durduk yere aklıma böyle gereksiz bir şey geldi.

sanırım dünyadaki tüm canlılar büyük bir ivmeyle küçülüyor. çünkü fil olsun, aslan kaplan, balina olsun, orta boylu diyeceğimiz yırtıcılar olsun hepsinin türleri yok oluyor.

başka bir deyişle, insanın görüş açısına girebilecek boyutta olan her şeyi yok ediyoruz gibi, özellikle memeliler.

dünyada canlılığın evrimi iyice mikro boyutlu canlılara gidiyor sanki. birkaç yüzyıl sonra fareden büyük canlı görememe ihtimalimiz ve böcek ağırlıklı populasyon çok mümkün değil mi?

 

insan için tam tersi. boy ortalaması giderek yükseliyor.

orpheus

birkac yuzyil mi? evrimi cok yanlis anlamissin. birkac yuz milyon yil daha uygun olurdu.
ayrica degisir o duruma gore. buyuk olmak avantajli oldugunda buyuk vucutlularin populasyonu artar. oyle birkac yuzyilda degismez bunlar.

bohr atom modeli

@bohr, kasti olarak birkaç yüzyıl dedim. evrime gayet süratli müdahalelerde bulunuyoruz. bizim müdahil olmadığımız yıllardaki kadar yavaş kalkmıyor türler ortadan.

en basitinden afrika aslanlarının 3te birini son 20 yılda yok ettik. bizim müdahelemiz olmasa yüzlerce binlerce yıl sürecek bu durum, bizim müdahelemizle 20 yıla düştü.

doğaya müdahale ettiğimiz için doğal seçilimin süratını artırdık diyorum kısaca.

kamera motor

affedersin eksik okumusum. bilincsizligin bu hizla devam edecegini dusunmuyorum ben. kati kurallar ve denetlemeler olabilir ileride.
ama turunu devam ettirme konusunda en basarili olanlar boyutu kucuk olan canlilar oldugundan bu mantiga uygun tabii.

bohr atom modeli

doğru tespit. dünya üzerindeki var olma durumu ile bedensel büyüklük neredeyse canlıların yüzde 90 ı için ters orantılıdır. en basitinden dünyada en fazla bulunan ve onsuz olamayacak topluluk bakterileri düşünebilirsin

matematik koyu
1

mobil görünümden çık