Merhabalar,

Başlıkta belirttiğim gibi mal ve hizmet alımlarında cayma hakkı 7 gün diye biliyorum. Evlilik öncesinde bir mobilyacıya gittik. Bize modeller gösterdi,beğendik. Ancak mebla aşırı derecede fazla geldi. Satıcının da yoğun ve rahatısız edici ısrarları üzerine sözleşme imzalandı. Ancak içim bir türlü rahat etmediği için eve önüşte aileyle konuştuk ve vazgeçmemiz gerektiğini söyledim onlara. Çünkü orada sözleşme imzalanması aşamasında ne yaptıysam engelleyemedim büyüklerimi. Ertesi sabah hepimizin ortak kararı olarak vazgeçtik. Mobilyacıyla konuştum ve onunla çalışamayacağımızı, miktarı ödemekte ileride zorluk çekeceğimizi ve yol yakınken döneceğimizi söyledim. O da karşılığında çirkefleşti ve sözleşmedeki fesih halinde miktarın %20'sini alması gerektiğini söyledi. Sonra ipler koptu. Parasının peşine düştükçe hevesimiz kaçtı. Çirkefleştikçe çirkefleşti. Telefonda tehditler savurdu. O miktarı ödemeyi göze alamıyosanız bütün avukatlarımla birlikte uğraşırız. Ondan da fazlasını ödemek zorunda kalırsınız dedi. Olayın üstünden 2 gün geçti ve pazartesi günü noter kanalıyla cayma hakkımızı kullanmak istiyoruz. Bu saatten sonra o mobilyacıyla zaten çalışamayız. Bu arada sözleşmenin alt kısmı senet olarak düzenlenmiş, vade tarihi ve meblağ verilmiş. Kapsamlı bişey gibi görünmüyo. (Malesef sözleşme şuan elimde değil, o yüzden hatırladığım kadar bilgi veriyorum ancak kopyası elimizde.). Bir de önemli bir bilgiyse söyliyim; cayma hakkını belirten herhangi bir ibare yok. Ön sipariş sözleşmesi olarak geçiyo. Sadece yapılacak mobilyaların ismen listesi var. Renk-boyut henüz belirlenmemiş. Herhangi bir kapora veya taksit de ödenmemiş. Bu yüzden üretime başlanması uygun değil. Kısaca tek yol fesih. Cayma hakkını kullanmamız konusunda önerilerinizi değerli hukukçularımızdan bekiyoruz.

Müşteriyle kötü ayrılmak sanırım bu fimanın çok umrunda değil. Benim zaten müşterilerim beni bulur. Benim reklama ihtiyacım yok diye ortalarda geziniyo. Bu insanların iç yüzünü gördükten sonra, iyiki onlarla çalışmayacağız diyorum. Ben burda firma ismi kullanıp onlar gibi çirkeflik yapmak istemiyorum. Ama cayma hakkından olumlu çıkmamıza rağmen bizimle uğraşmaya devam ederlerse isimlerini anmaktan büyük "mutluluk" duyarım.

İlginiz için teşekkür ediyorum.

 

Öncelikle şu yanlışı bir düzeltmekte fayda var: Mal ve hizmet alımlarında cayma süresi 7 gündür diye bir kural yok. Türkiye'deki tüketici hakları sisteminde mağazaya gidip görerek aldığınız mallar için cayma hakkınız yok. Televizyondan veya internetten, yani malı görmeden, incelemeden aldığınız zaman cayma hakkı devreye giriyor.

Sizin durumunuzda bu ön sipariş sözleşmesi aslında satış sözleşmesi olarak imzalanmış. Buradan devam edebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Sözleşme taksitli satış sözleşmesi mi? Taksitler hakkında bilgi var mı sözleşmede? Malın size teslimi ne zaman olarak görünüyor?

fengari

Sipariş üzerine çalışıyorlar. Yani herhangi bir şekilde malı henüz görmedik. Sadece sözleşmede malın cinsi ve fiyatı yazıyor. Örnek vermek gerekirse: 1 adet tv ünitesi-1000 tl, 1 adet yemek masası-2000 tl, bir adet karyola 1500 tl... şeklinde. Ve toplam fiyat yazıyor. Mobilyaların üretimiyle ilgili herhangi bir renk seçeneği veya boyut konuşulmadı. Aslında henüz kararlaştırılmamış bir mal kombinasyonu var ortada. Zaten sözleşmeyi imzalatma konusunda çok ısrarcı davranıp mobilyaların renklerini ve dizaynlarını sonra hallederiz diyip durdular. Hatta internet üzerinden mobilya tasarımlarını bulup, resimler üzerinden fikir oluşturup sipariş aldılar. Yani kişiye özel çalışan bir mobilyacı olduğu için şuan bizim isteklerimizi tam olarak bilmiyorlar. Sözleşmedeki siparişler aslında sadece evin ihtiyacını temsil ediyor.

