öncelikle ingilizce bilenler için:
www.youtube.com

Türkiye'de böyle birşey yapabilmek için nasıl bir organizasyon gerekir? aşevi olarak değil, mobil olarak kastediyorum. kaldı ki zaten burada çok fazla aşevi olduğunu da sanmıyorum, gözüme çok az ilişti bu zamana kadar.

dilencileri de kastetmiyorum, onlara güvenemiyorum artık yeterince olaya şahit olduktan sonra.

ya da halihazırda var mı böyle bir organizasyon?

 

Daha evvelde seyrettigim bir videoydu bu.sen organizasyon diyince kafamda sekillendirdim.gayet guzel gidiyordu her sey ama sonunda kufur etmek zorunda kaldim.

Oncelikle bizdeki durum biraz diger ulkelerden farkli.yerel yonetimlerin,az sayida ozel isletmenin ve gonullu grubunun asevleri var.cok personelli isletmeler,otellerde bu tip yardimlarda bulunuyorlar.bizdeki durumun farkliligi su.mahallenin delisi,evsizi,fakiri genelde bellidir.mahalle esnaflari,muhatrlar zaten bu konuda gerekeni yaparlar.bildigim cok sayida restoran,cafe ihtiyaci olan insanlara sandvic,personel yemegi gibi yardimda bulunuyorlar.gundelik kac kisinin gelebilecegini hesap ediyorlar.bedava diye bir sira gozukmuyor cunku gercekten ihtiyaci olanlar gelip sessizce alip kayboluyorlar.sorun bedava dediginizde gercekte ihtiyaci olmayan insanlarin duymasi,iste o zaman sira olusuyor.dilenci dedigimiz insanlarda da sizin yasadiginiz sikinti var.kimin ihtiyaci oldugunu kimin meslek haline getirdigini bilemiyorsunuz.

Yardimlarda da bana ilginc gelen durum modern,gelir-egitim duzeyi yuksek lokasyonlarda yardimlarin daha cok ve sessiz olmasi,insanlarin cani gonulden desteklemeleri.disaridan bakinca yardimci olmayacagini dusundugunuz insanlarin en cok yardimci oanlar olmalari.gelir egitim duzeyi dustukce kendi derdine dusme durumu olusuyor,gozler kapaniyor cevrelerinde istememe durumu olusuyor.

Mobil halde baslamak icin ne lazim.oncelikle bir kac gonullu ve bir panelvan tarzi arac intiyaci var.bunu bir organizasyon haline getirmeye calistiginizda olay uzerinden prim yapma,populer olma heveslileri devreye giriyor ve amacindan sapiliyor.olay duyulur hale gelip araci yagmalayan toplulukla karsi karsiya kaliyorsunuz.

Cevrenizde cok insanin calistigi kendi yemegi i ureten isletmeler varsa bunlar genelde sektirmeden yardimci oluyorlar.haftada bir gun fazladan bir karavana yapmalari genelde reddettikleri bir durum degil.isletme mudurleri bazen aksilik cikarsada isletme sahibine direk ulastiginizda ikinci bir kelimeye gerek kalmadan yardimci oluyorlar.geriye esnafla,muhtarla diyalog grup ihtoyaci olan insanlari belirlemek gerekiyor.bizde farkli olan durum evsiz kolonilerinin olmamasi,daginik ve seyyar halde olmalari.bu yuzden yardimda onlara geleceginiz zamani,bulunmalari gereken yeri soylemek gerekiyor.

Belli bir lokasyondan baslayip,halkalar halinde buyutmek ve gercekten yardim etmek isteyenlerle devam ettirelmesi gerekn bir is bu.diger durumda olan su.once prim meraklilari,sahte guluslu insanlar resim cektirmek uzere isin icine giriyorlar.duyulur hale geliyor ve organizasyon haline geliyorsunuz.iste orada got bi mudur karisiyor buna.iste benim kufur ettigim bu kisacasi.yapilacaksa modeli olusturup birden cok bagimsiz spotla hareket etmek.o zaman harika olur.

Bunu gorup buna kafa yormaniz bile takdire sayan.tebrikler.

cizgilipijama
1

mobil görünümden çık