android aleminde yepyeniyim. pc ortamına hiç benzemiyor burası. şu yazacaklarımın tamamını son 3 4 saat içinde öğrendim. elimde bir süredir kullandığım samsung galaxy y gt-s5360 var. içinde kullanmadığım ıvır zıvır bir ton program var fabrika ayarlarıyla gelen. karıştırdım biraz, root etmek lazım dediler. root dedikleri şey limitleri kaldırmakmış anladığım kadarıyla.
neyse bu root işini yapmadan evvel backup yapın demişler. telefon rehberini, sms'leri, call log'u, programları yedekledim. bir de denmiş ki, orjinal rom'u da backup et. rom dediği işletim sistemi. bu rootları vs yaparken batırırsak, veya yeni rom uymazsa falan, nolur nolmaz eskisine dönülebilsin diye yedekleyin denmiş. tekrar root edilmemiş haline geri dönebiliyormuş alet bu sayede.
neyse, sorularımı sorayım fazla uzatmadan.
1- rom yedekleyecek şey, cwm diye bi zip dosyası, kurmak için aletin root'lu olması gerekiyor anladığım kadarıyla. eee, ben aleti yedeklemeden root edeceksem ne anladık bu işten?
2- yeni rom. kitkat diye bir vesiyonu var sanırım versiyon 4 küsür. bunu nereden buluyoruz? root ederken indirin dedikleri dosya değildir heralde? na şurda bir yerlerde var mesela, cwm'nin de root etme programının da linki:
(git: forum.xda-developers.com
artı, o kitkat 4 küsür versiyonu yüklemek acaba acaba acaba gidip de pentium 2 bilgisayara windows 7 yüklemek gibi bişey mi? bundaki versiyon gingerbread 2.3.6
3- forumları karıştırırken backup la ilgili şeyler arasında efs folder'ı da yedekleyin diye bişey gördüm. bu efs'nin içinde imei numarası falan kayıtlıymış heralde. tabi bu efs de rom'un içinde bir yerlerde olduğu için, bu da programla yapılıyor. efs pro diye bir program.
(git: www.android.gs)
evet, bu da root istiyor.
4- bu root etme programının eskisi yenisi oluyor mu? adam bir link koymuş ta 2011 tarihli.
eee, napıyoruz şimdi? hiç elleme o aleti demeyin, elleyecem. nasıl ki bilgisayarı bozza boza formatlaya formatlaya çözdük, bu da öyle olmalı, ki çevirmeli telefondan farkı olsun.
saygılar.

Öncelikle genel bilgi vereyim.
Root etmek : Telefonda admin yetkisi kazanmak anlamına geliyor. Normalde android işletim sistemi size herşeyi yapma yetkisi tanımaz. Bazı yetkilerinizi sistemi bozamayasınız yada sisteme zararlı bir takım yazılımlar yükleyemeyesiniz diye kısıtlar. Root işlemi bunu aşmanızı sağlıyor. Çünkü yeni bir işletim sistemi ve recovery programı yükleyeceksiniz bunlar için admin yetkisi lazım.
CWM : Bu bir özel kurtarma programı. Android işletim sisteminden bağımsız çalışıyor. Telefon kapalıyken açma tuşu + home + ses açma tuşuna basılı tutunca CWM yüklüyse karşınıza gelir. Bunun da olayı şu. Telefonunuza format atmak , işletim sistemini silmek, sd kartta zipli olan yeni işletim sistemini telefona yüklemek gibi işlemleri yapar bu yazılım. Yani bilgisayardan örnek verecek olursak format atmak için windows cd sini bilgisayara takıp boot ettiğinizde işte size format atmak için onarmak için gereken araç gereci sunan bir yazılım çıkar karşınıza işte cwm de öyle birşey. Telefona yerleştiriyorsunuz bunu. Ne zaman isterseniz telefonu kapatıp o tuş kombinasyonuyla açarak yeni roma geçebilirsiniz tüm sisteme format atabilirsiniz vs. o işler içindir.
