nasıl belirliyorsunuz? sahafa girip saatlerce orasını burasını okuyup? forumlardan ? veya aklıma gelmeyen sizin bildiğiniz yerler :)




 

Tavsiye üzerinden gidiyorum genelde. Sonra beğenirsem aynı yazarın diğer kitaplarına sarıyorum. Sonra başka bir öneri ve o yazarın diğer kitapları sonra başka bir öneri...

alaimisema

yazarına bakıyorum.

misal ihsan oktay anar mı? hemen al.

bir de konusuna.

tarihi romanlar seviyorum genelde.

içinden birazcık bir şey okuduğum zaman da zaten kendini belli ediyor az çok.

hayvan herif

İlk olarak "okuyacağınız kitabı" başlığını bir cümlenin başı zannederek yüklemini kafamda tamamladığım ve şu pis aklım için kendimden tiksindim sabah sabah.

Almadan önce bir yorumları okuyorum internetten, sonra da tanıdığım okumuş birileri varsa onlara soruyorum. Bir de filmlerin ilk sonunu izlediğim, kitapların da karakterlerini tanır tanımaz ilk sonunu okuduğum ve spoilersever olduğum için kitap eleştirilerini de okuyorum. Ona göre kendime uygun olup olmadığına karar veriyorum.

aychovsky

Kendine bir rehber bulabilirsin. Edebiyat dergileri ya da entelektüel yazarların önerileri gibi. Fatih Özgüven, Enis Batur, Ali Teoman... Ki bunlar pek çok faydalı şeyden, kaynaktan söz eder.

tanterosa

genelde duyuruya soruyorum ben. "okuduklarım şunlar, şu konuları seviyorum" diyorum. tek bir roman ismi önerseler bile kitapyurdu'ndaki "bunu alan bunu da aldı" bölümlerinden kendim yürüyorum, sonra bir bakıyorum 7-8 tane olmuş. çok beğendiğim bir roman çıkarsa gaza gelip yazarın tüm romanlarını okuyorum. bazen direkt "x edebiyatı" okuyayım deyip aynı dönemin, aynı ülkenin 8-10 romanını alıyorum. böyle.

ek olarak bu yöntemle okumaya karar verdiğim kitapların hiçbirinden sıkılmadığımı da eklemek isterim. normalde kendini veremediği, beğenmediği kitapları zinhar okumayan, yarıda bırakan biriyim. seve seve okudum bu şekilde arayıp bulduğum tüm romanları.

pescador

belirli bir listem var hayali, o listede neredeyse tüm ağır yazarlar ve ağırbaşlı kitaplar var. o an bunların içinden elime ne geçerse onu okuyorum. genellikle amerikan ve rus edebiyatı okumaları oluyor. ya da dil ve edebiyat üzerine kitaplar.

lesmiserables

Random seçiyorum ben. Konusuna bakıp, biraz da içinden birkaç sayfa okuyup üslubunu olctukten sonra alıyorum. Birkaç kere bunu okuyacağıma falım sakız manilerinden okusaydım dediğim olduysa da genelde iyi oluyor.

En son kampüste tanesi 3 liraya kitap satılıyordu, hava yağmurluydu ve adam tezgahı topluyordu. Orda alelacele ismine ve azcık arkalarına bakarak 7 tane seçip aldım ucuz diye. Ilk okuduğum leşti, ikincisi on numara. En azından tek kitap.parasına 7 kitabım oldu diye avunurum olmadı.

materyalist imam

Tavsiyelere 'yav he he' diyip kendi bildiğimi okuyorum. İnternet yokken kitapların son sayfalarındaki tanıtımlardan seçerdim. Nerde öyle goodreads falan. Zamanla belli türlere, konulara ilgi duymaya başladım. O alanda yayınlanan kitapları takip eder oldum. Mesela nöroekonomi. Her kitabın yorumu da yok zaten. Yazarını araştırıyorum, dandirik baskıları almıyorum, bestseller romanlardan kaçıyorum... Bazen bi kitaptaki bi cümleden merak edip adı geçen kitaba ulaşıyorum.
Şunu fark ettim şimdi, ben yorumları kendi seçimlerimi teyid etmek için okuyormuşum. Yani ktabı seçiyorum yorumlara bakıyorum ve alıyorum. Yorumdan kastım da daha çok eleştiriler aslında. (ayrıca kitapyurdundaki sayfalara göz atma olayı da çok yardımcı oluyor)

buzbebek

bazen benim için seçmiş oluyor arkadaşlarım, sen bunu çok seversin diye o vakit çok mutlu oluyorum. sevmeyeceksem de seviyorum o kitabı. genelde nette orada burada okuduklarımdan etkileniyorum ama sanırım. bloglar, forumlar, bazen sözlükler falan.

mayaa

sürekli takip ettiğim yazarların kitaplarını direk alıyorum, yada yazarsa genelde konusuna bakıp direk alırım.

onun haricinde hiç bilmeden kitap alma işlemini genelde gördüğüm yerde bir kaç sayfasını okuyarak alıyorum.

tavsiye üzerine beni tanıyan insanların "bu kitabı oku begenirsin" dediklerini direk alıyorum.

exodia
1

mobil görünümden çık