Chief Executive Officer
Hukuktaki yeri mesul müdür olabilir. bilmiyorum, fikir yurutuyorum.
Icra kurulu başkanı
officer yani memur. birinin altında çalışıyor. eninde sonunda emir eri. (bkz: chair), (bkz: board)
executive yani sorumluluk sahibi, irade kullanabiliyor. karar alabiliyor.
chief yani baş. karar alabilen memurların en tepedekisi.
bi tür tam sorumlu yönetici işte. ben de çok bilmiyorum çevirerek buraya vardım.
CEO, patron şirketi ile profesyonel yönetim arasındaki farktır. Birinde patron ölünce varisler şirketi batırır diğerinde yeni CEO ile şirket yoluna devem eder. Olay sermayenin kendi adına işleri yönetecek bir vekil ataması.
Şirkette çalışan en üst düzey işçi. Yani şirketin sahibinden bir düşük
En genel müdür gibi düşünmek gerek. Genelde Yönetim Kurulu'nun da başkanı olur. Bazı bazı (nadir) iş sahibinin kendini CEO yaptığı da görülür. Onun üstünde bir işletme, holding, vb sahibi var, altında herkes. Ama tabii ki sonuçta işçi.
en yuksek, maasli calisan kisaca. holding sahibinden sonra gelen birinci kisi oluyor.
genelde ottururler bunlar
madonnanın yagli zencisi
icranın başı COO, chief operation officer olarak geçiyor.
I ve been'in yürüttüğü mantık doğru. şirketin yönetim kuruluna karşı sorumluluk taşıyan ve talimatları şirket yönetim kurulundan alan ve şirketi bilfiil yöneten profesyonel, taşşaklı maaşlı, taşşaklı ikramiyeli ve bazen de hisse senetleri verilmiş kişidir CEO.
şirket sahibinden bir düşük demek tam doğru olmayabilir. çünkü arada yönetim kurulu vardır.
yalnız bu şirketin çok büyük bir şirket olması gerekir. 100 kişilik şirketi yöneten kişi, kendisine CEO diye kart bastırırsa, biraz komik durur. CEO büyük bir şirketler topluluğunun en tepesindeki profesyonel yöneticidir. diğeri GM'dir, genel müdür ya da general manager.
CEO'nun altında, VP, COO, CFO, CSO, CIO, CTO (vice president, chief operation officer, yürütmenin, icranın başı, chief finance officer, paranın başı, chief scientific officer Ar-Ge'nin ya da bilimsel departmanların tamamının başı, chief information officer, IT ve bilgi ile ilgili bütün departmanların bağlı olduğu başgan, chief technical officer, teknik servislerin ve teknolojinin başganı) gibi adamları olur.
Misal, bir şirketler grubunda, COO, CFO gibi unvanlar ya da buna benzer görevler yoksa, misal, nakit akışı ve operasyon da şirketin en tepesindeki kişinin sorumluluğundaysa, bu kişiye CEO denmesi biraz özenti, biraz zorlama durur.
CEO günlük operasyonla ilgilenmez. Strateji tayin eder, büyüme planları yaptırır ve o planların icrasını takip eder. Adamlarına hesap sorar, yönetim kuruluna hesap verir.
Yönetim kurulu başkanı ve CEO'nun aynı başgan olması hallerindeyse, President & CEO diye daha taşşaklı bir kartvizit bastırırlar bu abiye ya da aplaya.