Taksit konusunda ise miktarın %50 sini alıp üretime başlıyorlar, üretim safhasında da %30 istiyorlar. Teslim tarihinde de geri kalan %20'yi alıyorlar. Bu konuda bilgi var sözleşmede. 3 tablo yapmış ve içleri doldurulmamış. Malın teslimi için 30 ağustos 2014 yazılı. Bu arada bu mobilyacıya herhangi bir şekilde kapora da taksit de ödenmedi...

Cimo

Şimdi buradaki sıkıntı şu; taksitle satış olabilmesi (yani dolayısıyla 7 günlük cayma hakkını kullanabilmeniz ve hiçbir cezai şart ödememeniz için) malın size önden teslim edilmesi, sizin de bedeli taksit taksit ödemeniz gerekiyor. Burada malın teslimi taksitlerin sonunda olacak gibi duruyor. Ama malın üretime başlanması da malın tesliminin bir parçası olarak kabul edilebilir.

Siz, noterden içinde şu ibarenin geçtiği "Yapmış bulunduğumuz taksitle satış sözleşmesinden 6502 sayılı kanunun 17. maddesi uyarınca cayma hakkımı kullandığımı bildiririm" bir ihtar çekin. Eğer hala cezai şartı istiyor ise dava açması gerekecektir. Yok eğer bu ihtara rağmen icra takip işlemlerine başlar ise de, açılan takibe size ödeme emri geldiğinde 7 günlük sürede "sözleşmeden cayma hakkınızı kullandığınızdan bahisle" itiraz edin, o itirazı kaldırmak için dava açması gerekecektir. Bu kadar uğraşmak istemeyebilir.

fengari

geçmiş olsun, okuyunca kendim yaşamış gibi moralım bozuldu. ben de böyle ciddi alımlarda hemen karar verilmemesi gerektiğini düşünen, ince eleyen sık dokuyan birisi olduğum için sizi anlayabiliyorum.
yalnız ben size baskı yapan "aile"ye takıldım. nasıl aile bu? kız tarafı mı kastedilen? bu tip konularda baskı yapan aile ilginç geldi.

ben genel olarak satışlarda alım konusunda baskı yapan bir satıcı oldumu o ortamdan anında toz oluyorum . size de tavsiye ederim. iyi malı olan malına güvenen dürüst satıcı zaten satış için size baskı yapmaz bunu aklınızda bulundurun.

7 günlük vazgecme hakkı internet ve telefon yoluyla yapılan alışverişlerde geçerli. fakat siz herhangi bir ödeme yapmadığınız için satıcının bir şey yapabileceğini sanmıyorum. zaten bu nedenle sizi tehdit ediyor gibi geldi. nasıl satıcılar var Allah korusun böylelerin şerrinden. sanki adama siparişleri ürettirip almadınız, yahu alt tarafı adi bir sözleşme imzaladız. resmen üçkağıtcıymış bu adamlar.

bence bu adamların ismini teşhir edin de başkalarının canı yanmasın.

tekrar geçmiş olsun, gelişmeleri merak ediyorum.

nuisance

Cevaplariniz, yardim ve anlayisiniz icin cok teserkkur ederim oncelikle. İnanir misiniz, sozlesmeye bakma firsatim oldu ve sozlesmede ne karsi tarafin adi, ne imzasi ne de sirketin unvan adi yer aliyor. Acikcasi zaten gecersiz bir sozlesmedir. Ne yaptim ettiysem de bu mobilyacilarin sirket unvanina ve sicillerine ulasamadim. Hic bir yerde gorunmuyor. İsin icinde sanirim baska durumlar var. Bu insanlardan suphelenmemek elde degil.
Aile olayina gelince, onlar sanirim bi kere alalim uzun sure gitsin diye dusunduler. Aslinda iyi niyetlerinden dolayi bu mobilyaciyla sozlesme imzaladilar ancak ben bu kadar buyuk bir yukun altina girmelerini istemedim. Sonucta yeni evleniyoruz ve cift olarak cogu seyi kendimiz ustleniyoruz ki ailelerimiz de rahat etsin diye. Bu yuzden nisamlimla bu mobilyacidan vazgecme karari aldik. İyiki de vazgecmisiz. Bu insanlara degmeyecegini gorduk.

Cimo
1

mobil görünümden çık