Sabahtan beri bilgisayarın başında bir şeyler okuyup yazmaya çalışıyorum ödevim için. Ödeve giriş olarak yarım sayfalık bir Kosova tarihi yazısı yazdım. Defalarda okudum yanlışları düzeltme amaçlı. Ama işlemeyen demir paslandığı için olsa gerek noktalama işaretlerini nerelere serpiştireceğimi unutmuşum. Cümleler çok kötü gibi geliyor. Okuyup yardım etmek isteyen, yorumlamak isteyen olursa çok müteşekkir olurum. Yazı çok korkunç da olabilir bilmiyorum. Beynimi kaybetmiş durumdayım. :i
Söz konusu yazı için:

Bağımsızlığını 17 Şubat 2008’de tek taraflı olarak ilan eden Kosova Cumhuriyeti’ni günümüzde hali hazırda 108 ülke tanımış bulunmaktadır. Kosova’yı tanıyan ülkelerden birçoğunun kendi çıkarlarıyla bağdaştığı için tanıdığı bilindiği gibi, birçok ülke de kendi çıkarlarıyla bağdaşmadığı için Kosova’yı tanımamayı planlamaktadır.
2. Dünya Savaşı sonrasında Yugoslavya Krallığı topraklarında kurulan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin 1946 tarihli anayasasına göre Kosova, Federal Cumhuriyete bağlı özerk bir bölgeydi. Ancak 1989 yılınca Kosova’nın bu hukuki statüsü Sırbistan’ın kararıyla, hukuka aykırı bir şekilde kaldırılmıştır. Bu dönemde Soğuk Savaş Dönemi sonrası Doğu Bloku’nun yıkılması ve milliyetçilik hareketlerinin yayılması sebebiyle iç savaşa sürüklenen Federal Cumhuriyet, 1992 yılında 5’e bölünmüştür: Hırvatistan, Makedonya, Slovenya, Bosna-Hersek, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti. Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ise 2006’da Karadağ’ın referandum ile aldığı bağımsızlık kararından sonra dağılmıştır. Karadağ’ın bağımsızlık kararının ardından ise eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti topraklarında 6 ülke varlığını sürdürmeye başlamıştır. Sırbistan Cumhuriyeti’ne bağlı olan Kosova’da Sırpların Arnavutlara uyguladığı yıllardır süregelen şiddet ve baskı politikasının dozu arttıkça bölgedeki iç karışıklıklar da artmıştır. Uzun yıllar süren bu iç karışıklıklar yüzünden NATO tarafından uyarılan Sırbistan, NATO’nun uyarısını dikkate almayınca 1999 yılında NATO bölgeye müdahale etmiştir. NATO’nun müdahalesinin ardından bölgedeki Sırp güçleri Kosova’dan çekilmek zorunda kalmıştır. Ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 10 Haziran 1999 tarihinde aldığı 1244 sayılı kararı ile bölgede geçici bir yönetim oluşturması için BM Genel Sekreteri’ni görevlendirmiştir. Bu geçici rejimde Kosova’ya dair tüm yasama ve yürütme yetkileri UNMIK(Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu)’e verilmiştir. Geçici rejim döneminde, Sırbistan Hükümeti de Kosovalı Arnavutlar da egemenliklerinde geri adım atmadıkları için BM eliyle yürütülen Kosova’nın statüsüne ilişkin yapılan tüm müzakerelerden sonuç alınamamıştır. Bu kadar girişime rağmen bir türlü sonuca varılamayan geçici yönetim bölgesinde 17 Şubat 2008 tarihinde olağanüstü bir oturumla Kosova Meclisi bağımsızlık bildirisini kabul etmiştir. Bağımsızlığını uluslararası kamuoyuna açıklayan Kosova’yı ülkeler tanımaya başlarken; Sırbistan Cumhuriyeti Devlet Başbakanı Tadic, bildirinin hukuki bir geçerliliği olmadığını, Sırbistan’ın Kosova’yı asla tanımayacağını açıklamıştır. Sırbistan’ın talebi üzerine BM Genel Kurulu, 8 Ekim 2008’de Divan’dan 17 Şubat 2007 tarihli bağımsızlık bildirisinin uluslararası hukuk açısından geçerli olup olmadığının değerlendirmesini istemiştir.

