iyi akşamlar arkadaşlar bugun bir haberde izledim uçağın iniş takımları açılmadığından kalkışından hemen sonra sadece öndeki tekeri kullanarak tekrar iniş yaptı.
benim merak ettiğim konu zaten kalkış yapmışşın neden geri aynı piste iniyosun ki nereye gideceksen git ordaki piste in yamuluyormuyum?



 

problemin kaynağını tespit edememişlerdir.

öndeki tekerin de ileride yolculuk sırasında problem çıkarması ve açılmaması durumunda olacakları düşünmek istemeyiz değil mi?

başımıellerimin arasınaalıpdüşündüm

anlattığın olayı tam anlayamadım, kalkıştan sonra iniş takımlarının açılmadığını nası öğrenmiş olabilir? kalkarken açık olan takımlar kalkıştan sonra retract edilir, yani içeri alınır. olsa olsa öndeki teker (ön dikme) kapanmamıştır. (yoksa pilot kalktıktan sonra takımları niçin kapatıp açsın, oyuncak mı bu.) eğer durum böyleyse uçuşunu sürdürmeyip meydana geri dönmesi en mantıklı çözümdür. çünkü bu daha büyük bir problemin habercisi olabilir.

clairon

@lskeema arıza lambası yanmıştır iniş takımlarıyla ilgili ondan geri inmiştir.

ykyt

eğer uçakta acil bir durum meydana gelmişse (emegency procedure) yapılacak ilk şey uçağın kontrolünü muhafaza etmek ve akabinde inişe elverişli en yakın meydana iniş planlamaktır.

misal... uçağın iniş takımları açılmıyorsa hidrolik sisteminde bir arıza olabilir ve uçuşa devam edilirse hidrolik takatle çalışan kumanda yüzeylerinin çalışmamasından dolayı uçağın kontrolü tamamen kaybedilebilir.

uçakların cheklistlerinde acil durumlarda neler yapılması gerektiği detaylı bir şekilde açıklanmıştır. bu pilot da checklist gereğini yapmıştır (muhtemelen).

kriker

uçak varış noktasına gidip inişe geçtiğinde tanklarında toplam 2-3 ton yakıt kalmış olabilir ve yukarıda sıralanan sebeplerden biri gerçekleşir ve yine inemezse kalan yakıtla pek fazla kez deneme şansı kalmaz. yakıtın bitip de uçağın düşmesini istemeyiz.

@kriker'in dediği gibi pilotlar uçağa girince motor çalıştırmadan önce-sonra, kalkıştan önce-sonra, onlarca maddesi olan bir sürü checklisti yapmak zorundalar, yapıyorlar. havayolunun karayolundan, uçağın otobüsten güvenli oluşu sadece bi havacı bilmişliği, ukalalığı değil.

geldiler
1

mobil görünümden çık