hastalanıp yataklara düşmek demek değil. zaten teşhis konulunca psikolojik olarak gidiyor insan, kendini direkt ölüme koşullandırıyor. oysa gripmiş gibi davranıp kanser atlatan etrafımda onlarca insan var. abartmıyorum.
bence en az 6 ayda bir kontrole gitmelisin. risk çok fazla. sigara içmiyorum diye kendini rahatlatma. ama bunun yanında kanser miyim lan ben diye de kafayı çok yormamalısın. nitekim bu bile seni kanser edebilir. yani "kanser ettin beni kanser" serzeniş olayı gerçekten var.
abi şöyle diyeyim sana; kanser olsan da olmasan da mutlu bir hayatın olmalı. hiçbir şeyi kafana takmamalısın. bu tip insanlar bildiğin kanser atlatıyorlar. yani adama kanseri kendin yükle şiringayla. atam atsın vücuttan. kafası rahat.
selamlar,
Allah hastalarınıza şifa versin.
Devlet hastanelerinde merhaba ben geldim, bana kanser taraması yapın diyemiyorsunuz. Ama özellerde bunu diyebiliyor olma ihtimaliniz var. bilmiyorum.
Ama şunları yapabilirsiniz. Aile hekiminize oradan da dahiliyeye gidip
-akciğer filmi
-ekg
-rutin kan sayımı
-biyokimya sayımı
-idrar testi
yaptırabilirsiniz. bunlar genel olarak bi sıkıntı olup olmadığını gösterir. düşük lenfosit sayısı, artmış karaciğer enzimleri, vs. doktoru durumu araştırmaya sevk eder.
o yüzden, bu tip bir rutin taramaya girmeniz iyi olur.
bu sırada yapabilecekleriniz:
-kola ve türevi içecekleri bırakın
-şekerli beslenmenizi en aza indirin
-öğünlerinizdeki sebze sayısını artırın
-günde en az iki litre su tüketin
-aktardan zerdeçal alın, mutfağın görünen bir yerine koyun. aklınıza geldikçe ağzınıza bi çay kaşığı atın.
durum böyle.
kanserli kardeşiniz bildirdi.
bu arada annemin amcasının da akciğer kanseri olduğunu öğrendim. sanırım kanserle dolu bir denizin ortasındaki adadayımr esmen.