Edit: o kadar mı sıkıcı? aşk olsun duyuru... nerede tarih sevenler userler? ah ah :( Neyse siz meşgulsünüz galiba. Ben yarın dinç kafayla okuyup yorumlarım kendimi.

 

Bağımsızlığını 17 Şubat 2008’de tek taraflı olarak ilan eden Kosova Cumhuriyeti’ni günümüzde hali hazırda 108 ülke tanımış durumdadır. Bu ülkelerin çoğunun Kosova'yı kendi çıkarlarıyla bağdaştığı için tanıdığı bilinmekte ve birçok ülke ise kendi çıkarlarıyla bağdaşmadığı için Kosova’yı tanımamaktadır.
2. Dünya Savaşı sonrasında Yugoslavya Krallığı topraklarında kurulan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin 1946 tarihli anayasasına göre, Kosova, Federal Cumhuriyete bağlı özerk bir bölge olarak belirlenmiştir. Ancak bu hukuki statü 1989 yılında Sırbistan’ın kararıyla hukuka aykırı bir şekilde kaldırılmıştır. Soğuk Savaş Dönemi sonrasında Doğu Bloku’nun yıkılması ve milliyetçilik hareketlerinin yayılması sebebiyle iç savaşa sürüklenen Federal Cumhuriyet, 1992 yılında beşe bölünmüştür: Hırvatistan, Makedonya, Slovenya, Bosna-Hersek ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti.
Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti 2006’da Karadağ’ın referandum ile aldığı bağımsızlık kararından sonra dağılmış ve bu karanın ardından eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti topraklarında altı ülke varlığını sürdürmeye başlamıştır. Sırbistan Cumhuriyeti’ne bağlı olan Kosova’da Sırpların Arnavutlara uyguladığı ve yıllardır süregelen şiddet ve baskı politikasının dozu arttıkça bölgedeki iç karışıklıklar da artmıştır. Uzun yıllar süren bu iç karışıklıklar yüzünden NATO tarafından uyarılan Sırbistan bu uyarıyı dikkate almayınca, 1999 yılında NATO bölgeye müdahale etmiştir. Müdahalenin ardından bölgedeki Sırp güçleri Kosova’dan çekilmek zorunda kalmış ve ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 10 Haziran 1999 tarihinde aldığı 1244 sayılı kararı ile bölgede geçici bir yönetim oluşturması için BM Genel Sekreteri’ni görevlendirmiştir. Bu geçici rejimde Kosova’ya dair tüm yasama ve yürütme yetkileri UNMIK(Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu)’e verilmiştir. Geçici rejim döneminde, Sırbistan Hükümeti de Kosovalı Arnavutlar da egemenliklerinden taviz vermedikleri için BM eliyle yürütülen Kosova’nın statüsüne ilişkin yapılan müzakerelerden hiçbir sonuç alınamamıştır. Onca girişime rağmen bir türlü sonuca varılamayan geçici yönetim bölgesinde, 17 Şubat 2008 tarihinde olağanüstü bir oturum düzenlenmiş ve Kosova Meclisi bağımsızlık bildirisini kabul etmiştir. Bağımsızlığını uluslararası kamuoyuna açıklayan Kosova’yı ülkeler tanımaya başlarken, Sırbistan Cumhuriyeti Devlet Başbakanı Tadic ise bildirinin hukuki bir geçerliliği olmadığını, Sırbistan’ın Kosova’yı asla tanımayacağını açıklamıştır. Sırbistan’ın talebi üzerine, BM Genel Kurulu, 8 Ekim 2008’de Divan’dan 17 Şubat 2007 tarihli bağımsızlık bildirisinin uluslararası hukuk açısından geçerli olup olmadığının değerlendirmesini istemiştir.

icemint
1

mobil görünümden çık