Kanser, kalp hastalıkları ve daha zilyon tane zımbırtıdan dolayı binlerce insanımızı kaybediyoruz. 6 ay ya da 1 yılda herkes check up yaptırsaydı erken tanıyla o kadar insanın hayatı kurtulurdu ki. Devletin bunu ücretsiz olarak karşılayıp herkese zorunlu hala getirmesi çok mu zordur? Bunu yapan ülkeler var mıdır? Ayrıca check up gerçekten ama gerçekten hayat kurtarır mı kanserde bile?




 

yasli insanlarin olmasi kimsenin isine yaramiyor da ondan. dusunsene her sene para verdiyin ekstradan 30bin kisi mesela.

badamli

sağlık hizmetini parayla satan bir ülkede yaşıyoruz, sen ÜCRETSİZ check-up'dan bahsediyorsun :)

livaneli kadir

Zorunlu eğitim bile tam uygulanmıyor, zorunlu check-up'ı uygulanması, hele istanbul'da falan imkansıza yakın. Tabii yukarıda söylendiği gibi sağlıktan kazanılan paralar (yöneticisinin ailesinin hastanesi olan bir ülkeden böyle şeyler beklememek lazım) da önemli bir sebep.
Ayrıca bu konuda da elbette bilinç önemli. Eğer sağlığınıza değer veriyorsanız ücretsiz ya da düşük ücretli seçenekler var, arada gidip aile hekiminde kan testi yaptırabilirsiniz ya da kadınsanız aile sağlığı merkezlerinde muayene ve test olabilirsiniz gibi. Sonuçta check up'ta da kan testi ve benzeri şeyler var, beyin tomografisi yok.

whoosie

gündüz gözüyle sokak ortasında silahla adam vuruyor devlet, sen hala ücretsiz check-up diyorsun arkadaşım.

matematik koyu

öncelikle
tarama programlarını devlet ücretsiz yapar
smear alınması, 50 yaş üstü kolonoskopi, prostat muayenesi vs gibi

onun dışında açın en baba kılavuzu, check up diye bir şey göremezsiniz. eğer problem yoksa problem yaratmayacaksın. kalkıp da 25 yaşındaki tüm erkeklere prostat muayenesi yapmak maliyet etkin değil. check up özel sektörün yarattığı bir şey

tamam bizim sağlık sistemimiz mükemmelin çok ötesinde ama yalan da söylemeyelim şimdi.

la noix

Bu devlet masraftan kaçmak için mezun ettiği öğretmenin yerine, daha ucuz diye vasıfsız sözleşmeli öğretmenleri çalıstıyor, sen ücretsiz check-up diyorsun...

sevgili sen masada değil yatakta güzelsin

Öncelikle 'check-up' tamamen pazarlama ürünü bir şey. Ortada sıkıntı yokken elli tane kan testi vs yaptırarak kanser olup olmadığını anlamak şu an pek mümkün değil. Bunun yerine, belli "tarama testleri" rutinde yapılır. Örneğin yenidoğanlarda sarılık, fenilketonürü, tiroid fonksiyonları vs ölçülür. Belli bir yaşın üzerinde olanlarda kan şekeri, lipid profiline bakılır. Kadınlarda belli bir yaştan sonra pap smear, mammografi, erkeklerde prostat, iki cinste kolonoskopi vs yapılır. Bunun dışında, rutin tarama sonucu erken teşhis edilemeyecek, edilse bile tedavisi olmayan, ya da tüm toplumu taramanın, olası hastalığın kendisinden daha büyük zarar oluşturabileceği durumlarda tarama yapılmaz.


Bir örnek, sigara içen (hatta içmeyen herkese her sene tomografi yapsan, bir çok kişinin akciğerlerinde nodül tespit edersin, ancak bu nodüllerin kanser mi yoksa iyi huylu mu olduğunu direkt anlamak mümkün değil. Boyutu küçükse, adamı 6 ay sonra tekrar çağırıp tekrar kontrol etmen gerekir, değişiklik yoksa 6 ay sonra tekrar çağır, yine değişikşik yoksa 1 sene sonra çağır (psikolojik yükü düşün)... Eğer şüpheli bir durum varsa opere etmen gerekir, belki de gereksiz yere operasyon yapmış olursun (operasyonun riskleri vs). Artı hastaya verdiğin radyasyonu düşün. Bu nedenle, atılan taş ve ürkütülen kurbağa göz önünde bulunduruluyor. Misal, belli bir süre sigara içmiş, 50 yaş üstü kişilerde, düşük doz radyasyonla tomografi öneriliyor ancak bunun dşında herkese önerilmiyor.

Peki, rutin tetstler dışında neler yapılabilir? Örneğin, ailede yaygın barsak kanseri var, bu durumda daha erken taramalara başlanır.

efx
1

mobil görünümden çık