ROM: Rom işletim sisteminin iso dosyası gibi düşünülebilir. Özel rom yükleyeceksiniz anladığım kadarıyla yani resmi olmayan, kullanıcıların kendi yaptıkları romlar onlar. Orjinal ROM da yine xda developer sitesinde bulunabilir.
Şimdi sorularınıza gelelim
1. Evet aletin rootlu olması lazım. Root işlemi çok karmaşık yada zararlı bir işlem değil. Unroot etmek için de bir dosya var. Root eder gibi unroot edip root işlemini kaldırabilirsiniz. Ama bu unroot işlemine hiç ihtiyacınız olmayacak.
2. Kitkat android 2.3.6 dan çok daha hızlı bir işletim sistemi. Kitkat'da bellek tüketimiyle ilgili ciddi iyileştirmeler mevcut. Bu yüzden aslında düşük donanımlı cihazlarda çok daha iyi çalışıyor. Bilgisayardaki gibi yeni işletim sistemi = daha çok donanım gereksinimi değil yani androiddeki olay.
3.Bence bu sistem backup alma işlemini boşverin. Sistem üzerindeki sms lerinizi, gmail hesabınız ile senkronize değilse telefon rehberinizi, çektiğiniz fotoğrafları vs. yani size ait ne varsa onları yedekleyin. Sistemi yedeklemenize gerek yok. Zaten o yazılımların hepsi google play'da mevcut. Orjinal rom da internette var. Gerek yok o şekilde kasmaya.
4. Sizin telefonunuza ve android versiyonuna uygun olduğu söylenen root etme programını kurup çalıştırın. En yenisi en günceli diye aramayın onu. Zaten yaptığı basit bir işlem.
Ekstra not : CWM nin sürümü önemli. Kuracağınız android sürümüne göre değişiklik gösterebilir. Örneğin CWM 5 ile kitkat kuramazsınız CWM 6 ile kurulur. ROM'u indireceğiniz sayfada bu bilgi verilir genelde zaten.
Rom seçiminde rom'un kesinlikle sizin telefonunuzun marka ve modeline uygun olduğundan defalarca kez emin olun. En önemli nokta bu aslında. Başka bir telefon için yapılmış rom sizin telefonunuzda sorun çıkarabilir.
Bazı rom dağıtımlarında rom'un yanında yine o rom'un android sürümüyle uyumlu olan google apps "gapps" zipli dosyasını da telefonunuzun sd kartına atmanız gerekiyor. Geliştiriciler bazen Google play özelliklerini yasal prosedür gereği roma gömemiyorlar. Ayrıca veriyorlar. Romu CWM üzerinden yükledikten sonra gapps'ı da yine CWM üzerinden yüklüyor sonra restart ediyorsunuz.
Bir de bu ROM dosyasını ve gapps dosyasını telefonun "harici" olan sökülüp takılabilen sd kart'ı üzerine atmanız gerekiyor. Çünkü işletim sisteminin bulunduğu kısma muhtemelen format atacaksınız Yeni yüklemek istediğiniz işletim sistemine ait dosyalar da o formatla birlikte kaybolmasın. Harici sd kart a atmak o yüzden önemli.
ROM işleri xda developer forumlarından sorulur. Başka kaynakları aramaya gerek yok pek fazla. Çünkü romları yazan adamlar orada. Birinci kaynak orasıdır. Orada direk rom'un yazarıyla muhattap olabilirsiniz. Zaman zaman rom kurulumlarında ufak farklılıklar olabiliyor. Geliştiricinin talimatlarına uyun her zaman.
Son olarak her telefon için her android sürümünde rom çıkarılmıyor. Bazı telefonlar bazı sürümlerle uyumsuzluk içinde olabiliyorlar geliştiriciler pek uğraşılacak gibi değilse o sürümlerde rom yapmaktan vazgeçebiliyor veya geliştirici elindeki telefonu satıp daha iyi bir telefon alıyor artık ona rom çıkarmaya başlıyor.
