teknik kısımdan anlayan bir arkadaş neden bataryaların bu kadar düşük verimlilikte olduğunu ve tatmin edici verimlilikte iş görecek bataryaların ne zaman hayatımıza gireceği öngörüsünde bulunabilir mi? merak ediyorum.
mesela şu anda batarya teknolojisi ile ilgili çalışmalar var mı?
sağolunuz.
calismalar var da son kullaniciya yansimasi pek hizli gerceklesmiyor. sik sik duyuyoruz iste '120 kat daha hizli sarj olan batarya bulundu' vs haberlerini ama bunlari son kullanici icin ideal maliyete indirmek, boyutlarini kucultmek vs cok vakit aliyor. biraz da pazarlama ve burokrasi giriyor isin icine production seviyesine gelindiginde, can sikici asamalar bunlar.
Şuan için piyasadaki teknoloji buna yetiyor ancak. En son şuna rastladım: www.21stcentech.com
Ama bunun endüstriyel kullanımına daha birkaç sene var.
Başka çalışmalar da oldu elbet. İdrardan enerji üreten biri çıkmıştı hatta bi ara. Kullanılabilir bir düzeyde olması için metrekarelerce alana işiyor olman lazımdı o ayrı :)
Olay tamamen bataryanın boyutlarıyla alakalı. Normalde 6 ay yüksek verimlilikte çalışan batarya da yapabiliyorlar ama o zaman da klasik telefon bataryası kamyon aküsü gibi oluyor. O problem çözülemiyor.
su anda batarya teknolojisi ile ilgili calismalar var mi sorusu her daim evet olarak cevaplanacak. özellikle telekomünikasyonda charging cyclesa bagli düsüsleri en azha indirgemek ve sarj edilme sürelerini minimize etmek üzerine. onun haricinde bagimsiz olarak alternatif pil sistemleri gelistiriliyor.
eger alkislarlayasiyorumdaki mercedes sls amg videosundaki yoruma kanip geldiyseniz cok gercekci degil. cünkü arabalari calistiracak kadar verimli sistemleri seri üretime gecirmek düne kadar mümkün degildi. cep telefonu bataryam bana dayanmiyor diyip düsülmüs bir yorum bence. düne kadar nokia 3310da 750 mah batarya gelirdi ama 300 saat beklem yapardi. simdi wifi acik bluetooth gps 3g 4g lte acik. dayanmiyor. pillere laf atalim. hadi ya?
bir de üretici elbet pilden kisar, agirlik ve kasa icerisinde cok yer kaplayan bir parcadir. ince telefon icin kisarlar, yerden kazanmak icin kisarlar, isinma sorununu optimize etmek icin degistirirler vs vs.
pil düsük verimlilikte degil kisacasi. biz yüksek tüketime aliskiniz. nokia 3310 kullanirken kimse batarya ömrü kisa, verimsiz demiyordu cünkü.
Zaza biraz aciklamis sorunun bataryalarda olmadigini bende akilli telefonlardan yola cikarak soruyu sordugunu dusunerek ekleme yapayim.sorun bataryalarda degil cihazlarin ani gelisiminde.akilli telefonlarin bu kadar buyuk talep yaratacagini ongorebilen kisi sayisi cok azdi.cihazlari ufaltma,daha uzun stand by zamanlari yarisi varken bir anda isler tersine dondu.
Batarya teknolojisiyle alakali calismalar her zaman vardi,son 10 yilda cok daha hizlanmis durumda,incelemek istersen apple son patent basvurusu var yeni batarya sistemleri uzerine anot,katot degisimleriyle daha uzun sure giden pillerle ugrasiyor.genel pil hammaddelerine alternatifler uretiliyor.bununla ilgili grafen maddesi i arastirabilirsin,uzerinde yogun calismalar var.kisaca yapilanlar varolan pillerde degisiklik yaparak daha uzun sure gitmesini saglama,cihazlarin daha az enerji tuketir hale getirilmesini saglama ve yeni piller uzerine kurulu.