1- bu çocuk atıyorum itü kimya mühendisliğine girse mezun olduğunda napıcam ben şimdi bunalımı yaşar mı? (kimya mühendislerine iş çok diye düşünürüm ben de ama piyasadan da oldukça uzak kaldım zaman içerisinde, son durum ya da gelecekteki durum hakkında fikir sahibi olamıyorum)
2- uyduruk bi üniversitenin mekatronik mühendisliğine girse yatay geçişle yıldıza filan geçmesi ne kadar zor olabilir?
3- dikey geçiş hem kendi bölümünün hem geçmek istenen bölümün tüm derslerini yeterlilik sınavıyla geçmesi şeklinde mi işliyor, değilse nedir?
4- ktü - makine mühendisliğini nasıl bilirsiniz? bizimki tuttumuş trabzona gitmem diye, benimse aklımda ktü oldukça iyi bir üniversite olarak kalmış, bilen biri aydınlatsa ya?
5- malum baba faktörü, "hiçbir şey yapmıyorsan işletme oku" şeklinde telkinlerde bulunuyor, kaldı ki şimdiki aklım olsa 4 sene yırtınmak yerine işletme okur keyfime bakardım diyen bir insanım ben de, ama bir yandan ortalık işletme mezunundan geçilmiyor? (işletme okuyan ve/veya okumuş olanlar alınmasın, salaklık benim yaptığım zaten)
6- son olarak bu puanı yakıp bir sene daha mı çalışsa? (kendisi bunu göze almış durumda bi sene daha çalışsam yıldız mekatroniğe kesin giricem diyor, napmalı?
cevapları bi de siz verin istedim hadi cevap yazan eller dert görmesin.
ktülüyüm sakın buraya göndermeyin öyle bi hata yapmayın çocuğun hayatını kaydırmayın. batıda zevkle okuyabileceği bi yerde makina mühendisliği okusun mekatronik'e yönelir. mekatronik zaten makina mühendisliiğinin bi dalıdır.
çalışma azmi varsa bi sene daha deneyebilir.
bir sene daa hazirlanmasi yatay dikey her turlu gecisten 47473636 kat daha kolay olucaktir.
ikisine de ayni ciddiyetle calistigini dusunursek.
1) kimya mühendisliği çok ilginç bir bölüm. Tam olarak kendi sektörlerinde çalışmıyor çoğu mezun. Bu da demek oluyor ki sektörde çok iş imkanı yok.
2)mekatronik zaten çok yazılacak bir bölüm değil. Mezunlarının hangi konuda uzman olacağı, hangi konuda işveren için kilit eleman olacağı belli değil. makine, elektonik bilerek mezun olacaksınız diye gaz verilip biraz makine biraz elektronik bilgisiyle mezun oluyorlar. Makine veya elektronik okumak daha mantıklı geliyor bana hep o yüzden tavsiye etmem ben.
3)geçiş işi sıkıntılı. Kontenjan durumu var. Diyelim ki 1 kişilik kontenjan açıldı. O zaman geçecek kişinin o sene oraya başvuranlar arasında en iyi olması bekleniyor. Eğer geçiş yapamayınca pişman olacaksa hiç girmesin o riski almasın.
4)ktü eskiden çok iyiydi ama artık eski günlerinden çok uzak. Makine özelinde konuşamam ama genel olarak mühendislik bölümleri çok geriledi.
5) boğaziçi, odtü, galatasaray, bilkent, koç, sabancıya giremiyors işletme okumasın bence.
6) istemediği bölümü okumaktansa bir sene daha çalışması daha iyidir gibi geliyor bana.